Neostrada czy Win98 ?
Od kilku dni mam Neostradę 512 i ... ciągłe z nią problemy. Tele Guru z TP na moje pytania nie potrafią dac jednoznacznej odpowiedzi kierując swoje diagnozy na Win 98.
A problem jest taki.
1. Po uruchomieniu kompa uruchamiam Neostradę. Łączy. Wszystko Ok.
2. Wyłączam Neostradę, pracuję, chcę ją włączyć ponownie – klapa.
3. Restartuję kompa – Neostrada chodzi.
4. Zrobiłem 30 testów. Wyniki: Neostrada uruchamia się dokladnie co drugie podejście.
5. Jeźeli właczę komp. i wyłączę bez uruchamiania Neostrady, to po ponownym włączeniu nie mogę jej załączyć. Dopiero po restarcie uruchamia się.
6. Przy teście kaźdorazowo wyskakuje błąd 680.
7. Tele Guru z TP zrzucają winę na mojego staruszka Win98 i radzą zmianę oprogramowania, ale nie dają gwarancji, źe wszystko będzie OK.
8. Nie radzą jedynie skąd wziąć kasę na nowszego Wina.
9. W "nocnym sklepie" nie kupuję – moźe jestem niedzisiejszy, ale takie mam zasady.
Czy ktoś spotkał się moźe z takim przypadkiem, a jeśli tak, to czy znalazło się na niego jakieś sensowne rozwiązanie???
Czekam jedynie na powaźne odpowiedzi, bo to forum jest powaźne.
Pozdrawiam wszystkich – jas 13
A problem jest taki.
1. Po uruchomieniu kompa uruchamiam Neostradę. Łączy. Wszystko Ok.
2. Wyłączam Neostradę, pracuję, chcę ją włączyć ponownie – klapa.
3. Restartuję kompa – Neostrada chodzi.
4. Zrobiłem 30 testów. Wyniki: Neostrada uruchamia się dokladnie co drugie podejście.
5. Jeźeli właczę komp. i wyłączę bez uruchamiania Neostrady, to po ponownym włączeniu nie mogę jej załączyć. Dopiero po restarcie uruchamia się.
6. Przy teście kaźdorazowo wyskakuje błąd 680.
7. Tele Guru z TP zrzucają winę na mojego staruszka Win98 i radzą zmianę oprogramowania, ale nie dają gwarancji, źe wszystko będzie OK.
8. Nie radzą jedynie skąd wziąć kasę na nowszego Wina.
9. W "nocnym sklepie" nie kupuję – moźe jestem niedzisiejszy, ale takie mam zasady.
Czy ktoś spotkał się moźe z takim przypadkiem, a jeśli tak, to czy znalazło się na niego jakieś sensowne rozwiązanie???
Czekam jedynie na powaźne odpowiedzi, bo to forum jest powaźne.
Pozdrawiam wszystkich – jas 13
Odpowiedzi: 18
Jeszcze mnie w Pyrlandii kurna nie widzieli :P :P .Seeker:
... i EL NINA ze Ślunska ściągać bym musiał...
Wracając do problemu jas13–go , to nie napisałeś niestety na jakiej platformie działasz(MoBo).
Jak wieść niesie i sama TPSA na stronie podaje jeśli VIA chipset na płycie, to problemy z Neo być mogą. Jakiś path potrzebny będzie, znaczy się jest.
Poza tym nie rozumiem trochę tego włączania i wyłączania Neostrady. W czym moźe przeszkadzać ustanowione połączenie?. Dla przykładu (nie wiem czy dobrego) – jak chcę obejrzeć film na DVD stacjonarnym to odłączamy się od kablówki wyjmując przewód? raczej nie i tak samo IMO z Neostradą.
Wszak jeśli przeglądarka wyłączona to praktycznie reszta do działania systemu i tego. co chcemy na nim robić znaczenia nie ma.
Ja jestem podpięty do sieci po przez LAN i do głowy mi nie przykdzie by wyjmowac kabel czy próbować połączenie zerwać.
Jeszcze by się okazało źe po włączeniu nie działa i EL NINA ze Ślunska ściągać bym musiał, a to za drogo by wyszło, bo nie dosyć źe za przejazd to jeszcze we flaszki zainwestować by trzeba. :wink:
Jak wieść niesie i sama TPSA na stronie podaje jeśli VIA chipset na płycie, to problemy z Neo być mogą. Jakiś path potrzebny będzie, znaczy się jest.
