Nie BANALNY problem z wgraniem Windows XP na HP Pavilion 6730ew ONLY PROFESSIONAL

Witam, na poczaku stwierdze ze przeczytalem mase artykułów zwiazanych z wgraniem sterownikow i nic nie pomoglo. Sciagnolem sterowniki do sata ze strony hp, uruchamiam instalacje windowsa przyciskam f6 i potem S i wreszcie wybieram z listy sterownikow , INTEL 82801 GBM SATA AHCI CONTROLER ( wyczytalem na forach ze do mojego modelu ma byc taki sterownik, zreszta probowalem i inne nic nie dziala.) DODAM ZE MAM STACJE DYSKIETEK NA USB Prosze mi pomoc za kazdym po wybraniu tego sterownika i wcisnieciu ENTER , pokazuje sie potem ekran ze nie znaleziono STEROWNIKA.. Czyzbym byl skazany na idealny windows VISTA?? POZDRAWIAM

Odpowiedzi: 12

Moje zdrowie, Ucho, nie ma nic do tego. Co do palców zaś - trening czyni mistrza ( już prawie się same nauczyły odpowiadać w takich sytuacjach ). Żal mi najwyżej klawiatury, że się z niej literki ścierają. W sprawie wakacji zaś - a co mnie to.....? - Nie zmienią regulamin, chwila i wszystkie rozterki znikną, a i Oni mniej pracy będą mieli.
Rebe
Dodano
19.06.2008 19:24:29
Ja to [b]Zroc'owi[/b] dałbym rangę Eksperta -- w końcu przeczytał masę artykułów, wgrał kilkaset sterowników i dzięki temu nabył nowych umiejętności co w zakładzie pracy chronionej -- gdzie pewnie skończy -- zostanie docenione.
gusioo
Dodano
19.06.2008 18:52:25
  • Ucho 19.06.2008 19:10:22

[quote=gusioo]Ja to [b]Zroc'owi[/b] dałbym rangę Eksperta --[/quote] Ale żeś przywalił, [b]gusioo[/b]#-o Składam wniosek o zmianę podpisu :lol: [b]Rebe[/b], nie szkoda Ci zdrowia i palców ? Adminy się pospały, zdarza się, wakacje idą przecież ...

[quote]trzeba bylo uzyc sterownikow nastepujacych ICH8 AHCI[/quote] Co po polsku brzmi - trzeba było sprawdizć specyfikację, a nie "masę artykułów" i na siłę ładować co się wydaje. [quote]ty rebe to tak na prawde huja wiesz o komputerach zgrywasz cwaniaka a nie potrafiles mi powiedizec jak sprawdzic czy sterownik odpowiada[/quote] Logika jakaś taka poktętna , o ortografii i wynikających z braków w jej opanowaniu bzdur tylko na marginesie wspominam, bowiem skoro nic nie wiem to co Ci miałem napisac, że trzeba UDI, SIW-a, Everesta użyć ? - Po co, skoro specyfikacja sprzętu wystarcza, a programy trzeba ściągnąć ( czasem zainstalować ), uruchomić i umieć zinterpretować to co się widzi. Zero szans, by w Twoim wypadku to mogło pomóc. Chicaż może i masz rację - mogłem napisać "żeby sprawdzić czy sterownik odpowiada sprzętowi należy go podać i zweryfikowac efekt - jeżeli sprzęt się uruchomi to znaczy, ze odpowiada, jeżeli nie to .. potrzebny jest driver w innej wersji:". [quote]Wystarczylo poszukac w panelu sterowania w menagerze kontrolerow ktore vista zainstalowala. [/quote] Znajdź - to głupiero robota więc akurat - w swoich wypowiedziach informację o tym, że masz nie tylko Vistę, ale jakikolwiek system zainstalowany na tym sprzęcie, a potem się ładuj własną przemyślnością ( potrzeba Ci tego ładowania dużo sadząc po Twym dotychczasowym dorobku ). [quote]WIdzisz jestes jednak malym zakompleksionym gownem ktore tylko szkodzi!!![/quote] Doceniam trafność wniosku. szkoda tylko, że z przesłankami do niego prowadzacymi krucho, ale tu się pewnie - kolejny raz - ta Twoja niebezprzymiotnikowa logika kłania. [quote]NO TA BEDE i podobno z dyskietki USB mialo nie dzialac a zadzialalo widac tobie glowa nie dziala. [/quote] Podobno" - a wróć "Młodzianku boży" do mego pierwszego postu i ... daj go do przeczytania komuś kto posiadł umiejętność nie tylko składania liter w słowa, ale i rozumienia tych zbitek i niech ten ktoś Ci wytłumaczy co [b]dokładnie[/b] w jego drugim zdaniu jest napisane, a link do strony Microsoftu stanowił wyłącznie rozwinięcie tego o czym mowa i potwierdzenie zasadności tej wątpliwości. To były dusery - teraz będzie część formalna: 1. Opanuj zasady związane z "udzielaniem się" na forach, bo może spotkać Cię niespodzianka nie tylko w postaci "jak Kuba bogu, tak bóg Kubie", ale znacznie bardziej dotkliwa. 2. Nie uzywaj słów i zwrotów , których pisowni i co gorsza znaczenia nie znasz, bo w ten sposób do statusu chama dorzucisz sobie jeszcze inne - znacznie bardziej godne współczucia - ułomności. QED PS. To już do "kolorowych" - czy jest równość na forum ( zapytałbym o egalitaryzm, ale - nie wiedzieć czemu - strach mnie ogarnął)? Jeżeli tak to lojalnie uprzedzam, że też mam zamiar z niej będe korzystał. Gdyby zaś odpowiedź miała być przecząca to mam pytanie pomocnicze: No i ...? - Nie krępujcie się . Macie pełne pole do popisu w wymyślaniu "co autor miał na myśli" ( i czego oczekiwać się zdaje ).
Rebe
Dodano
19.06.2008 15:53:25
Witam Dla wszystkich ktorzy maja podobny problem , to powiem ze trzeba bylo uzyc sterownikow nastepujacych ICH8 AHCI P>S A ty rebe [color=red][moderacja] [/color] Wystarczylo poszukac w panelu sterowania w menagerze kontrolerow ktore vista zainstalowala. NO TA BEDE i podobno z dyskietki USB mialo nie dzialac a zadzialalo widac tobie glowa nie dziala. [color=red]Zorc za obrażanie współuczestników forum - banicja 7 dniowa, - na razie[/color] [color=red][b]Seeker[/b][/color]
Zorc
Dodano
19.06.2008 14:53:10
  • Small Mike 19.06.2008 15:35:28

