Nie mogę uruchomić systemu
Odinstalowałem Nortona Antywirusa 2003. Podczas tej operacji komp.zapytał czy usunąć pliki które są w kwarantannie na co odpowiedziałem "tak".Po odinstalawaniu programu zresetowałem komputer i w czasie ładowania systemu zaczął skanować gdzie naprawiał czy teź usuwał kilkadziesiąt plików.Po skanowaniu pokazał się ekran logowania.Po wybraniu konta uźytkownika ekran zgasł i na środku komunikat o treści:
OUT OF FREQUENCY RANGE
SET RESOLUTION LOWER OR SEE MONITOR USERS QUIDE
Sądze źe się nie pomyliłem z przepisywaniem.Nie znam angielskiego ale chyba coś z odświeźaniem ekranu.Chciałem wejść do systemu w trybie awaryjnym ale po załadowaniu – czarny ekran ,na dolnych rogach napisy"tryb awaryjny" i nic więcej.Okno task menagera stę otwiera ale poza wyłączeniem usług(13)nie mogę nic zrobić.Z konsoli uruchomiłem chkdsk/r sprawdził i dalej nic.W trybie awaryjnym chciałem odinstalować kartę graficzną (podejrzewam złe ustawienia–choć nic nie przestawiałem)ale nie mogę się tam dostać.Uruchomiłem tryb awaryjny z wierszem poleceń ale nie wiem co mogę tam zrobić.
W tej chwili pracuję na drugim dysku (win ME)i widzę tamten dysk z XP ale stąd chyba go nie naprawię.
Próbowałem jeszcze raz uruchomić winXP normalnie i po logowaniu pokazał się czysty niebieski ekran i nic więcej.Jeszcze raz uruchomiłem z konsoli "R" .Po wpisaniu:expand H:\i386|explorer.ex_c:\windows\explorer.exe pokazał się komunikat:nie moźna utwoźyć pliku explorer.exe
Nie mam juź pomysłów i idę spać wyznając zasadę :sen przynosi dobrą radę.Myślę źe koledzy rano pomogą.
OUT OF FREQUENCY RANGE
SET RESOLUTION LOWER OR SEE MONITOR USERS QUIDE
Sądze źe się nie pomyliłem z przepisywaniem.Nie znam angielskiego ale chyba coś z odświeźaniem ekranu.Chciałem wejść do systemu w trybie awaryjnym ale po załadowaniu – czarny ekran ,na dolnych rogach napisy"tryb awaryjny" i nic więcej.Okno task menagera stę otwiera ale poza wyłączeniem usług(13)nie mogę nic zrobić.Z konsoli uruchomiłem chkdsk/r sprawdził i dalej nic.W trybie awaryjnym chciałem odinstalować kartę graficzną (podejrzewam złe ustawienia–choć nic nie przestawiałem)ale nie mogę się tam dostać.Uruchomiłem tryb awaryjny z wierszem poleceń ale nie wiem co mogę tam zrobić.
W tej chwili pracuję na drugim dysku (win ME)i widzę tamten dysk z XP ale stąd chyba go nie naprawię.
Próbowałem jeszcze raz uruchomić winXP normalnie i po logowaniu pokazał się czysty niebieski ekran i nic więcej.Jeszcze raz uruchomiłem z konsoli "R" .Po wpisaniu:expand H:\i386|explorer.ex_c:\windows\explorer.exe pokazał się komunikat:nie moźna utwoźyć pliku explorer.exe
Nie mam juź pomysłów i idę spać wyznając zasadę :sen przynosi dobrą radę.Myślę źe koledzy rano pomogą.
Odpowiedzi: 4
Wszystko jest ok po wyłączeniu i załączeniu przywracania systemu. Dzięki i do następnego....(oby jak najpóźniej)
W kwestii wirusów w System Vomume Information – wyłącz i włącz przywracanie systemu – pliki powinny się same usunąć. Jeźeli tak się nie stanie to nadaj sobie uprawnienia do katalogów SVI i wyczyść te katalogi.
Ok Rebe,zrobiłem reinstal systemu w trybie naprawy zgodnie z sugestią i jest wszystko ok.Musiałem tylko ręcznie usunąc nortona bo jednak się nie odinstalował.Wgrałem Avasta i przy skanowaniu komputera wykrył trojany Win32 A... i Win32 Cr.. w plikach "System Volume Information" na dyskach "d"i "e".System mam na "c".O ile wiem to są pliki do przywracania systemu(chyba się nie mylę).Czy na pozostałych dyskach teź muszą być te pliki?Czy moźna je usunąc. Avast poddał je kwarantannie.
H:\i386|explorer.ex_ tu jest spacjac c:\windows\explorer.exe
Do grafiki – nie w awaryjnym, a w VGA – jeźeli to tylko kwestia trybów.
Inna sprawa, źe skoro w kwarantannie było sporo plików to moze isę okazać, źe njaszybsza będzie reinstalacja w trybie naprawy, bo nie ma źadne gwarancji, źe jak juź nawet do systemu wejdziesz i uda Ci sie sfc /scannow przeprowadzić ,to za parę minut/godzin/dni nie okaźe isę ,źe dalej czegoś brakuje.
Do grafiki – nie w awaryjnym, a w VGA – jeźeli to tylko kwestia trybów.
Inna sprawa, źe skoro w kwarantannie było sporo plików to moze isę okazać, źe njaszybsza będzie reinstalacja w trybie naprawy, bo nie ma źadne gwarancji, źe jak juź nawet do systemu wejdziesz i uda Ci sie sfc /scannow przeprowadzić ,to za parę minut/godzin/dni nie okaźe isę ,źe dalej czegoś brakuje.
Strona 1 / 1