Poza tym nie rozumiem trochę tego włączania i wyłączania Neostrady. W czym moźe przeszkadzać ustanowione połączenie?. Dla przykładu (nie wiem czy dobrego) – jak chcę obejrzeć film na DVD stacjonarnym to odłączamy się od kablówki wyjmując przewód? raczej nie i tak samo IMO z Neostradą.
Wszak jeśli przeglądarka wyłączona to praktycznie reszta do działania systemu i tego. co chcemy na nim robić znaczenia nie ma.
Ja jestem podpięty do sieci po przez LAN i do głowy mi nie przykdzie by wyjmowac kabel czy próbować połączenie zerwać.
Jeszcze by się okazało źe po włączeniu nie działa i EL NINA ze Ślunska ściągać bym musiał, a to za drogo by wyszło, bo nie dosyć źe za przejazd to jeszcze we flaszki zainwestować by trzeba. :wink:
My Cie tez wszyscy pozdrawiamy, ale jesli chcesz poznac odpowiedz na jakies pytanie, najpierw przeszukujesz np. forum. Tu jest taka opcja –> http://forum.centrumxp.pl/search.php
Po odinstalowaniu softu instalujesz modem i nawet nie musisz systemowi podawac sterownikow z plyty. On je juz ma (no chyba ze bedzie upierdliwy). Konfiguracja samego Polaczenia sieciowego ktore Ci sie pojawi, polega tylko na zaznaczeniu automatycznie pobieranego adresu (wlasciwosci TCP/IP) i zalaczeniu zapory systemowej o ile nie masz jakiegos innego firewalla. Konfiguracja samego modemu polega na wpisaniu loginu i hasla neostrady. Zreszta o tym jest tutaj sporo postow.
Po odinstalowaniu softu instalujesz modem i nawet nie musisz systemowi podawac sterownikow z plyty. On je juz ma (no chyba ze bedzie upierdliwy). Konfiguracja samego Polaczenia sieciowego ktore Ci sie pojawi, polega tylko na zaznaczeniu automatycznie pobieranego adresu (wlasciwosci TCP/IP) i zalaczeniu zapory systemowej o ile nie masz jakiegos innego firewalla. Konfiguracja samego modemu polega na wpisaniu loginu i hasla neostrady. Zreszta o tym jest tutaj sporo postow.
Marek2:
Prawdopodobnie nic nowego nie powiem, ale dlaczego nie spróbować takiego sposobu. Jeźeli masz zainstalowany sposób łączenia się z internetem z płyty CD, którą dostałeś od TP, odinstaluj to łącze zostawiając tylko zainstalowany modem. Wykonaj łacze na piechotę z poziomu windowsa. Muszę ci powiedzieć, źe pomimo tego źe mam XP to miałem podobne problemy, po wywaleniu łącza TP wszystko jest OK.
Powodzenia :D
Ja mam problem z nieprzewidywalnym rozłączaniem się neta i mam moźe głupie pytanie: rozumiem źe mam odinstalować strefe neostrada tp, ale nie wiem jak ustawić ręcznie połączenie w win xp. Prosze o jakąś pomoc moźe być na mail'a. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam wszystkich!!! :)
Prawdopodobnie nic nowego nie powiem, ale dlaczego nie spróbować takiego sposobu. Jeźeli masz zainstalowany sposób łączenia się z internetem z płyty CD, którą dostałeś od TP, odinstaluj to łącze zostawiając tylko zainstalowany modem. Wykonaj łacze na piechotę z poziomu windowsa. Muszę ci powiedzieć, źe pomimo tego źe mam XP to miałem podobne problemy, po wywaleniu łącza TP wszystko jest OK.
tak ale jak mi działa to strona się 4 min wczytuje albo wogóle mówisz zapora myśle nad ściągnięciem sp2 ale coś mi się nie chce jak narazie
XP postawiony bez zadnych latek moze pracowac i pracuje na neostradzie.
Zapora systemowa kolego. Zapora.
