Nie otwiera mi regedit

Nie otwiera mi polecenia "regedit" z START > Uruchom > "..." Chciałem wyłączyć Doktora Watsona bo mi często wyskakuje w dziwnych okolicznościach (gdy kiknę na okreslony plik video). A tu się okazuje, że jeszcze jedno gówienko. Dlaczego nie pojawia się okno rejestru po wpisaniu tej komendy? Windows XP Pro SP3

Odpowiedzi: 20

Sprawdzanie [b]ComboFixem[/b] się nie powiodło. Po wykonaniu iluś tam (chyba 50) etapów sprawdzania wyświetla mi komunikat, iż trwa ponowne uruchamianie i tak ono mogłoby sobie trwać i trwać, komputer nie resetuje się ponownie. Uruchomiłem go ponownie ręcznie, ale to nie poskutkowało, system uruchomił się ponownie ale nie wznowił skanowania Combofixem.
BUNCH
Dodano
02.07.2009 18:55:33
No to w takim razie mam a wszystkie antywirusy razem wzięte nie ptorafią sobie z tym poradzić. No bo jak inaczej to tłumaczyć? Sprawdzę jeszcze na dniach tym ComboFIxem.
BUNCH
Dodano
26.06.2009 03:28:51
[quote]Masz wirusa w systemie/na dysku, przeszukaj i usuń.[/quote]Przeskanowałem system Spyware Doctorem, Ad-aware i tym Kasperskim. Mając cały czas antyvirusa AVG, który nigdy nic nie wykrywał. Zobaczymy co to będzie, gdyż wirus non-stop wpisywał swoje śmieci na moją stronę internetową mimo, iż antyvirus nic nie wykrywał - a po nadpisaniu czystych stron z dysku po kilku dniach w internecie znów strona byłą zawirusowana. Komputer od wirusów czysty ale regedit.EXE wciąż nie działa ](*,)
BUNCH
Dodano
25.06.2009 01:36:31
  • Piotr P. 25.06.2009 22:20:14

[quote=BUNCH] a po nadpisaniu czystych stron z dysku po kilku dniach w internecie [b]znów strona byłą zawirusowana[/b]. Komputer od wirusów czysty ale regedit.EXE wciąż nie działa ](*,) [/quote] Masz coś w systemie na na bank!. Co rejestru, to możesz zastosować podany "trik". Pobierz ComboFix i usuń te robactwa. http://www.bleepingcomputer.com/combofix/pl/instrukcja-uzycia-combofix

Dzięki za info.
Ucho
Dodano
23.06.2009 00:30:12
  • Piotr P. 23.06.2009 21:55:27

[quote=Ucho]Dzięki za info.[/quote] No problem ;-)

No to ja mam zagwozdkę. U mnie jest plik regedt32.exe (nie pomyliłem się w nazwie) i otwiera mi rejestr. Regedit.exe jest normalnie w C:\Windows i też otwiera rejestr. Jak to wytłumaczyć ? WinXP Prof SP3.
Ucho
Dodano
22.06.2009 23:41:17
  • Piotr P. 22.06.2009 23:49:30

