nforce 2 i cdrom

Kupilem sobie nowego kompa. Sterowniki do chipsetu nforce 2 sprawiaja mi problem, po ich zainstalowaniu windows xp nie widzi Cdromu, probowalem juz usuwac IDE ATA/ATAPI ale znajduje tylko dyski twarde i floppy, nie widzi CD'ka, co mam z tym zrobic, z gory dzieki za pomoc. pozdr.

Odpowiedzi: 4

spiderko:
Tak to jest z nForcem, lepiej nie instalować sterownika IDE z pakietu instalacyjnego płyty głównej, pozostawiając sterownik systemowy. Sam nie miałem problemów z sterownikami nForce dla IDE, lecz na forach panuje opinia iź te sterowniki przysparzają więcej problemów niź korzyści.

tzn problemy robi idesw driver [nvidia dostarcza go wraz z serownikami od 3.xx w zwyz], sterownik kontrolera dostarczony w sterownikach 2.xx dziala prawidlowo. zalecam pierw zainstalowanie sterownikow do mobo z fabrycznego cd [prawie napewno sa tam stery w wersji 2.xx] a potem najnowszych [5.xx bodajze] ale bez idesw drivera wtedy bedzie ales gud :) :wink:
niestwierdzilem problemow po takim potraktowaniu windowsa z nforce2 [ASUS A7N8X rev. 1.06 :)]
Pawel_k
Dodano
29.10.2004 17:15:29
Stawianie systemu od nowa jest zbędne.

Prawo–klik Mój komputer wybierasz Właściwości następnie Sprzęt/Menadźer urządzeń/Kontroler IDEATAPI/NVIDIA nForce2 IDE Controller. Prawo–klik na wspomniany NVIDIA nForce2 IDE Controller i wybieramy Aktualizuj strownik, zaznaczamy opcje Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji, w następnym ekranie zaznaczasz Nie wyszukuj, wybiore sterownik do zainstalowania. Powinieneś w tym momencie zobaczyć Standartowy podwójny kontroler PCI IDE. Zainstaluj go i po kłopocie.
spiderko
Dodano
28.10.2004 11:18:12
spiderko – szkoda ze nie iwedzialem o tym wczesniej, puki co nie mam sily robic znowu systemu bo odinstalowac sie tych sterow nie da.
beeper
Dodano
27.10.2004 21:18:47
Tak to jest z nForcem, lepiej nie instalować sterownika IDE z pakietu instalacyjnego płyty głównej, pozostawiając sterownik systemowy. Sam nie miałem problemów z sterownikami nForce dla IDE, lecz na forach panuje opinia iź te sterowniki przysparzają więcej problemów niź korzyści.
spiderko
Dodano
27.10.2004 20:15:16
beeper
Dodano:
27.10.2004 19:50:55
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1