Nie otwiera mi regedit
Odpowiedzi: 20
-
[quote=BUNCH] a po nadpisaniu czystych stron z dysku po kilku dniach w internecie [b]znów strona byłą zawirusowana[/b]. Komputer od wirusów czysty ale regedit.EXE wciąż nie działa ](*,) [/quote] Masz coś w systemie na na bank!. Co rejestru, to możesz zastosować podany "trik". Pobierz ComboFix i usuń te robactwa. http://www.bleepingcomputer.com/combofix/pl/instrukcja-uzycia-combofix
-
[quote=Ucho]Dzięki za info.[/quote] No problem ;-)
-
[quote=Ucho]No to ja mam zagwozdkę. U mnie jest plik regedt32.exe (nie pomyliłem się w nazwie) i otwiera mi rejestr. Regedit.exe jest normalnie w C:\Windows i też otwiera rejestr. Jak to wytłumaczyć ? WinXP Prof SP3.[/quote] Nie, Ty napisałeś "regedit32.exe", a nie regedt32.exe - to jest róznica , bo podana przez Ciebie nazwa zawiera 9 liter, musi być 8. Co do drugiej kwestii, to różnica polega na: (Dla uzupełnienia - pewnie miałeś na myśli Wk2): W systemach Windows NT, Windows 2000, ... , użytkownik może wybrać pomiedzy dwoma programami przeznaczonymi do edycji Rejestru - REGEDIT.exe i REGEDT32.exe - gdzie regedit.exe wywoływał okrojoną, starszą wersję regedit... - tj. nie można w nim dokonać zmian, uprawnień itd., co można było wykonać tylko w regedt32.exe System Windows XP zawiera tylko jeden program do edycji Rejestru - Edytor Rejestru. Bez względu na to, czy wpiszesz polecenie regedit czy regedt32 w wierszu polecen lub oknie uruchom, zostanie uruchomiony ten sam Edytor rejestru. PS. W poprzednich wersjach systemu Windows, np. Wk2, dolaczono dwa programy przeznaczone do edycji Rejestru : Regedt32.exe i Regedit.exe. - Regedit.exe to edytor rejestru, ktory po raz pierwszy pojawil sie w Windows NT. - Regedit32.exe zostal wprowadzony nieco pozniej i byl/jest wyposazony w kilka dodatkowych funkcji.... Natomiast w Windows XP jest tylko jeden edytor - Edytor Rejestru Windows. Jest on uruchamiany (jak wyzej wspomnialem) po wpisaniu w wierszu polecen regedit.exe lub regedt.32.exe. (Są wyjątki od tej reguły, ale to nie temat tego wątku). Pozdrawiam
-
[quote=BUNCH]Ale o co CI chodzi z tym "dllcache" to już nie wiem - nawet nie mam takiego pliku w tym miejscu.[/quote] Masz, tylko to ukryty katalog. Plik się nazywa regedit32.exe.
-
[quote=Ucho][quote=BUNCH]Ale o co Ci chodzi z tym "dllcache" to już nie wiem - nawet nie mam takiego pliku w tym miejscu.[/quote] Masz, tylko to ukryty katalog. Plik się nazywa regedit32.exe.[/quote] Katolag mam, był ukryty - dziękuję za informację. Ale pliku "regedit32.exe" e nim nie ma. Nie jest ukryty, sprawdzałem. A tak w ogóle to dlaczego został ten plik wspomniany? Potrzebny mi w tym co robię ten Regedit32?
-
[quote=BUNCH][b]Sprawdziłem - nie mam w kwarantannie.[/b][/quote] No to ja pomysła ni mom -:(
-
[quote=Ucho][quote=BUNCH][b]Sprawdziłem - nie mam w kwarantannie.[/b][/quote] No to ja pomysła ni mom -:([/quote] Własnie wykonałem NAPRAWĘ istniejącej instalacji Windowsa z płyty. I nadal nie reaguje, szok! ](*,)
-
[quote=lyseek8]przeskanuj komputer combofix i powinno działać:)[/quote] Tak :-) i najlepiej daj automatyczne naprawianie to CF wyczysci ci pare ustawien systemowych.. Oj ludziska.. Bunch -> zrob wszystko po kolei i dopiero napisz, czy dziala.. Czekamy...
-
[quote=BUNCH]Przypominam, że MAM regedit.exe na dysku lecz nie mogę go otworzyć. Także nie wiem czy skopiowanie go od kogoś coś by dało[/quote] [b]BUNCH[/b], nie bądź maruda tylko wymieniaj. Wymienisz>zobaczysz, czy coś da. Twój i tak nie działa. Jak go jednak mocno polubiłeś to skopiuj. A podmień najlepiej ze swojej instalki XP.