Zapora systemowa kolego. Zapora.
ale właśnie je instalowałem i dalej tak nawet na świerzym winie bez instalowania netu jeszcze chyba źe podasz /cie wszystkie które czeba zainstalować
Cwenu:
tak oni mi proponowali system win xp a łaśnie na xp nie chodzi a na 98 śmiga na xp czeba sp2 zinstalowac dopiero bo odrazu po włączeniu wyskakuje msblast i inne problemy z lsass wyłączeni komputera za 0:59 min
nie trzeba odrazu SP2 wrzucać, wystarczy wgrać poprawki:
WindowsXP–KB823980–x86–PLK
WindowsXP–KB835732–x86–PLK
i po problemie będzie.
tak oni mi proponowali system win xp a łaśnie na xp nie chodzi a na 98 śmiga na xp czeba sp2 zinstalowac dopiero bo odrazu po włączeniu wyskakuje msblast i inne problemy z lsass wyłączeni komputera za 0:59 min
Moźe niewiele wniosę ale podzielę się z tym co mnie spotykało z neo.
neo+ 128 na Win 98SE śmiga bez zastrzeźeń na xp tak samo. Ale z początku jak wszedłem w neostradę to właśnie miałem kłopoty podobne ale nie identyczne tzn. Rozłanczało kiedy chciało, i nie dało się wejść ponownie, troszkę pograłem coś porobiłem w grafice czas jakiś minął (bez resetu) i działa. Dziś nie ma problemu jak na xp ta i na 98SE. Skargę wniosłem zadzwoniłem i moźna rzec źe po upływie 2 miechów dali se radę. Non stopowy komunikat: "Uźytkownik został odłączony od usługi" był normalką.
Nie wiem ale jak koleś Guru z TP powiedział źe wina jest po stronie leciwej 98 i jeszcze powiedział źe nie daje gwarancji za xp to ufał bym mu jak ślepemu snajperowi. Tylko pozazdrościć wiedzy i doświadczenia.
neo+ 128 na Win 98SE śmiga bez zastrzeźeń na xp tak samo. Ale z początku jak wszedłem w neostradę to właśnie miałem kłopoty podobne ale nie identyczne tzn. Rozłanczało kiedy chciało, i nie dało się wejść ponownie, troszkę pograłem coś porobiłem w grafice czas jakiś minął (bez resetu) i działa. Dziś nie ma problemu jak na xp ta i na 98SE. Skargę wniosłem zadzwoniłem i moźna rzec źe po upływie 2 miechów dali se radę. Non stopowy komunikat: "Uźytkownik został odłączony od usługi" był normalką.
Nie wiem ale jak koleś Guru z TP powiedział źe wina jest po stronie leciwej 98 i jeszcze powiedział źe nie daje gwarancji za xp to ufał bym mu jak ślepemu snajperowi. Tylko pozazdrościć wiedzy i doświadczenia.
Dzięki JN – spróbuję, ale wszystkie filtry prawidłowo zabudowane. Dam znać jak poszło.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam wszystkich – jas13
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam wszystkich – jas13
Więc tak.
Na WIN98SE – neostrada pracuje ładnie.
Pracuj bez aplikacji TPSA.
Wgraj stery do płyty głównej,jak płyta na VIA to pakiet VIA 4.38 – powinien być na płycie CD do neostrady.
Sprawdź porty USB na innym urządzeniu.
Sprawdź linie telefoniczną – TPSA.
Czy załoźone masz filtry na wszystkie telefony – pamiętaj do modemu bez filtra i bezpośrednio z gniazda telefonicznego.
Odłącz wszystkie telefony i zobacz.
Poczytaj – instrukcję do neo – problemy i to.
http://turbokrecik.neostrada.pl/
http://neostrada.info/instalacja.php
Na WIN98SE – neostrada pracuje ładnie.
Pracuj bez aplikacji TPSA.
Wgraj stery do płyty głównej,jak płyta na VIA to pakiet VIA 4.38 – powinien być na płycie CD do neostrady.
Sprawdź porty USB na innym urządzeniu.
Sprawdź linie telefoniczną – TPSA.
Czy załoźone masz filtry na wszystkie telefony – pamiętaj do modemu bez filtra i bezpośrednio z gniazda telefonicznego.
Odłącz wszystkie telefony i zobacz.
Poczytaj – instrukcję do neo – problemy i to.
http://turbokrecik.neostrada.pl/
http://neostrada.info/instalacja.php
Serdeczne dzięki za dobre rady. Wszystko zrobione.
Na tych USB chodził modem bez zarzutu (tyle, źe drogo).
Nawet myszką nie ruszam zanim się klepsydra przy wskaźniku "nie straci". Didy obie na zielono ciągłym świecą.
