Nie działa zupełnie głos (u jednego usera), jak naprawić?
Witajcie
Mam kłopot: nie działa głos, przy czym tylko u jednego usera (spośród 3+guest),
a nie działa w ten sposób że się nie odtwarza lub programy się wywalają (!).
Przykładowo:
-Windows Media Player wywala błąd:
>>
C00D11CD: Unknown error
Windows Media Player encountered an unknown error. This can occur when another program or operating system component encounters a problem but does not communicate the nature of the problem to Windows Media Player.
Error ID = 0xC00D11CD, Condition ID = 0x00000000
<<
-Total Commander F3 zamiast odtwarzania pliku np. .mp3 wyświetla jego zawartość (krzaczki)
-inne programy albo sie wywalają albo wyświetlają np. filmy bez głosu
Dotyczy to tych samych plików muzycznych czy innych dźwięków, które zarówno wcześniej u tego usera, jak i obecnie u innych się odwarzają bez zarzutu.
Co radzicie aby to naprawić? gdzie się dobrać, coś pozmieniać, rejest? jakieś specyficzne opcje?
dzieki z góry
Odpowiedzi: 1
Hej
Ponieważ nikt z Was mi nie odpowiedział, to może moglibyście mnie nakierować, gdzie szukać możliwości naprawienia tego?
Skoro nie działa tylko u tego usera, to wnioskuję że nie nawaliły pliki (dll czy inne) tylko na poziomie usera usługa dźwięku (skoro wszystkie programy) i może gdzieś uda się pomanipulować ustawieniami, czy raczej w rejestrze itd...? dobrze się domyślam?
Gdzie i jak szukać wpisów w rejestrsze dotyczacych zarządzania dźwiękiem, lub w innych miejscach systemu co za to odpowiada?
dzięki
<p>...To sam sobie odpowiem;)może się komuś przyda.</p><p>Po wielu próbach, zabawami z rejestrem (kasowanie całych sekcji, przywracanie ich z oczywiście zrobionego backupu mniejszego, większego itd...) udało się! naprawić. Działa już od kilku tygodni bez zarzutu.</p><p>Okazało się że kluczowe jest wykasowanie (skuteczne - o ile pamiętam niektóre się przy pierwszym użyciu głosu odtwarzają więc trzeba zrobić to sprawnie) z rejestru [Regedit]:<br />HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ActiveMovie\devenum\{4EFE2452-168A-11D1-BC76-00C04FB9453B}<br />HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ActiveMovie\devenum\{E0F158E1-CB04-11D0-BD4E-00A0C911CE86}<br />HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Multimedia\ActiveMovie\Filter Cache<br />HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Scrunch</p><p>tyle, pozdr</p><p>M<br /></p>