Nie moge zainstalować windowsa XP zalozone nieznane haslo admina :/
Witam pożyczyłem koledze swojego "starego" laptopa na jakieś 3 miesiące (potrzebował sprzętu pilnie do netu) kolega sobie sformatował w nim system podczas instalacji założył hasło admina oraz drugie konto pod nazwa net (bez hasła) i tak sobie korzystał do tej pory kiedy to sobie zakupił własny sprzęt a mi oddal laptopika z hasełkiem admina którego nie pamięta ze względu na to ze korzystał cały czas z loginu "NET" dlatego też postanowiłem sformatować dysk i postawić od nowa winde ale niestety podczas instalacji Windowsa wyskakuje mi komunikat że nie może odnaleźć dysku twardego (przechodzi tylko przez początkowe kopiowanie plików) co mam w takim razie robić ?? bo to nie jest sprzęt warty 500zł żeby go wyrzucić a tez nie chciał bym stracić kolegi przez jakieś radykalniejsze posunięcia typu "h mnie to obchodzi ma być czysty lap."
dzięki za poświęcony wasz czas na przeczytanie posta i proszę o odpowiedz POZDRO Bartek
Odpowiedzi: 5
tzn tak czy tak muszę sformatować dysk a lap. to Fujitsu siemens AMILO PRO stery gdzieś mam zakopane (przeprowadzkę miałem w zeszłym tygodniu :(( ) poza tym jestem teraz u dziewczyny w takim razie skąd wezmę te kontrolery ze strony producenta coś ściągnę?
Może obejdzie sie bez reinstalki. Ściągnij sobie Hiren's Boot CD i wypal na CD, potem uruchom kompa z tego CD i tam jest pełno narzędzi do resetowania haseł w rodzinie NT.
EDIT:
Mała wpadka :P nie doczytałem że już po formacie.
Co to za laptop?
Nie dostałeś dedykowanej płyty z systemem, bo na takiej są z reguły wkomponowane drivery kontrolerów?
Jeżeli nie i z partycji recovery też nie masz możliwości przywrócenia systemu to trzeba będzie jakim nLitem stworzyć taką płytę integrując sterownik.
Masz stację dyskietek? Bo z dyskietki też można podać sam driver.
tak jest SATA możesz napisać konkretniej z tym bo ja czy tak czy tak muszę zrobić format ze względu na to że planuje zrobić partycje.
Jak podać ten sterownik kontrolera??
Powinno być wbudowane konto admina no chyba że właśnie to zahasłował. Na ekranie powitalnym wciśnij 2 x [Alt] + [Ctrl] + [Del], wpisz jako login Administrator a hasło zostaw puste.W ten sposób się może zalogujesz.
Rozumiem, że konto NET jest ograniczone?
Jeszcze jedna sprawa, jest program do odzyskiwania hasła admina w XP, nie podam jego nazwy z pewnych względów, ale znajdziesz go w wyszukiwarce czy na Googlach.
Kwestia niewykrywania dysku, jest SATA? Trzeba podać sterownik kontrolera.
Strona 1 / 1