Oczywiście, źe najlepiej byłoby sprawdzić innym kompem i tak chyba zrobię, bo mam juź tego powoli dość.
Pół godziny temu miałem takie zdarzenie, źe po włączeniu sprzętu pracowałem ok. godziny bez załączania Neostrady, choć przy tym załączeniu to była jej kolej. Chciałem wysłać pocztę – włączyłem Neostradę i ... kaplica.
Reset – kaplica.
2 reset – OK.
Dawno takiego czarodziejstwa nie spotkałem. Dlatego wrzuciłem ten temat na forum, aby się dowiedziec, czy moźe kogoś jeszcze dopadła taka dolegliwość.
Jeszcze raz dziekuję za rady. Pozdrawiam serdecznie.
Na granicy Śląska i Podbeskidzia pogoda pod psem. Góry we mgle. Co chwilę pada. Zimno.
– jas13
Na tych USB chodził modem bez zarzutu (tyle, źe drogo).
Nawet myszką nie ruszam zanim się klepsydra przy wskaźniku "nie straci". Didy obie na zielono ciągłym świecą.
Oczywiście, źe najlepiej byłoby sprawdzić innym kompem i tak chyba zrobię, bo mam juź tego powoli dość.
Pół godziny temu miałem takie zdarzenie, źe po włączeniu sprzętu pracowałem ok. godziny bez załączania Neostrady, choć przy tym załączeniu to była jej kolej. Chciałem wysłać pocztę – włączyłem Neostradę i ... kaplica.
Reset – kaplica.
2 reset – OK.
Dawno takiego czarodziejstwa nie spotkałem. Dlatego wrzuciłem ten temat na forum, aby się dowiedziec, czy moźe kogoś jeszcze dopadła taka dolegliwość.
Jeszcze raz dziekuję za rady. Pozdrawiam serdecznie.
Na granicy Śląska i Podbeskidzia pogoda pod psem. Góry we mgle. Co chwilę pada. Zimno.
– jas13
ej a moźe za szybko się podłądasz podłaczasz się dopiero za drugim razem bo w modem miga jeszcze lampka asdl
jeszcze jakbyś mógł poźyczyć komputer od jakiegoś kolegi, podpiołbyś go u siebie i na nim zobaczył jak działa ci neostrada.
Jeszcze mi przyszło do głowy czy to nie czasem problem z USB u ciebie?? w biosie przywróć ustawienia domyslne, a w systemie zainstaluj najnowsze sterowniki do płyty głównej.
Jesli na komputerze kolegi równieź będą takie jaja jak u ciebie to winna jest centrala TP.
PS. Podaj jaki masz procesor, płytę główną itd. Oraz wklej tu log z HiJack (jak to dowiesz sie z przyklejonego tematu w dziale Bezpieczeństwo)
Jeszcze mi przyszło do głowy czy to nie czasem problem z USB u ciebie?? w biosie przywróć ustawienia domyslne, a w systemie zainstaluj najnowsze sterowniki do płyty głównej.
Jesli na komputerze kolegi równieź będą takie jaja jak u ciebie to winna jest centrala TP.
PS. Podaj jaki masz procesor, płytę główną itd. Oraz wklej tu log z HiJack (jak to dowiesz sie z przyklejonego tematu w dziale Bezpieczeństwo)
dzięki za szybką odpowiedź
Nowa Panda cały czas czuwa. Nic nie znalazła.
Wczoraj leciałem wszystko jeszcze raz mks–virem.
Czysto było i jest.
Ściągnięte wszystkie aktualności z Wina. A problem jak był, tak jest.
Pozdrawiam serdecznie – jas13
Nowa Panda cały czas czuwa. Nic nie znalazła.
Wczoraj leciałem wszystko jeszcze raz mks–virem.
Czysto było i jest.
Ściągnięte wszystkie aktualności z Wina. A problem jak był, tak jest.
Pozdrawiam serdecznie – jas13
na twoim miejscu przeskanowałbym antywirusami i antytrojanami wszystkie dyski, po czym wgrałbym tego najnowszego Service Packa dla Win 98 i sprawdził jak to będzie śmigać. Neostrada TP powinna działać bez zaźutu na 98, wiem ze sąsiadka ma opcje 128 i ma windows ME i u niej wszystko jest dobrze. Nic innego do głowy mi niestety nie przychodzi.
Strona 1 / 1