Nie mogę podłączyć Internetu w laptopie

Odpiąłem kabel z Internetu z PC-ta i podłączyłem go laptopa, skonfigurowałem połączenie, ustawiłem odpowiednią grupę roboczą i niestety nic (w przypadku PC-ta ta opcja wystarczyła aby uzyskać połączenie). W laptopie w folderze połączenia sieciowe oprócz ikony połączenie lokalne pojawiła mi się ikona Mostek sieciowy oraz ikona Połączenie 1394. Sprawdziłem w menedżerze urządzeń karty sieciowe i okazuje się że są 3 karty: karta sieciowa 1394, Miniport mostka MAC oraz SiS 900-Based PCI Fast Ethernet Adapter (nie wiem która karta jest od sieci bezprzewodowej). Nie wiem co mam zrobić aby uzyskać połączenie!!

Odpowiedzi: 2

hastic:
karta sieciowa 1394, Miniport
mostka MAC oraz SiS 900-Based PCI Fast Ethernet Adapter (nie wiem która karta
jest od sieci bezprzewodowej).
"Sieciowka" 1394 to polaczenie wirefire, Miniport mostka MAC to z pewnoscia pozostalosc po jakichs Twoich kombinacjach - to powinienes usunac a SiS to juz "normalna" sieciowka do ktorej wpinasz kabel.
Na Twoim stacjonarnym kompie w Uruchom wpisz komende "getmac", odpisz sobie numery MAC sieciowki SiS (jeden z wymienionych), po czym otworz menadzer urzadzen na laptopie, otworz wlasciwosci sieciowki SiS i na zaladce Zaawansowane podswietl NetworkAdress. W okienko po prawej stronie wpisz jako wartosc odpisany numer MAC - bez myslnikow.
Po tej zmianie powienienes miec neta na laptopie.
EL NINO
Dodano
14.05.2006 23:04:33

Żadna z wymienionych.
Sprawdz w menedzerze urządzen w sekcji karty sieciowe czy masz poprawnie zainstalowane sterowniki do karty bezprzewodowej i czy nie masz zadnych znakow zapytania w urzadzeniach innych.
Ponadto piszesz, ze odpioles kabel, a do wifi nie trzeba kabla, chyba, ze kabel od anteny zewnetrznej.
Podejrzewam, że musisz skonfigurować jednak kartę LAN, a w tym przypadku powinines zając się SiS 900-Based PCI Fast Ethernet Adapter. Usun mostek sieciowy.
Brak polaczenia nie koniecznie musi oznaczac bledna konfiguracje z Twojej strony. Byc moze dostawca interentu udostepnia internet tylko znanym kartom (adres ip przypisany do konkretnej karty sieciowej po mac adresie).

Szymon Grabiński
Dodano
13.05.2006 00:23:41
hastic
Dodano:
12.05.2006 23:56:14
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1