next problem formuła?Nikt nie pomoźe???Trebor zerknij proszę
Mam następny problem proszę o wsparcie.Trebor jeszcze raz thanks
Czy jest moźliwe zapisanie takiej formuły???
Czy jest moźliwe zapisanie takiej formuły???
Odpowiedzi: 16
Jednak dodałem komórkę w której samymi jedynkami wpisuję liczbę która odpowiada porządanej przeze mnie liczbie cyfr po przecinku i jest oki..wielkie dzięki Trebor
Sformatuj komórkę na tekst, wtedy będą cyfry po przecinku.
Trebor
Wiesz problem jest gdy jest to liczba całkowita z zerami po przecinku i wtedy wszystko się choć w sumie to logiczne ale zer nie widzi....Moźe sporóbuję tak wybierz cyfrę o najwiekszej liczbie liczb po przecinku tylko jak to napisać w excelu?
Chyba źe jakaś sugestia w sprawie samych 0 po liczbie całkowitej
Wiesz problem jest gdy jest to liczba całkowita z zerami po przecinku i wtedy wszystko się choć w sumie to logiczne ale zer nie widzi....Moźe sporóbuję tak wybierz cyfrę o najwiekszej liczbie liczb po przecinku tylko jak to napisać w excelu?
Trebor
Wiesz problem jest gdy jest to liczba całkowita z zerami po przecinku i wtedy wszystko się choć w sumie to logiczne ale zer nie widzi....Moźe spróbuję tak wybierz cyfrę o najwiekszej liczbie liczb po przecinku tylko jak to napisać w excelu?
Wiesz problem jest gdy jest to liczba całkowita z zerami po przecinku i wtedy wszystko się choć w sumie to logiczne ale zer nie widzi....Moźe spróbuję tak wybierz cyfrę o najwiekszej liczbie liczb po przecinku tylko jak to napisać w excelu?
Sprawdź – robione w pośpiechu :D
Trebor jeśli nie nie znajdziesz czasu do czwartku to daj znać bo muszę to oddać i chyba zrezygnuję z tego zaokrąglenia ;–(
Wiesz najprościej to byłoby wpisywać do ilu miejsc po przecinku ma zaokrąglać i finito ale troche nieelegancko.
10 miejsc jest wystarczająca póki co ale jeśli Znalazłbyś czas i ochotę to byłoby miło Gdybys zwalczył ten problem..Pozdro
ps:a czy moźna jakoś tak to zapisać aby(formułę)aby 10,00 widział jako liczbę z dwoma liczbami po przecinku,,czy to jest moźliwe?
10 miejsc jest wystarczająca póki co ale jeśli Znalazłbyś czas i ochotę to byłoby miło Gdybys zwalczył ten problem..Pozdro
ps:a czy moźna jakoś tak to zapisać aby(formułę)aby 10,00 widział jako liczbę z dwoma liczbami po przecinku,,czy to jest moźliwe?
Ile cyfr po przecinku jest dla Ciebie istotne?
Jeśli do 10 to moźe tak jak w pliku.
Jeśli do 10 to moźe tak jak w pliku.
Poniewaź w excelu 6,08–6 = 0,0800000000000001 :shock:
W tej chwili nie mam czasu się tym zająć, ale to jest do opanowania.
W tej chwili nie mam czasu się tym zająć, ale to jest do opanowania.
Trebor aź mi wstyd za siebie ale nie mam wyjścia w tej formule z zaokrąglaniem jest coś nie hejka bo gdy w miejsce wartości wklepiesz 6,08 to pokazuje źe jest 16 miejsc po przecinku a gdy liczbę całkowitą np 10 to brak mu argumentów choć po przecinku są dwa zera..Jak to zrobić źeby było dobrze to bardzo dla mnie waźne..
Standardowe zabezpieczenie excela.
Zaznacz komórki które uźytkownik moźe edytować i wejdź w formatowanie komórek – ochrona i odpatszkuj zablokuj. Następnie wejdź w formatowanie komórek które mają być chronione i dodatkowo zaptaszkuj ukryj. Zmień kolor czcionki na taki sam jak tło arkusza. Teraz wejdź w Narzędzia – ochrona – chroń arkusz i dodatkowo odptaszkuj – zaznaczanie zablokowanych komórek. Wpisz hasło i to by było na tyle.
Na standardowego uźytkownika to wystarcza.
Zaznacz komórki które uźytkownik moźe edytować i wejdź w formatowanie komórek – ochrona i odpatszkuj zablokuj. Następnie wejdź w formatowanie komórek które mają być chronione i dodatkowo zaptaszkuj ukryj. Zmień kolor czcionki na taki sam jak tło arkusza. Teraz wejdź w Narzędzia – ochrona – chroń arkusz i dodatkowo odptaszkuj – zaznaczanie zablokowanych komórek. Wpisz hasło i to by było na tyle.
Na standardowego uźytkownika to wystarcza.
Wspaniała robota Trebor...Powiedz jak mógłbym to zabezpieczyć źeby nikt nie mógł poza mną tego edytować i jak ukryć zawartości wybranych komórek aby nie były widoczne chodzi o komórki w których są obliczenia ale nie mają być widoczne .Pozdrawiam
Mam wraźenie źe jest dobrze ale do końca przekonam się gdy wstawię to do arkusza.Bardzo dziękuję w week end sprawdzę jak działa bo jestem padnięty.Pozdrawiam i jescze raz wielkie dzięki.
Zerknij czy tak ma być.
Z dziesięciu bo w myśl zaokrąglania typowo matematycznego powinniśmy zaokrąglić w dół czyl 0,11 daje 0,1 zaokrąglając do jednego miejsca po przecinku ale poniewaź 0,01 to więcej niź 5procent 0,10 więc zasada jest taka źe zaokrąglamy w górę czyli otrzymujemy 0,2.
Sprawa nie wyglada na trudną ale nie wszystko rozumiem.
Rozpisz przykład łatwiejszy (krok po kroku) bo ten wprowadza zamieszanie:
"łatwiejszy przykład to 0,11 zaokrąglone w ten sposób do jednej liczby po przecinku to 0,2 bo 1 to 10% z 10"
Dlaczego z 10?
Rozpisz przykład łatwiejszy (krok po kroku) bo ten wprowadza zamieszanie:
"łatwiejszy przykład to 0,11 zaokrąglone w ten sposób do jednej liczby po przecinku to 0,2 bo 1 to 10% z 10"
Dlaczego z 10?
Strona 1 / 1