nie mogę uruchomić systemu Windows

Sad [:(]Witam i błagam o pomoc ,bo sama już nie daje rady.

Posiadam Windows XP Home  Edition i po ostatnim normalnym zamknięciu komputera obecnie nie mogę go uruchomić. Wyświetla mi się komunikat:

"Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:

System32\DRIVERS\isapnp.sys

Możesz podjąć próbę naprawy tego pliku.W tym celu uruchom Instalatora systemu Windows z oryginalnego dysku CD-ROM i wybierz "r" na pierwszym ekranie,aby rozpocząć naprawę"

ale tak naprawdę nic nie działa.Po każdym naciśnięciu czegokolwiek komputer restartuje się , po włożeniu płyty-i tak nic nie działa. Uruchamanie awaryjne nic nie daje-nie włącza się, tylko restartuje do tego samego komunikatu jak wyżej.Co można zrobić?Sad [:(]

Beata

Odpowiedzi: 1

A tak ciut dokładniej ? - Samo bowiem "po włożeniu płyty-i tak nic nie działa" niewiele mówi.
Konsola się ładuje ?
Jeżlei tak to wejdź do niej i poprzez expand podmień ten plik - tak jak to komunikat sugeruje.
Jeżeli zaś do konsoli niem ozesz się, z powodu restartów dostać to ...... wiekszy problem, bo trzeba się za pełniejsża diagnostykę brać od dyksu poczynając.
Najpierw jednak sprawę możliwości wejścia do konsoli rozstrzygnij.
Rebe
Dodano
28.05.2006 20:05:36
  • EL NINO 28.05.2006 20:10:49

Tutaj ciut prosciej to, o czym Rebe gada -> http://support.microsoft.com/?kbid=315311 <br />

• becik 29.05.2006 00:06:07

<P>Dzięki za szczegółową odpowiedz ale mam głębszy problem ,gdyż nie chce mi płyta ruszyć. Po włożeniu do czytnika-cd -nie czyta jej. Nawet próbując pisać lub cokolwiek zrobić -komputer się restartuje i od początku to samo.Jak ruszyć -uruchomić komputer z płyty/dysku CD-ROM?</P> <P>pozdrawiam cierpliwych</P>

• Bobi 29.05.2006 16:28:28

W biosie kolejność bootowania&nbsp; masz ustawiona prawidłowo? Tzn first boot na cd-rom.<br>Napęd jest sprawny, dobrze podłączony? Podłączałas ostatnio jakis nowy sprzęt? Kartę?<br>Inna sprawa, że i dyskietki użyć można, zmienić rozszerzenie pliku, a potem spod uruchomionego systemu (o ile sie uruchomi) expandem zarzucić można.<br>

becik
Dodano:
28.05.2006 19:58:30
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1