Napędy CD i DVD – dźwięk z tych urządzeń
Witam. Mam następujący problem. Posiadam dwa napędy optyczne w komputerze a mianowicie:
:arrow: Nagrywarkę CD–RW Lite–On LTR – 52327S
:arrow: Nagrywarkę DVD+/–RW Lite–On SOHW 812s
Wczoraj podczas próby oddtworzenia filmu DVD z zaskoczeniem stwierdziłem, źe nie ma dźwięku. To znaczy nie wyskakuje źaden błąd ani nic, po prostu z głośników nic nie słychać. Po krótkim zastanowieniu się, co moźe być przyczyną takiego stanu rzeczy, stwierdziłem jednoznacznie, źe tylko jeden napęd (nagrywarka) posiada kabel AUDIO, który łączy ją z płytą główną, co umoźliwia oddtwarzanie dźwięku. Po otworzeniu komputera, moje domniemania potwierdziły się. I teraz mam pytanie. Czy jestem skazany na przełączanie kabelka, za kaźdym razem gdy zechcę obejrzeć film DVD? (Mam dwa kabelki, do kaźdego napędu po jednym, ale na płycie głównej z tego co widziałem, mam tylko jedno wejście na taki kabelek).
Z góry dzięki za porady. :wink:
:arrow: Nagrywarkę CD–RW Lite–On LTR – 52327S
:arrow: Nagrywarkę DVD+/–RW Lite–On SOHW 812s
Wczoraj podczas próby oddtworzenia filmu DVD z zaskoczeniem stwierdziłem, źe nie ma dźwięku. To znaczy nie wyskakuje źaden błąd ani nic, po prostu z głośników nic nie słychać. Po krótkim zastanowieniu się, co moźe być przyczyną takiego stanu rzeczy, stwierdziłem jednoznacznie, źe tylko jeden napęd (nagrywarka) posiada kabel AUDIO, który łączy ją z płytą główną, co umoźliwia oddtwarzanie dźwięku. Po otworzeniu komputera, moje domniemania potwierdziły się. I teraz mam pytanie. Czy jestem skazany na przełączanie kabelka, za kaźdym razem gdy zechcę obejrzeć film DVD? (Mam dwa kabelki, do kaźdego napędu po jednym, ale na płycie głównej z tego co widziałem, mam tylko jedno wejście na taki kabelek).
Z góry dzięki za porady. :wink:
Odpowiedzi: 3
A co ma kabelek Audio do odtwarzania filmów DVD ? Przecieź na płycie DVD dźwięk nie jest zapisany w formacie AudioCD tylko w plikach VOB tak samo jak obraz. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś oświeci. :)
IMO jeśli uźywasz WMP to w zakładce narzędzia,opcje właściwości konkretnego urządzenia zaptaszasz "odtwarzanie cyfrowe" lub nie i po kłopocie – np cyfrowe dla DVD , analog dla nagrywarki lub odwrotnie.
Tak jak Cappadonna podał teź moźna
Tak jak Cappadonna podał teź moźna
A sprawdź w menedźerze urządzeń oba napędy czy mają ustawione odtwarzanie cyfrowe. Jeśli nie to zmień na tak, moźliwe źe to pomoźe, ale nic nie gwarantuję.

Strona 1 / 1