[quote=Ucho]No to ja mam zagwozdkę. U mnie jest plik regedt32.exe (nie pomyliłem się w nazwie) i otwiera mi rejestr. Regedit.exe jest normalnie w C:\Windows i też otwiera rejestr. Jak to wytłumaczyć ? WinXP Prof SP3.[/quote] Nie, Ty napisałeś "regedit32.exe", a nie regedt32.exe - to jest róznica , bo podana przez Ciebie nazwa zawiera 9 liter, musi być 8. Co do drugiej kwestii, to różnica polega na: (Dla uzupełnienia - pewnie miałeś na myśli Wk2): W systemach Windows NT, Windows 2000, ... , użytkownik może wybrać pomiedzy dwoma programami przeznaczonymi do edycji Rejestru - REGEDIT.exe i REGEDT32.exe - gdzie regedit.exe wywoływał okrojoną, starszą wersję regedit... - tj. nie można w nim dokonać zmian, uprawnień itd., co można było wykonać tylko w regedt32.exe System Windows XP zawiera tylko jeden program do edycji Rejestru - Edytor Rejestru. Bez względu na to, czy wpiszesz polecenie regedit czy regedt32 w wierszu polecen lub oknie uruchom, zostanie uruchomiony ten sam Edytor rejestru. PS. W poprzednich wersjach systemu Windows, np. Wk2, dolaczono dwa programy przeznaczone do edycji Rejestru : Regedt32.exe i Regedit.exe. - Regedit.exe to edytor rejestru, ktory po raz pierwszy pojawil sie w Windows NT. - Regedit32.exe zostal wprowadzony nieco pozniej i byl/jest wyposazony w kilka dodatkowych funkcji.... Natomiast w Windows XP jest tylko jeden edytor - Edytor Rejestru Windows. Jest on uruchamiany (jak wyzej wspomnialem) po wpisaniu w wierszu polecen regedit.exe lub regedt.32.exe. (Są wyjątki od tej reguły, ale to nie temat tego wątku). Pozdrawiam

Nie potrzebny Ci jest [b]Regedt32.exe[/b] bo takiego nie ma. Natomiast jest Ci potrzebny [b]Regedit.exe[/b]. [color=red][b]Masz wirusa w systemie/na dysku, przeszukaj i usuń. [/b][/color] Uzyj do tego innych aplikacji: Spyware Doctor http://www.pctools.com http://www.pctools.com/pl/spyware-doctor/?ref=google&gclid=CL-45r3j0Y8CFSXaXgodNwZa7w Spybot Search&Destroy 1.6 http://www.spybot.info/pl/index.html Ad-aware 2008 http://www.lavasoft.com/products/ad_aware_free.php oraz wejdz na stronke http://safety.live.com/site/pl-PL/default.htm plus darmowy skaner on-line http://www.kaspersky.pl/virusscanner.html [b]PS. Sam napisałeś, że nie otwiera Ci sie rejestr[/b] [b][i]"Regedit się nie otwiera".[/i][/b] [b]Zmiana pliku regedit.exe na regedit.com spowodowała, że wirus nie blokuje tego rozszerzenia, bo go nie "widzi".[/b]
Piotr P.
Dodano
22.06.2009 23:08:20
O!, po zmienieniu z EXE na COM mi się otworzył rejestr. Ale o co CI chodzi z tym "dllcache" to już nie wiem - nawet nie mam takiego pliku w tym miejscu.
BUNCH
Dodano
22.06.2009 21:04:58
  • Ucho 22.06.2009 21:52:59

[quote=BUNCH]Ale o co CI chodzi z tym "dllcache" to już nie wiem - nawet nie mam takiego pliku w tym miejscu.[/quote] Masz, tylko to ukryty katalog. Plik się nazywa regedit32.exe.

• BUNCH 22.06.2009 22:13:29

[quote=Ucho][quote=BUNCH]Ale o co Ci chodzi z tym "dllcache" to już nie wiem - nawet nie mam takiego pliku w tym miejscu.[/quote] Masz, tylko to ukryty katalog. Plik się nazywa regedit32.exe.[/quote] Katolag mam, był ukryty - dziękuję za informację. Ale pliku "regedit32.exe" e nim nie ma. Nie jest ukryty, sprawdzałem. A tak w ogóle to dlaczego został ten plik wspomniany? Potrzebny mi w tym co robię ten Regedit32?

