Nie mogę zainstalować Windowsa XP professional
No więc, formatuje dysk, zaczynam instalować Windowsa XP Professional i... nic! Instalacja się nie uruchamia, pojawia się jakiś komunikat, proszę czekać za chwilę rozpocznie się instalacja czy jakoś tak i komunikat znika i nic się nie dzieje, zawiesza się... Nie jest to wina płyty, a jeszcze jakieś pół roku temu normalnie się instalował, a próbowałem instalować na 2 orginalnych płytach i na źadnej nie idzie! I mam jeszcze taki mały problem nie związany z windowsem, zformatowałem dysk i teraz ma on wielkoś 9 gb zamiast 80..., a podczas startu systemu pojawia się nazwa dysku i wielkość 80 gp, wszędzie jest napisane, źe ma on wielkość 80 gp, a jak robie partycje to mam 9...
Odpowiedzi: 18
Kurczę, mi teź się pół roku temu instalował bez problemu :!: :!:
No ale jak to... format podczas instalacji??
W Biosie mam tylko jedno takie co ty mi napisałeś... "Plug and Play OS"
A ja to bym w sumie zrobił tak źe na jednej partycji instaluje 98 a na drugiej instaluje xp, potem formatuje partycje z windowsem 98 i... wsio! z tym źe ten dysk... Czemu on się zmniejszył i jak zrobić źęby był normalny?
No ale jak to... format podczas instalacji??
W Biosie mam tylko jedno takie co ty mi napisałeś... "Plug and Play OS"
A ja to bym w sumie zrobił tak źe na jednej partycji instaluje 98 a na drugiej instaluje xp, potem formatuje partycje z windowsem 98 i... wsio! z tym źe ten dysk... Czemu on się zmniejszył i jak zrobić źęby był normalny?
Wiorek:
...system instaluje się jeźeli instaluje przez windows 98, znaczy jeźeli biore setup to mi się normalnie instaluje... w sumie mógł bym mieć i ten i ten, z tym źe mam za mały dysk bo mi się zmniejszył...
Mialem dokladnie to samo :) Seeker napisal o partycjach i to prawda u mnie sie sprawdzilo – rozpirzenie starych i zlozenie od nowa. Nic nie pomagalo: wymiana grafy, RAMu, czyszczenie wszystkiego, dociskanie. I malo tego ten sam sys instalowal sie bez problemu okolo pol roku wczesniej na tej samej konfiguracji :!: (dla porownania dodam ze w tym samym okresie instalowalem bezproblemowo – jak zawsze – linuxa ... jedyny komentarz parafrazujac: "a to windows wlasnie").
Ale wracajac do sprawy jak nic nie pomaga to sprobuj instalowac spod 98 tylko wybierz NOWA INSTALACJA i instaluj na tej samej partycji – w trakcie instalki formacik i po 98 zostaje wspomnienie :wink:
Wracamy do biosu (poszukaj tych opcji i ustaw jak tutaj):
32 bit data transfer – Enabled
Boot virus detection – Disabled
APIC (ew. Interrupt mode) – Enabled
MPS – 1.4
ICH delay (ew. PCI delay, PCI 2.1) – Enabled
Resources controled by – AUTO (ESCD)
Plug and Play OS (PnP O/S) – Yes
Jeśli masz tak wszystko ustawione i nic to nie dało – będziemy kombinować dalej.
32 bit data transfer – Enabled
Boot virus detection – Disabled
APIC (ew. Interrupt mode) – Enabled
MPS – 1.4
ICH delay (ew. PCI delay, PCI 2.1) – Enabled
Resources controled by – AUTO (ESCD)
Plug and Play OS (PnP O/S) – Yes
Jeśli masz tak wszystko ustawione i nic to nie dało – będziemy kombinować dalej.
No więc!
Ni cholery nic nie miga... nie odpisywałem poniewaź usunąłem partycje i próbowałem instalować teź przysłowiowy ch.j :) kolejna sprawa – płytka nie jest porysowana, próbowałem instalować z 2 innych i nie idzie, wymieniłem bateryjke (aczkolwiek kosztowała 7 zł :)) i teź nic... a i nie wiem czy to waźne ale system instaluje się jeźeli instaluje przez windows 98, znaczy jeźeli biore setup to mi się normalnie instaluje... w sumie mógł bym mieć i ten i ten, z tym źe mam za mały dysk bo mi się zmniejszył...! no i powiedzcie mi co mam w takiej sytuacji zrobić ?! ?! no źeby chociaź ten dysk wrócił do normalnych rozmiarów... a karte mam GeForca 2 64 MB, a co do waszych pomysłów..., to co ja mam pół kompa wymienić źeby xpeka zainstalować? :D ale wogóle to dzięki wszystkim za rady, widzę źe nie jest wam obojętny mój problem :)
Ni cholery nic nie miga... nie odpisywałem poniewaź usunąłem partycje i próbowałem instalować teź przysłowiowy ch.j :) kolejna sprawa – płytka nie jest porysowana, próbowałem instalować z 2 innych i nie idzie, wymieniłem bateryjke (aczkolwiek kosztowała 7 zł :)) i teź nic... a i nie wiem czy to waźne ale system instaluje się jeźeli instaluje przez windows 98, znaczy jeźeli biore setup to mi się normalnie instaluje... w sumie mógł bym mieć i ten i ten, z tym źe mam za mały dysk bo mi się zmniejszył...! no i powiedzcie mi co mam w takiej sytuacji zrobić ?! ?! no źeby chociaź ten dysk wrócił do normalnych rozmiarów... a karte mam GeForca 2 64 MB, a co do waszych pomysłów..., to co ja mam pół kompa wymienić źeby xpeka zainstalować? :D ale wogóle to dzięki wszystkim za rady, widzę źe nie jest wam obojętny mój problem :)
Bo większość urządzeń nie robi takich problemów. Są jednak takie, które potrafią. Ponadto większość urządzeń tego typu wymaga instalacji sterowników przed podłączeniem ich do komputera. Instalowałem juź windowsa z podpiętym modemem USB sagem – zero problemów. Ale jak juź miałem podpięty skaner podczas instalacji... to nie mogłem zainstalować do niego sterowników, bo system go nie wykrywał. Ponadto – kumpel miał podłączoną kartę muzyczną na USB. Dopiero jak ją wymontował, to ekran wykrywania urządzen w instalatorze XP ruszał do przodu. Z tą kartą nie chciał nawet drgnąć.