-
[quote=Ucho][quote=BUNCH]Przypominam, że MAM regedit.exe na dysku lecz nie mogę go otworzyć. Także nie wiem czy skopiowanie go od kogoś coś by dało[/quote] [b]BUNCH[/b], nie bądź maruda tylko wymieniaj. Wymienisz>zobaczysz, czy coś da. Twój i tak nie działa. Jak go jednak mocno polubiłeś to skopiuj. A podmień najlepiej ze swojej instalki XP.[/quote] Zrobiłem to! Skopiowałem ze swojej płytki i nie działa! Kompletnie nie wiem dlaczego! A czy może to być skutkeim zawirusowania? Że np. AVG tryzma ten plik w kwarantannie albo coś? Tylko w takim przypadku dlaczego nowy skopiowany "regedit" z płyty isntalatora nie działa?
-
[quote=BUNCH]Zrobiłem to! Skopiowałem ze swojej płytki i nie działa! Kompletnie nie wiem dlaczego![/quote] Ja jeszcze tysz...... [quote=BUNCH]A czy może to być skutkeim zawirusowania? Że np. AVG tryzma ten plik w kwarantannie albo coś? Tylko w takim przypadku dlaczego nowy skopiowany "regedit" z płyty isntalatora nie działa?[/quote] To Ty dalej walczysz z tym zawirusowaniem ? Masz samozaparcie, stary. Podziwiam i to całkiem serio ! Ale do rzeczy. Pewnie, że może. To, że podmieniłeś plik to nic nie zmienia. Przecież AVG "trzyma" nie plik jako taki tylko wpis do niego i jego nazwę ! Wywal z kwarantanny i zobacz.
-
Gratulacje za checi :-) male sprostowania...: [quote]Odblokowanie :http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=79791[/quote] 1.Omowienie naprawy firewalla, centrum zabezpieczen ,Dns, trybu awaryjnego, """Uwaga: Jeśli rozszerzenie EXE jest uszkodzone może być trudność z (...) otwieraniem edytora REGEDIT. Obejście: wywołać Menedżer zadań przez ALT+CTRL+DEL. Menu File / Plik i przytrzymując wciśnięty klawisz CTRL wybrać opcję New Task / Nowe zadanie. To automatycznie wywoła linię komend Windows, w której wpisać REGEDIT.EXE i z palca w ENTER. Otworzy się edytor rejestru, w którym z menu File / Plik wybrać opcję Importu wskazując konkretne pliki *.REG.""" Ladnie opisana rekonstrukcja uszkodzonych rozszerzen, np. fixini.reg a NIE rejestru, chociaz jest jakis plik do pobrania: fixexe.reg [nie wiadomo, czy niedzialajacy regedit.exe przyjmie to...]... 2."""Start >>> Uruchom >>> regedit [jeśli edytor nie otwiera się tą metodą wykorzystać trik z ALT+CTRL+DEL by go uruchomić przez linię komend]""" Ciekawe... 3."""Pomocny program System Repair Engineer (SREng) i odany link...""" Taaak -> do naprawy roznych rzeczy [nie napisane, ze np. rejestru..] [b]BUNCH[/b] sprawdź, czy jest tam taka opcja... Daj znać 4."""Od autora programu DSS aplikacja Deckard's Association Fix (DAFT) i link...""" Page not found... 5"""Zdejmowanie blokad systemowych""" Programy: *Fix Policies **Dial a fix Bardzo fajne programy ALE gleboko ingerujace, wiec pomozesz Bunchowi, jesli cos po nich nawali mu w systemie ? :-) Tak tylko pytam.... [quote]Fix : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=10[/quote]Musisz uwazac Bunch jaki pobierasz plik, jesli jest nieodpowiedni do twojej wersji systemu -> beda problemy.. Tylko przypominam :-) plik regsvr32 ->>> menadzer rejestracji Mycha mogles od razu napisac, zeby Bunch wpisal w cmd: regsvr32 regedit.exe [regedt32 - nie trzeba, bo Regedt32 oraz Regedit zostaly polaczone w systemie Windows XP...] plik shell32.dll ->>> ikony ? hmmm... WSZYSTKIE wymienione materialy zostana wykorzystane w celach edukacyjnych :-0 Prosze zglaszac bledy...
-
[quote=BUNCH]Skoro poleciłeś mi włączenie/wyłączenie tych opcji to gdy piszę, iż je wyłączyłem/włączyłem i nic się nie dzieje to ze zrozumieniem czego masz dalej problem?[/quote]1.Nie Ja tylko Xan :-) (machnal sie chyba...) 2.BO zrobiles to poprzez menu, ktorego powinienes nie miec (?) chyba o to chodzilo Xanowi :-) Xan gpedit jest chyba w WinXp Pro (Bunch go posiada..) 3.PONAWIAM pytanie: Przywracanie systemu wlaczone ? Jesli tak to napisze opis dzialania [jesli Nie masz to nie warto pisac]