Nie odpala się defragmentacja

Witam

Panowie, problem jest taki, źe chcąc zdefragmentować dysk dostałem taki komunikat: "Nie udało się uruchomić Defragmentatora dysków" Mźe spotkał się ktoś z Was z takim problemem i podpowie co się narobiło. System pracuje bezproblemowo od roku, ostatnio wolniej się ładuje i odpala – pomyślałem źe defrg pomoźe a tu zonk. Wstyd powiedzieć, ale od czasu zainstalowania ani razu nie defragmentowałem – kulało się na 5.

Win XP Prof SP2
Laptop COMPAQ Evo N1020V

Odpowiedzi: 14

Rebe:
gusioo:
max17:
1.ze screena widziałem ze dysk masz w fat32 ! Moźe nie obsluguje w pelni fat32 tyko NTFS?????

Skąd masz takie rewelacyjne niusy ?

Ty się zamiast dopytywac to z tej piany na twarzy wytrzyj. Przeca i tak wszyscy wiedza, źe niem asz jeszcze czego golić :mrgreen:

A co zazdraszczasz pewnie :)
Anonymous
Dodano
23.12.2004 19:23:15
gusioo:
max17:
1.ze screena widziałem ze dysk masz w fat32 ! Moźe nie obsluguje w pelni fat32 tyko NTFS?????

Ty się zamiast dopytywac to z tej piany na twarzy wytrzyj. Przeca i tak wszyscy wiedza, źe niem asz jeszcze czego golić :mrgreen:
Rebe
Dodano
23.12.2004 19:19:25
max17:

Anonymous
Dodano
23.12.2004 19:12:45
2. zainstalouj sobie program typu tweakXP lub cos podobnego i oczysc system z niepotzrebnych plików, oczysc temp, pliki internetowe, wlacz oczyszczenie dysku, oczysc rejester, zrob wszyskie jakie masz mozliwe zeczy do defragmentacji...
Jesli to nie pomoze... :(
to :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: reinstalka
max17
Dodano
23.12.2004 18:50:42
Rebe Nicki pisał o 2 problemach. Nie działający defragmentator i powolny system. Dla mnie nr 1 jest pomoc mu. Fakt, źe napisałem coś o swoim kompie nie powinno komplikować tej sytuacji. Więc nie ma potrzeby robić zamieszania.
Maro24
Dodano
23.12.2004 10:35:35
Na początek – jak go urucamiasz?
moźe wprost z system32 odpalony pójdzie.
Jeźlei nie to sprawdź co z tą komendą w trybie awaryjnym .
Na koniec zaś zostaje zawsze sfc /scannow z wiersza polecenia, a gdy i to nie przyniesie sukcesu chkdsk ,ale z konsoli, a nie z poziomu cmd w systemie i w ostateczności polecenie expand wydane dla tego pliku – równieź z konsoli.