To zrób inaczej, zmień nazwę pliku [b]Regedit.exe na Regedit.com[/b] i uruchom go - oryginalny plik jest w windows/system32/dllcache
Piotr P.
Dodano
22.06.2009 20:20:17
Dziękuję Piotrze. Zrobiłem wszystko to co napisałeś, ale niestety [b]nie działa[/b]. ](*,) Regedit się nie otwiera.
BUNCH
Dodano
22.06.2009 20:16:42
Wykonaj to w systemie lub uruchom w tybie awaryjnym Wklej do notatnika tresc zawartą pomiedzy liniami ----------------- ----------------------- [Version] Signature="$Chicago$" Provider=Symantec [DefaultInstall] AddReg=UnhookRegKey [UnhookRegKey] HKLM, Software\CLASSES\batfile\shell\open\command,,,"""%1"" %*" HKLM, Software\CLASSES\comfile\shell\open\command,,,"""%1"" %*" HKLM, Software\CLASSES\exefile\shell\open\command,,,"""%1"" %*" HKLM, Software\CLASSES\piffile\shell\open\command,,,"""%1"" %*" HKLM, Software\CLASSES\regfile\shell\open\command,,,"regedit.exe ""%1""" HKLM, Software\CLASSES\scrfile\shell\open\command,,,"""%1"" %*" HKCU, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System,DisableRegistryTools,0x00000020,0 --------------------------------- Zapisz jako plik.inf - teraz prawy przycisk myszki i kliknij Zainstaluj. oraz drugi .inf Skopiuj do notatnika to co jest zawarte pomiedzy liniami ------ ------------------ ; Aby odblokować edytor Rejestru - Regedit należy zaznaczyć ; plik inf w eksploratorze, otworzyć menu kontekstowe pliku ; (prawy klawisz myszy lub Shift+F10) ; i wybrać opcję "Zainstaluj" ; (C) Copyright 2004 ; by Piotr Palusiński [version] signature="$CHICAGO$" [DefaultInstall] DelReg = Del_DisableRegistryTools.Reg [Del_DisableRegistryTools.Reg] HKCU,%Location%,DisableRegistryTools HKCU,%Location%,DisableRegedit HKLM,%Location%,DisableRegistryTools HKLM,%Location%,DisableRegedit [Strings] Location="SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System" -------------------- Zapisz jako plik.inf - teraz prawy przycisk myszki i kliknij Zainstaluj.
Piotr P.
Dodano
19.06.2009 22:07:25
Nie, nie walczę. Już sobie poradziłem - format. Niestety. Ale jak to bywa, zdążyłem nałąpać już kilka trojanów. [b]Sprawdziłem - nie mam w kwarantannie.[/b]
BUNCH
Dodano
15.05.2009 15:40:47
  • Ucho 17.05.2009 02:29:53

[quote=BUNCH][b]Sprawdziłem - nie mam w kwarantannie.[/b][/quote] No to ja pomysła ni mom -:(

• BUNCH 19.06.2009 02:26:06

[quote=Ucho][quote=BUNCH][b]Sprawdziłem - nie mam w kwarantannie.[/b][/quote] No to ja pomysła ni mom -:([/quote] Własnie wykonałem NAPRAWĘ istniejącej instalacji Windowsa z płyty. I nadal nie reaguje, szok! ](*,)

przeskanuj komputer combofix i powinno działać:)
lyseek8
Dodano
13.05.2009 16:23:32
  • Lamer 13.05.2009 21:12:59

[quote=lyseek8]przeskanuj komputer combofix i powinno działać:)[/quote] Tak :-) i najlepiej daj automatyczne naprawianie to CF wyczysci ci pare ustawien systemowych.. Oj ludziska.. Bunch -> zrob wszystko po kolei i dopiero napisz, czy dziala.. Czekamy...