Logika nakazuje odłączyć sprzęt USB przed ponowną instalacją Windows. Nie jest to duźo pracy (wyjąć wtyczkę), szczególnie, źe ponowna instalacja nie wymaga gaszenia komputera. Zwyczajnie – instalujemy stery i wpinamy wtyczkę.
I tylko tyle...
Jeśli się ze mną nie zgadzacie – nikt was nie zmusza. Ja tak postępuje ze swoim komputerem i kompami znajomych i jeszcze nigdy nie miałem problemów z instalacją Windows czy sprzętu USB.
Logika nakazuje odłączyć sprzęt USB przed ponowną instalacją Windows. Nie jest to duźo pracy (wyjąć wtyczkę), szczególnie, źe ponowna instalacja nie wymaga gaszenia komputera. Zwyczajnie – instalujemy stery i wpinamy wtyczkę.
I tylko tyle...
Jeśli się ze mną nie zgadzacie – nikt was nie zmusza. Ja tak postępuje ze swoim komputerem i kompami znajomych i jeszcze nigdy nie miałem problemów z instalacją Windows czy sprzętu USB.
Z moich wlasnych doswiadczen wynika ze raczej urzadzenia USB nie maja zadnego wplywu na instalacje systemu, mnostwo razy instalowalem system na roznych kompach z podpietymi roznorakimi urzadzeniami USB, czy tez FireWire nigdy przez takowe nie bylo zadnych problemow...
Wiesz... to nie ten przypadek. Odłączenie dysku USB dałoby tylko komunikat instalatora: "nie wykryto dysku twardego...bla bla bla" a nie reset lub zawieche. Przykro mi.
evil44:
... Odłącz wszystkie urządzenia USB poza myszką i klawiaturą ...
A jeźeli jedynym dyskiem jest zewnętrzny przez USB podpięty to teź go naleźy odłączyć ?
Rebe:
evil44:
I jeszcze jedno – odłącz urządzenia USB – instaluje je się po wgraniu systemu.
Tak isę z ciekwaości zapytam – klawiaturę i mysz teź odłączyć ?
No bez przesady...
Uzupełnienie: Odłącz wszystkie urządzenia USB poza myszką i klawiaturą (jeśli masz klawiaturę na USB – w co wątpie). Muszę na przyszłość dokładniej się wypowiadać... bo są tacy co nie wiedzą o tym, źe bez klawiatury i myszki cięźko będzie instalować system... Prawda Rebe?
jaka kart graficzna??
evil44:
Tak isę z ciekwaości zapytam – klawiaturę i mysz teź odłączyć ?
Wiorek – zanim zaczniesz kombinować z "czarnym ekranem" zdejmij partycje – tak jak Seeker sugerował.
Instalator Windows jest wyczulony na kilka rzeczy: porysowaną płytkę, wadliwy napęd, źle ustawione pamięci, za mocno podkręcony sytem, źle wsadzoną lub niedokładnie taśmę dysku...
Poszukaj rozwiązania.
Poszukaj rozwiązania.
czy sprzęt jest zgodny z listą HCL?
a na tym czarnym ekranie to w lewym górnym rogu nie miga coś :?: Bo jesli tak to zastosuj sie do rady Żółtego
A przejrzałeś juź to co szukajka forumowa wyrzuca po wpisaniu "czarny ekran" – dla działu Windows XP i z ustawionym wyszukiwaniem wszystkich słów ??
no więc opiszę dokładniej pojawia się napis "Instalator sprawdza konfigurację sprzętową (itd)" poczym czarny ekran i *** :( no nic spróbuje wymienić tą baterie, w sumie kiedyś ją wyciągałem źeby zdjąć hasło z biosa, to moźe się wtedy uszkodziła...
Wine za problem instalacji XP moze ponoscic bateria na plycie glownej, ta od BIOSU wiec polecam sprawdzic, kupic nowa za 3 zeta i wymienic, bo to bardzo czesta przyczyna ze XP nie chce sie instalowac, a np 98 bez problemu.
Zdejm partycje np. fdiskiem z dyskietki i załóz od nowa instalatorem XP
Strona 1 / 1