Nie działa smtp, ftp, shttp, połączenia wychodzące.

Witam, mam następujący problem:

od kilku dni nie mogę ani wysłać poczty, czy to z outlooka, czy z przeglądarki www (przegladarka przestaje odpowiadac w momencie wysyłania listu), nie mogę wrzucać załączników (teź przestaje odpowiadac w tym momencie), nie mogę wrzucać plików na ftp, i nie działają mi strony SHTTP://, nie mogę teź postować na forach (tego posta piszę z komputera brata. Ogolnie nie działają połączenia wychodzące, no... działają tylko gry sieciowe ;]

napewno nie jest to wina mojego sprzętu, gdyź odpalałem na moim komputerze knoppixa, i tam wszystko działa bez zarzutu.

Nie jest to na pewno problem z moim routerem, firewallem i antywirusem, odinstalowywałem wszystko, przeinstalowywalem, nie dziala nadal.

Wykluczyłem wszystkie moźliwości, zostaje tylko system operacyjny. Uźywam WinXP Pro SP2. Nie wiem czemu zaczęły się problemy, nie instalowalem źadnych podejrzanych programów. Poprostu tak nagle przestało działać. Co to moźe być? strasznie mnie to denerwuje bo ani nie mogę wsyłać poczty, ani nie mogę zrobić przelewu przez internet (strony shttp).

Dodam, źe NIE dzieje się to za kazdym razem gdy uruchomię komputer. Czasem wystarczy kilka restartów i wszystko działa ok. Ale nie bede restartowal za kazdym razem kompa kiedy chce wyslac maila! Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 8

No i problem rozwiązany!

Okazało się źe w ustawieniach karty sieciowej mam włączoną kontrolę długości pakietu.

Teraz wszystko chodzi ok. Dzieki za pomoc.
Szpon
Dodano
02.12.2005 23:54:41
Zainteresuj się odblokowywanie portów – przyklejony w Sieć i udostępnianie
Peter_l
Dodano
02.12.2005 22:02:24
U mnie podobne problemy wynikały ze źle skonfigurowanego firewalla systemowego win XP. Ale ja straszny laik w sprawie XP jestem i najprostsze rozwiązanie okazało się u mnie trafne.
Przepraszam, za tak głupią sugestie, ale moźe Ty teź pierwszy raz w źyciu zainstalowałeś SP2, jak ja kiedyś. Jeśli nie, to nie bierz tego posta w ogóle pod uwagę.
aachi
Dodano
02.12.2005 21:48:50
Odinstalowałem DAP, przejechałem SpyBotem, nic to nie dało.

UPDATE: Zauwaźyłem teź, źe z komputera mojego brata nie mogę otwierać udostępnionych na moim komputerze katalogów, a z mojego komputera nie da się przenieść plików do udostępnionego folderu na komputerze brata. Wychodzi na to źe nie jest to wina połączenia z internetem. Ewidentnie coś z Windowsem.
Szpon
Dodano
02.12.2005 21:25:57
DAP do odinstalowania
Peter_l
Dodano
02.12.2005 20:32:06
Witaj. Załadowałem tego loga na www.hijackthis.de/en
Oczywiście loga musiałem wkleić z kompa mojego brata bo z mojego nie dało się wysłać.

Oto wynik: http://www.hijackthis.de/logfiles/3abe58a0c7bf3af35f9e1de675b8309f.html
Szpon
Dodano
02.12.2005 20:26:27
Zapewniasz źe nie jest to wina kompa chmm.
Zrób log HijackThis i wklej na forum. No i jeszcze dość istotne pytanko z kąd ciągniesz net bo moźe u nich coś zdycha, (choć piszeź źe na knopiksie chodzi). Ale knopix to tylko knopix, jeśli mamy na myśli to samo?). Na forum w przyklejonych jest jeszcze: jak moźesz sam poradziś sobie z logiem HjT, gdzie wkleiś i co mniej/więcej wywalić.
Pan i pastuch
Dodano
02.12.2005 18:56:54
bump, naprawdę potrzebuję pomocy :) !
Szpon
Dodano
02.12.2005 18:09:31
Szpon
Dodano:
01.12.2005 19:28:27
Komentarzy:
8