[quote=Zorc]Witam Dla wszystkich ktorzy maja podobny problem , to powiem ze trzeba bylo uzyc sterownikow nastepujacych ICH8 AHCI P>S Wystarczylo poszukac w panelu sterowania w menagerze kontrolerow ktore vista zainstalowala. [color=red]NO TA BEDE[/color] i podobno z dyskietki USB mialo nie dzialac a zadzialalo widac tobie glowa nie dziala. [/quote] Haha True. Ciekawe gdzie moderatorzy się podziali :D

Skoro innym działa, a jednemu nie to wniosek jest oczywisty - ci inni ... kłamią.
Rebe
Dodano
19.06.2008 08:47:48
http://forum.purepc.pl/temat/Sterowniki-Biosy/18/Acer-5610-Sata-Controller/258176/#entry2916095 Zobacz na ten wpis, pobierz plik ze strony Acera, nie bój żaby jest to sterownik od intela, w katalogu XP jest sporo sterowników.
brtx
Dodano
19.06.2008 01:21:00
[color=red][moderacja] Seeker [/color] Scalilem pliki do sata ktore wskazales od marcina zawady. No i co z tego w nLite wybralem wszystkie jakie byly mozliwe kontrolery i tak mimo wypalenia plyty w dalszym ciagu wyskakuje mi inrofmacja ze nie znalazl sterownika.. A w biosie nie ma nic na temat wylaczenia sata. Myslsiz ze w manualu cos znajde na temat kontrolera to sie mylisz. INTEL 82801 GBM SATA AHCI CONTROLER to jest odpowiedni czy nie??
Zorc
Dodano
18.06.2008 21:14:30
Wali mnie strona producenta, wali mnie to, że manuala nie czytałeś i specyfikacji własnego(?) sprzętu nie znasz i wali mnie to, że dalej nie rozumiesz tego co wynika z mego pierwszego postu. Nie jest mi obojętne natomiast to, że kolejny raz używasz słów lub zwrotów, które znasz wyłącznie ze słyszenia ( papiery na dyskeksję są skutecznie leczone używaniem słownika - w tym wypadku wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych ) "no ta bene" - nota bene lub notabene. Może gdybyś napisał "przy okazji", "na dobrą sprawę" to by takich kłopotów nie było, choć i to wcale pewne nie jest po "bezwątpienia" sądząc. Masz rację w paru sprawach - jestme mały, w rozumieniu małostokowy, jestem zakompleksiony - szczególnie gdy przypominam sobie ile wysiłku wymagało ode mnie skończenie szkoły podstawowej i gdy ten wysiłek porównuję z "dorobkiem" Tobie podobnych mocarzy intelektu. Arogancja jako wynik bycia bitym ? Cóż może i jest w tymś jakaś logika ( tyle, że zapewne nie bezprzymiotnikowa ). Chyba jednak wniosek dotyczący mej aspołecznosci jest zbyt daleko idący - dopuść do siebie myśl ( zdaję sobie sprawę z tego, że moze to być cięzkie nie z racji Twych przkeonań, a ograniczeń mentalnych ), że istnieje możliwość, iz najzwyczajniej w świecie nie mam ochoty egzystować w społeczności... lemingów. Żeby udowodnić Ci, że moja arogancja może opierać się nie tylko na byciu bitym, ale również na umiejętności używania innych niż dupa części ciała - w tym wypadku są to palce i oczy - zacytuję [url=http://support.microsoft.com/kb/314859] Sterowniki kontrolerów magazynów masowych mogą być ładowane tylko z dyskietek przy użyciu klawisza F6. Klawisza F6 nie można używać do ładowania sterowników przechowywanych na dyskach flash USB, dyskach twardych USB lub innych zewnętrznych urządzeniach magazynujących.