Dzięki Lamerze. Po kolei: - próbowałem wpisać Regedit32.exe i nie wyskakuje - gdy wywołuję Managera zdań Windows i z wciśniętym klaw. CTRL klikam na nowe zadanie - wyskakuje mi wiersz poleceń, jednak po wpisaniu tam "regedit.exe" nic się nie dzieje. Przypominam, że MAM regedit.exe na dysku lecz nie mogę go otworzyć. Także nie wiem czy skopiowanie go od kogoś coś by dało. Następnym krokiem będzie wsadzenie płytki Systemu Win XP...
BUNCH
Dodano
13.05.2009 15:55:00
  • Ucho 14.05.2009 01:14:24

[quote=BUNCH]Przypominam, że MAM regedit.exe na dysku lecz nie mogę go otworzyć. Także nie wiem czy skopiowanie go od kogoś coś by dało[/quote] [b]BUNCH[/b], nie bądź maruda tylko wymieniaj. Wymienisz>zobaczysz, czy coś da. Twój i tak nie działa. Jak go jednak mocno polubiłeś to skopiuj. A podmień najlepiej ze swojej instalki XP.

• BUNCH 14.05.2009 01:28:50

[quote=Ucho][quote=BUNCH]Przypominam, że MAM regedit.exe na dysku lecz nie mogę go otworzyć. Także nie wiem czy skopiowanie go od kogoś coś by dało[/quote] [b]BUNCH[/b], nie bądź maruda tylko wymieniaj. Wymienisz>zobaczysz, czy coś da. Twój i tak nie działa. Jak go jednak mocno polubiłeś to skopiuj. A podmień najlepiej ze swojej instalki XP.[/quote] Zrobiłem to! Skopiowałem ze swojej płytki i nie działa! Kompletnie nie wiem dlaczego! A czy może to być skutkeim zawirusowania? Że np. AVG tryzma ten plik w kwarantannie albo coś? Tylko w takim przypadku dlaczego nowy skopiowany "regedit" z płyty isntalatora nie działa?

• Ucho 14.05.2009 01:51:24

[quote=BUNCH]Zrobiłem to! Skopiowałem ze swojej płytki i nie działa! Kompletnie nie wiem dlaczego![/quote] Ja jeszcze tysz...... [quote=BUNCH]A czy może to być skutkeim zawirusowania? Że np. AVG tryzma ten plik w kwarantannie albo coś? Tylko w takim przypadku dlaczego nowy skopiowany "regedit" z płyty isntalatora nie działa?[/quote] To Ty dalej walczysz z tym zawirusowaniem ? Masz samozaparcie, stary. Podziwiam i to całkiem serio ! Ale do rzeczy. Pewnie, że może. To, że podmieniłeś plik to nic nie zmienia. Przecież AVG "trzyma" nie plik jako taki tylko wpis do niego i jego nazwę ! Wywal z kwarantanny i zobacz.

Fix : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=10 Odblokowanie : http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=79791
mysz 1
Dodano
13.05.2009 13:34:54
  • Lamer 13.05.2009 14:52:59

