nic nie dziala... format odpada. co zrobic?
Witam
Przed chwila zadzwonil do mnie brat i przedstawil nastepujacy problem...
Otóz powiedzial mi, ze:
jego zona CHYBA skombinowala jakiegos wirusa, i teraz gdy wlaczy komputer nie uruchamia mu sie zadna aplikacja, ani nic. Nie moze wlaczyc antyvirusa, zeby przeskanowac, nie moze nic...
PS. Brat jest architektem i ma na kompie bardzo wazne dane, wiec format odpada.
prosze o szybka pomoc.Zeby nie bylo watpliwosci to chodzi o Windowsa XP
Pozdrawiam
Przed chwila zadzwonil do mnie brat i przedstawil nastepujacy problem...
Otóz powiedzial mi, ze:
jego zona CHYBA skombinowala jakiegos wirusa, i teraz gdy wlaczy komputer nie uruchamia mu sie zadna aplikacja, ani nic. Nie moze wlaczyc antyvirusa, zeby przeskanowac, nie moze nic...
PS. Brat jest architektem i ma na kompie bardzo wazne dane, wiec format odpada.
prosze o szybka pomoc.Zeby nie bylo watpliwosci to chodzi o Windowsa XP
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 9
Teraz masz prezęt od brata co virusami wymiata. :idea:
Problem rozwiazany.
Brat przywiozl kompa, wszystkie dane przegralismy na moj dysk ( 60 GB :d), potem byl format, i juz smiga:)
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi...
Brat przywiozl kompa, wszystkie dane przegralismy na moj dysk ( 60 GB :d), potem byl format, i juz smiga:)
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi...
Jesli nie wirus – naprawa systemu z plyty XP.
Jesli wirus a Panda ni chuchu – czytasz, sciagasz, pokazujesz –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19974
Jesli wirus a Panda ni chuchu – czytasz, sciagasz, pokazujesz –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19974
w takim wypadku robisz to:
adik154:
w takim wypadku niech pójdzie z dyskiem do kogoś znajomego i skopiuje te bardzo waźne dane...Bo jeśli juź źadna aplikacja sie nie uruchamia to system jest do zmiany...
Zaraz bedzie u mnie brat z dyskiem...
przeskanuje go u siebie, zobaczymy co wykryje...
jesli to nie wirus to co powinienem zrobic?
lub jesli to wirus, ale PANDA go nie wykryje...
przeskanuje go u siebie, zobaczymy co wykryje...
jesli to nie wirus to co powinienem zrobic?
lub jesli to wirus, ale PANDA go nie wykryje...
priv:
a działa alt + ctrl + del??
jak tak to go odpalasz i wybierasz plik ––> nowe zadanie i dalej to co napisałem
Cytat:
priv: ....nieodpala mu sie źadna aplikacja....
nie reaguje na otwieranie???
w takim razie jeśli to virus rozwiązanie będzie prawdopodobnie takie:
menu start ––> uruchom ––> regedit regedit ––> OK (regedit wpisz koniecznie podwójnie)
klucz HKEY_CLASSES_ROOTexefileshellopencommand
i w wartości domyślnej wpisujesz "%1" %*, bo według moich przypuszczań będzie tam %2
niestety nie da sie nawet na start nacisnac... po prostu naciska, potem czeka dosc dlugo... i nic sie nie dzieje.
a działa alt + ctrl + del??
jak tak to go odpalasz i wybierasz plik ––> nowe zadanie i dalej to co napisałem
Nie wiadomo czy to wirus na 100% ale nie ma problema, trzeba poszukać DOS–wskiej wersji antywira np. MKS cos takiego miał inne pewnie teź.
Następnie uruchomic system z dyskietki np. od WIN98 i uruchomic skaner antywirusowy.
Jeśli znajdzie wirusa i go usunie, wykonać opcję "napraw" z dysku instalacyjnego XP i powinno byc dobrze.
A moźe to coś z mychą lub klawiaturą zwłaszcza jeśli nie na standarowych sterownikach chodzą , a na jakichś z rozrzerzonymi funkcjami?
Jak to wygląda w trybie awaryjnym?
Następnie uruchomic system z dyskietki np. od WIN98 i uruchomic skaner antywirusowy.
Jeśli znajdzie wirusa i go usunie, wykonać opcję "napraw" z dysku instalacyjnego XP i powinno byc dobrze.
A moźe to coś z mychą lub klawiaturą zwłaszcza jeśli nie na standarowych sterownikach chodzą , a na jakichś z rozrzerzonymi funkcjami?
Jak to wygląda w trybie awaryjnym?
priv: ....nieodpala mu sie źadna aplikacja....
nie reaguje na otwieranie???
w takim razie jeśli to virus rozwiązanie będzie prawdopodobnie takie:
menu start ––> uruchom ––> regedit regedit ––> OK (regedit wpisz koniecznie podwójnie)
klucz HKEY_CLASSES_ROOTexefileshellopencommand
i w wartości domyślnej wpisujesz "%1" %*, bo według moich przypuszczań będzie tam %2
niestety nie da sie nawet na start nacisnac... po prostu naciska, potem czeka dosc dlugo... i nic sie nie dzieje.
w takim wypadku niech pójdzie z dyskiem do kogoś znajomego i skopiuje te bardzo waźne dane...Bo jeśli juź źadna aplikacja sie nie uruchamia to system jest do zmiany...
Strona 1 / 1