Naprawa instalacji z CD

Przekopałem to forum i nie znalazłem (lub nie umiałem znaleźć) niczego co by wyjaśniało mój problem. Jak wiadomo na płycie instalacyjnej [b]Windows XP[/b] jest opcja ponownej instalacji systemu - to jest to drugie '[b]R[/b]'. No i wszystko pięknie, tyle że system na płycie jest goły a tu serwis paki 1 i 2 oraz cała masa poprawek. No i jeszcze ulubione ustawienia i parę zbędnych rzeczy do usunięcia i jeszcze instalacja nienadzorowana. Nic prostszego jak zintegrować to wszystko i wykonać nową płytę instalacyjną przy pomocy na przykład '[b]nLite[/b]' lub '[b]Windows Unattended CD Creator[/b]'. I tu spotkała mnie przykra niespodzianka: uruchomienie instalacji z tak spreparowanej płyty daje dostęp tylko do konsoli odzyskiwania - pierwszego '[b]R[/b]', to drugie '[b]R[/b]' już się nie pokazuje. I nie ma znaczenia co się zintegrowało czy zmieniło - drugiego '[b]R[/b]' nie ma i już. Natrafiłem w sieci na obrazy płyt ze zintegrowanym serwis pakiem 2 i w celach poznawczych po ściągnięciu odpaliłem. Wszystko jest w porządku - drugie '[b]R[/b]' jest, czyli da się zintegrować XP z SP2 i nie stracić tej opcji. Pytanie tylko jak?

Odpowiedzi: 2

Różnicą jest jednak stworzenie instalacji nienadzorowanej, a jedynie scalenie Windowsa z Service Packami. Widać twórcy programów pierwszego typu nie przewidzieli, że ktoś będzie chciał naprawiać instalacje. Wszak po to się takie narzędzia tworzy, aby skonfigurowac najpier, a potem jedynie "półautomatycznie" w razie jakiejś awarii przywrócić wszystko do stanu "dziewiczego"
Bobi
Dodano
18.12.2007 15:58:38
Nie wiem jak integrowałeś SP2 z instalką ale ja robiłem to ręcznie albo za pomocą autostreamera i działało
Żółty
Dodano
18.12.2007 09:45:03
  • adam_broda 18.12.2007 23:48:28

[quote=Żółty]Nie wiem jak integrowałeś SP2 z instalką ale ja robiłem to ręcznie albo za pomocą autostreamera i działało [/quote] Ja to robiłem i [b]'nLite'[/b] i [b]'Windows Unattended CD Creator'[/b] bo tam są opcje i integracji i 'odchudzania' instalki i wreszcie wykonania nienadzorowanej. Skoro piszesz, że po ręcznym scaleniu działa to znaczy, że oba programy nie do końca działają poprawnie, nawet tylko scalając z SP2. Osobną sprawą jest jak napisał [b]Bobi[/b] wykonanie instalacji nienadzorowanej i 'odchudzonej'. Konkluzja jest chyba jedna - odzyskiwanie systemu przy pomocy [b]'obrazu partycji'[/b].

adam_broda
Dodano:
18.12.2007 01:20:16
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1