Nauka szpagatu

No walasnie bardzo bym sie chcial nauczyc szpagatu. Bo nigdy nie trenowalem a moge dosc wysoko podniesc noge :] Wiec do szpagatu chyba dobrze :] Macie moze jakies poradniki jak sie szybko nauczyc szpagatu (jakiego kolwiek) Szybko czyli w 1–2 tygodnie :] Moze i szybciej. Szykalem na w necie ale tam juz jest jak jzu troszke umiem a ja nieumiem :[ I niechce sobie zrobic krzywdy :]

Odpowiedzi: 5

http://www.sfd.pl/temat134922/
W ogóle przeszukaj sobie całe forum SFD bo jest tam tego sporo :)
maq123
Dodano
10.10.2005 23:58:39
Thx za rady no to siem bire do roboty :P. Mysle ze nie zrobie sobie nic zlego

PS. Nie jestem kastratem :D mam swojego "ptaszka" to dal informacja Seeker'a :wink:
Ukey
Dodano
10.10.2005 22:49:48
gwarantuje ze nie nauczysz sie szpagatu w 1–2 tygodnie, 1–2 miesiace to realny czas.

Zawsze mozesz pozrywac miesnie i sciegna, wtedy szpagat bedzie wychodził jako tako natomiast gozej bedzie z chodzeniem

w sumie dobrze by bylo zebys ciczył pod nadzorem kogoś kto wie co robić bo sam mozesz sobie krzywde zrobić
cybull
Dodano
10.10.2005 09:04:34
Ukey – zacznij najpierw od solidnej rozgrzewki, jeśli jeszcze nie umiesz szpagatu zrobić. Solidnie rozgrzej wszystkie stawy – skokowe, kolana... Dodatkowo – dołóź do tego rozgrzewkę mięśni nóg. Musisz jak najmocniej je rozciągnąć. To co Ci piszę jest do szpagatu prostego, to znaczy do tego, w którym jedna noga idzie do przodu, a druga do tyłu.

Zacznij najpierw od siadu płotkarskiego. Staraj się uzyskac jak największy rozstaw nóg. Dobrym ćwiczeniem będzie równieź wstęp do skłonów w siadzie. Usiądź w szerokim rozkroku i pomału zwiększaj rozstawienie nóg.

Gdy juź jesteś rozgrzany na maksa, zacznij robić szpagat. Tzn. Stań w wykroku i nie ruszając z miejsca nogi zakrocznej powoli i małymi kroczkami wysuwaj do przodu nogę wykroczną.

A teraz kwestie czysto techniczne:
– szpagat łatwiej robi się ludziom z elastopatią, jest teź choroba do niej przeciwstawna, ale nie pamiętam jej nazwy. Analogicznie, ludzie na nią chorzy, mają większe trudności z robieniem szpagatu,
– źeby robić szpagat trzeba miec bardzo mocne mięśnie nóg, regularnie rozciągane.

Nie wiem czy w przeciągu tygodnia, dwóch dasz radę opanować pełny szpagat, ale im więcej czasu poświęcisz na ćwiczenia, tym lepszy efekt osiągniesz.

Powodzenia ;)
Panzerigel
Dodano
10.10.2005 00:52:05
Ja tam się nie znam , ale nie trzeba być czasem do tego ....kastratem? :P :mrgreen:

Jeśli masz/nosisz lub widziałeś portki Levi Strauss to jak popatrzysz na ichnie logo z tyłu to masz 1 sposób jak szpagata ćwiczyć
Seeker
Dodano
09.10.2005 23:59:22
Ukey
Dodano:
09.10.2005 23:34:37
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1