neostrada – wolne łączenie

Witam,
Mam problem z połączeniem się z internetem, po włączeniu komputera kontrolka
ADSL ciąle miga, modem nie moźe znaleźć sieci nawet po 2 godzinach oduruchomienia komputera.

Wcześniej byłó wszystko dobrze, tzn. gdy komputer był często uruchamiany, a ostatnio był niuźywany 2 dni i od tamtej pory nie mogę się połąćzyć z internetem.

Po zrobieniu testu pojawia się błąd 680, modem jest zsynchronizowany i poprawnie podłąćźony (według tego testu).

W czym moźe leźeć problem?
Posiadam winXP, komputer nie jest juź najnowszy, ale według zaleceń powinien
wystarczać
( 128 mb ram; athlon xp 1700+; posiadam teź ciągle zainstalowany modem wewnętrzny, czy to moźe teź przyczyną?)

Wiem teź, źe mam źle podłączony mikrofiltr, a mianowicie 1 jest telefon,
potem mikrofiltr(od razu po telefonie), potem kabel no i gniazdo, ale to ze
względu na stary typ gniazda telefonicznego, wcześniej wszytko działało,
takźe to chyba nie powinna być przyczyna.

Mam teź (chyba) ten tzw. przedłuźacz kabla telefonicznego, ale to wcześniej
nie przeszkadzało w połączeniu się z internetem. Szybkość pobierania danych
wynosiła ok. 16 kb/s
takźe chyba nie traciłem nic przez ten kabel.

W czym moźe tkwić przyczyna?

Będę wdzięczny za kilka moźliwości rozwiązania problemu(próbowałem juź reinstalacji neostrady).

P.S.
Przed chwilą siępołączyłem jak rozruszałem modem( a trwało to jakieś 4 godziny i to jest chyba przyczyna czyli zbyt wolne wyszukiwanie sieci ale 4h to duźo czasu!)
Pozdrawiam

studzianka@neostrada.pl

Odpowiedzi: 6

Thz za odpowiedzi
sprawe rozwiazalem kupilem nowe gniazdo tel. i troche jeszcze pokombinowalem i zaskoczylo, dzięki za sugestie :D
limmak
Dodano
16.12.2004 23:52:49
TPSA niech sprawdzą linie i parametry.
Sprawdz własną instalacje telefoniczną,wymień filtr do telefonu.
Pamiętaj sygnał do neostrady ma by bezpośrednio bez filtra.

Poczytaj:

http://neostrada.info/instalacja.php
http://turbokrecik.neostrada.pl/
http://www.neostradka.alfanet.pl/index.php?k=instest&PHPSESSID=b5653b512040f4d6dc4cc1ed3b763c17
JNJN
Dodano
15.12.2004 23:25:07
jackow:
Jeźeli wcześniej wszystko działało to spróbuj odpiąć telefon i zobaczysz czci się modem zsynchronizuje. Jeźeli wsio będzie dobrze to tel. podłącz do mikrofiltra a nie bezpośrednio do linii. Taka konfiguracja jak przedstawiłeś wg Tepsy nie ma prawa działać.

ale działa choćby i teraz tylko dlaczego tak wolno wyszukuje sieć ADSL jak uruchomię peceta po dłuźszym czasie nieuźywania ( transfer plików ok)
:?
limmak
Dodano
15.12.2004 23:19:59
jackow:
Jeźeli wcześniej wszystko działało to spróbuj odpiąć telefon i zobaczysz czci się modem zsynchronizuje. Jeźeli wsio będzie dobrze to tel. podłącz do mikrofiltra a nie bezpośrednio do linii. Taka konfiguracja jak przedstawiłeś wg Tepsy nie ma prawa działać.

ale działa choćby i teraz tylko dlaczego tak wolno wyszukuje sieć ADSL jak uruchomię peceta po dłuźszym czasie nieuźywania ( transfer plików ok)
:?
limmak
Dodano
15.12.2004 23:19:59
jackow
Dodano
15.12.2004 23:15:07
Dzwoniłeś do TP, moźe to po ich stronie problem i tyle.
SLAY3R
Dodano
15.12.2004 22:31:03
limmak
Dodano:
15.12.2004 22:20:06
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1