Gratulacje za checi :-) male sprostowania...: [quote]Odblokowanie :http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=79791[/quote] 1.Omowienie naprawy firewalla, centrum zabezpieczen ,Dns, trybu awaryjnego, """Uwaga: Jeśli rozszerzenie EXE jest uszkodzone może być trudność z (...) otwieraniem edytora REGEDIT. Obejście: wywołać Menedżer zadań przez ALT+CTRL+DEL. Menu File / Plik i przytrzymując wciśnięty klawisz CTRL wybrać opcję New Task / Nowe zadanie. To automatycznie wywoła linię komend Windows, w której wpisać REGEDIT.EXE i z palca w ENTER. Otworzy się edytor rejestru, w którym z menu File / Plik wybrać opcję Importu wskazując konkretne pliki *.REG.""" Ladnie opisana rekonstrukcja uszkodzonych rozszerzen, np. fixini.reg a NIE rejestru, chociaz jest jakis plik do pobrania: fixexe.reg [nie wiadomo, czy niedzialajacy regedit.exe przyjmie to...]... 2."""Start >>> Uruchom >>> regedit [jeśli edytor nie otwiera się tą metodą wykorzystać trik z ALT+CTRL+DEL by go uruchomić przez linię komend]""" Ciekawe... 3."""Pomocny program System Repair Engineer (SREng) i odany link...""" Taaak -> do naprawy roznych rzeczy [nie napisane, ze np. rejestru..] [b]BUNCH[/b] sprawdź, czy jest tam taka opcja... Daj znać 4."""Od autora programu DSS aplikacja Deckard's Association Fix (DAFT) i link...""" Page not found... 5"""Zdejmowanie blokad systemowych""" Programy: *Fix Policies **Dial a fix Bardzo fajne programy ALE gleboko ingerujace, wiec pomozesz Bunchowi, jesli cos po nich nawali mu w systemie ? :-) Tak tylko pytam.... [quote]Fix : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=10[/quote]Musisz uwazac Bunch jaki pobierasz plik, jesli jest nieodpowiedni do twojej wersji systemu -> beda problemy.. Tylko przypominam :-) plik regsvr32 ->>> menadzer rejestracji Mycha mogles od razu napisac, zeby Bunch wpisal w cmd: regsvr32 regedit.exe [regedt32 - nie trzeba, bo Regedt32 oraz Regedit zostaly polaczone w systemie Windows XP...] plik shell32.dll ->>> ikony ? hmmm... WSZYSTKIE wymienione materialy zostana wykorzystane w celach edukacyjnych :-0 Prosze zglaszac bledy...

1.Najszybsza -> Zgraj od kogos z identycznym systemem plik regedit.exe i wrzuc do siebie... 2.Probowales wpisac: Regedt32.exe ? 3.Wloz plytke z windowsem xp do napedu -> Sprobuj wpisac w cmd: sfc i sprawdzaj po kolei, az dojdzie do regedit.exe i przywroc... Moze cos nadpisalo pliki...
Lamer
Dodano
13.05.2009 02:15:58
No dobrze, co dalej? Co mam zrobic?
BUNCH
Dodano
13.05.2009 02:08:23
Przyznam, że to dla mnie dziwny powód. Kiedyś wyłączało się to, bo można było uwolnić nawet pół giga miejsca, ale teraz? Przy takich pojemnościach... Poza tym - przywracanie systemu nie przywraca raz już usuniętych wirusów po utworzeniu punktu przywracania czy jakichkolwiek innych plików. Wręcz przeciwnie - nie usuwa nawet nowszych.
XanTyp
Dodano
11.05.2009 01:40:15
Mam wyłączone przywracanie systemu na wszystkich dyskach. Z powodu obawy przed wirusami.
BUNCH
Dodano
11.05.2009 01:15:28
Zastanawiam się nad stworzeniem tabeli z kilkoma Windami w kolumnach i wszystkimi możliwymi programikami systemowymi w nich zawartych a powtarzających się (lub nie) pomiędzy nimi. Zgubić się w tym już idzie :/
XanTyp
Dodano
10.05.2009 19:05:28
Skoro poleciłeś mi włączenie/wyłączenie tych opcji to gdy piszę, iż je wyłączyłem/włączyłem i nic się nie dzieje to ze zrozumieniem czego masz dalej problem?
BUNCH
Dodano
10.05.2009 18:21:22
  • Lamer 10.05.2009 18:46:22

[quote=BUNCH]Skoro poleciłeś mi włączenie/wyłączenie tych opcji to gdy piszę, iż je wyłączyłem/włączyłem i nic się nie dzieje to ze zrozumieniem czego masz dalej problem?[/quote]1.Nie Ja tylko Xan :-) (machnal sie chyba...) 2.BO zrobiles to poprzez menu, ktorego powinienes nie miec (?) chyba o to chodzilo Xanowi :-) Xan gpedit jest chyba w WinXp Pro (Bunch go posiada..) 3.PONAWIAM pytanie: Przywracanie systemu wlaczone ? Jesli tak to napisze opis dzialania [jesli Nie masz to nie warto pisac]

BUNCH
Dodano:
05.05.2009 00:09:14
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2