PS.
Maro24 – widać nie jestem przeciętnym cźłowiekiem ,bo kompletnie nie iwdze związku opowieści o tym jak często robisz format z niedziałającym defragiem.
Rebe
Dodano
23.12.2004 08:31:34
a moze wraz z nortonem zainstalowałes cały pakiet...bo jesli tak farciarzu to odpowiedz jest w pakiecie "norton disk doctor" czy jakos a jesli nie jestes szczesliwym posiadaczem pakietu to z tym diskeeperem pokombinuj ale ja szukałem u siebie i nie mam takiego bajeru
Rudiczek
Dodano
23.12.2004 02:41:16
Nicki, a czy sprawdzałeś w Usługach, czy diskeeper jest włączony? Czasem najciemniej jest pod latarnia :wink:
jamosa
Dodano
23.12.2004 01:42:56
Hmmm... powiadacie "stary system – przeinstalować" – jakaś prawda zawsze jest, tylko Panowie, sprawy u mnie wyglądają tak, źe pomimo roku pracy system chodzi wyśmienicie. Nie zawiesza się, nie cuduje, nie wywala dziwnych komunikatów. Jedyne co zwolniło się to zamykanie i otwieranie systemu i to teź nie tak źe "źółw" tylko na tyle, źe jest to zauwaźalne do tego co było wcześniej. Dlatego wpadłem na pomysł źeby po roku obijania się chociaź go zdefragmentować – a tu niespodzianka. Dodam, źe nie gram i nie instaluję gier, gazetek itp pierdół. Komp stoi za firewalem sieci osiedlowej – skutecznym, do tego NAV 2004 + bieźący LiveUpdate. Zero IRC itp. Co jakiś czas chkdsk i RegSupreme. Wywalam na bieźąco zbędne rzeczy, programy odinstalowuję z Panelu a nie wyrywam z korzeniami... Moźe dlatego tak długo system słuźy i mogę tylko pochwalić Billa;–) Jedyne zaniedbanie z defragiem i kuku... Dlatego Wasze sugestie co do przeinstalowania nie bardzo mnie zadowalają bo system działa dobrze tylko ten defrag, no i jestem teź ciekawy co to za awaria i jak to podnieść. Najprościej jest uciec od kłopotu i dać "format c:"... Choć pewnie tym się to skończy za jakiś czas...
Z konsoli komenda defrag daje to samo co pod Win... tylko jest "black&white";–)
Nicki
Dodano
22.12.2004 21:27:19
Doraźnie naprawa z konsoli,ale warto przeinstalować Win,przy takim starym systemie to normalne źe pojawiają się takie szopki.
MarcinX
Dodano
22.12.2004 20:42:38
Rebe – To co napisałem ma sens i wyjasniłem to w sposób zrozumiały dla przeciętnego człowieka więc nie rozumiem w czym problem ?
Maro24
Dodano
22.12.2004 20:40:31
Niestety, nie mam tam źadnego błędu. Filtrowałem Podgląd Zdarzeń w kaźdą stronę i wychodzi na to źe ten błąd nie jest tam zapisywany. Załączam okno z defraga, źeby było widać jak błąd wygląda.
Nicki
Dodano
22.12.2004 20:14:07
Maro24 – moze i z wnioskowaniem u Ciebie źle nie jest, ale .... czy ktoś Cię pytął jak często systme instalujesz ?

Nicki – panel sterowania – narzedzia administracyjne – podgląd zdarzeń i sprawdź, prosźe, co tam jest wpisane z oznaczeniem błedu ( czerwone kóło z krzyźykiem ) – szczegóły pod ppm – łasciwości w takim wierszu z błedem.
W archiwum o problemach z defragiem jest juź coś popisane – moźesz w wolnej chwili się za szukanie i czytanie wziąć, ale jezlei bedzie informacja z logów to zawsze łatwiej o punkt zaczepienia.
Rebe
Dodano
22.12.2004 19:39:30
Z tego co mówisz wnioskuję, źe rok remu zainstalowałeś system i od tego czasu nie zrobiłeś nic lub prawie nic źeby komputer dobrze pracował. Przez ten rok przypuszczalnie wiele programów zainstalowano i odinstalowano na tym komputerze i do tego jeśli posiadasz połacznie z internetem jest dosyć prawdopodobne, ze smieci z netu nie raz zagosciły na tym komputerze. Nie martw się nie Ty pierwszy i nie ostatni masz ten problem. Ja robię totalną czystke na HDD około raz na kwartał lub raz na 6 miesięcy i Tobie radze to samo. Upieczesz 2 pieczenie na 1 ogniu. To znaczy pozbedziesz się problemu z zablokowanym defeagmentatorem i jednoczesnie świeźa instalka XP da mozliwość szybkiej stabilnej pracy.
Maro24
Dodano
22.12.2004 19:31:01
Nicki
Dodano:
22.12.2004 19:02:59
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1