[/url] , w konsekwencji sprowadzając Twoje wywody do [url=http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t130431.html]musisz zintegrować sterowniki sata (bo xp ich nie ma) programem nlite[/url], a może nawet - przy okazji - scalic komplet driverów wskazany przez[url=http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=342659]Marcina Zawadę[/url]. I to by na tyle było - bez chwalenia się, że [quote] przeczytalem mase artykułów zwiazanych z wgraniem sterownikow [/quote]. QED - co stanowi oczywiste potwierdzenie mej buty. PS. W zasadzie nie powinienem był linków wstawiać, może poza tym do strony Microsoftu, bo przecież to wszystko już, w tej "masie" musiałeś, a przynajmniej winieneś, widzieć i wiedzieć. Gdyby okazało się, że nadal coś Ci nie pasuje to ...kup sobie liczydła i chińczyka - zgłębianie tajników ich "obsługi" jest akurat czymś Ciebie godnym.
Rebe
Dodano
18.06.2008 09:38:46
[color=red][Wymoderowano wypowiedź][/color] Widzisz gdybys byl normalny to bys mi powiedzial jaki sterownik powinienem uzyc, no ta bene w specyfikacji na stronei producenta nie ma ani wzmianki o sterowniku jaki uzywa mss storage. [color=red][Usunięto śmieći nie związane z tematem][/color] [color=darkred]Seeker[/color]
Zorc
Dodano
17.06.2008 21:37:16
Kolejne bezstresowo chowane niebożątko, które wyżej kupę usiłuje zrobić niż mu anus sięga. Gdybyś - zamiast błyszczeć elokwencją godną miejsca w którym skończysz, tj. rynsztoka, błyskać - przeczytał , ze zrozumieniem, co napisałem to byś miał szansę wiedze swą poszerzyć. Skoro jednak z rozumieniem u Ciebie krucho, a samo czytanie nie wystarcza to nie ma sensu bym Ci , na Twój poziom, to o czym tam mowa przekładał - byłoby to zwykłe marnotrastwo. Coś jak rzucanie pereł przed wieprze. Tylko przez wrodzony optymizm zakładać mogę, że mimo takich problemow z percepcją udało Ci się jednak nie pomylić sterownika skoro lekturę "zaliczałes" na forach zamiast w dokumentacji, a już dowiodłeś, że to co w sieci wyczytasz jest dla Ciebie zbyt trudne do pojęcia. Poza tym - to też jest zwrot z tych niebanalnych - nie pisałem, że w BIOS-ie ma być coś o S-ATA ( choć być taki wpis może ), ale przecież... koń, oczy, klapki.... BTW - żeby było po trzecie to najpierw musi być po pierwsze i po drugie ( z matematyką też coś cienko ). PS. Nie ukrywam, że najbardziej interesuje mnie to czy najpierw topic zostanie zamkniety, czy też prędzej Tobie się skończą dowody na klęskę wychowawczą przez Twych Rodziców poniesioną.
Rebe
Dodano
17.06.2008 21:20:56
.... skoro jest taki wszechwiedzacy to mi wytlumacz dlaczego nie dziala dogranie z dyskietki a nie na latwine mi bedizesz pisal o tym zebym robil, plyte bo po co nie wiesz po co moze w swojej glowie?? skoro mam dyskietke?? a i od czego jest opcja F 6. Pozatym w HP w biosie nie ma nic o sata itp.
Zorc
Dodano
17.06.2008 20:59:42
Nie będę zgadywał czy i co w BIOS-ie jest na temat trybu pracy kontrolera. Nie będę się zastanawiał czy, a jeżeli nie to dlaczego instalator ślepnie na dyskietkę we flopie USB ( a bo ja tam wiem jak się te wszystkie legacy ustawia, albo czy Microsoft przewidział, że flop nie musi być "wewnętrzny" ?) Wiem za to, że - jak to u lenia i laika, albo nawet matoła, w zwyczaju - poszedłbym najprostszą droga na skróty: Ściągnął nLite, odpalił, przeczytał to co na ekranie, a potem do instalki dograł te sterowniki, które mają być podane i tak spreparowaną płytę bym wypalił, by z niej proces stawiania systemu przeprowadzić. PS. Niebalnalne to są: - Twój sposób [b]zniechęcania[/] do czytania postów - Składnia tytułu - Tego nie napiszę, bo pono netykieta nie pozwala
Rebe
Dodano
17.06.2008 20:47:39
Zorc
Dodano:
17.06.2008 20:32:10
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1