Napęd był ale się zmył........

Mam nagrywarkę LG i poźyczyłem od kumpla dysk aby skopiować dane i sformatować inny dysk. Poźyczony dysk podłączyłem do taśmy na której była napęd, lecz nie chciało go wykryć (dysku). Więc odłaczyłem napęd cd i jakoś poszło. Jednak po wszystkich operacjach chciałem ponownie podłączyć napęd cd, lecz nie dało to rezultatu.
Po podłączeniu napędu bios nie wykrywa dysków i nie uruchamią się windows. Po jego odłączeniu (napędu) wszystko jest ok. Jak mogę podłączyć napęd, tak by wszystko działoło. W czym tkwi problem???

Odpowiedzi: 9

KPL:
Udało mi się...
Sprawa była banalna odkręcić napęd podczepic wszystko dokładnie i tyle... Sorry za problem ale moźe wasze rady innym się przydadzą.. THNX !!

adik154
Dodano
28.06.2005 14:31:55
Udało mi się...
Sprawa była banalna odkręcić napęd podczepic wszystko dokładnie i tyle... Sorry za problem ale moźe wasze rady innym się przydadzą.. THNX !!
KPL
Dodano
28.06.2005 13:48:24
KPL – przepnij taśmę z dyskami do tego kontrolera i sprawdź czy sprźet ruszy – tylko tyle, bo moźe się okazać – kra,kra,kra – źe to on sobie wziął i padł, co teź się zdarzyć potrafi.
Dopiero gdy wykluczysz tę ewentualność trzeba kombinować dalej .
Rebe
Dodano
28.06.2005 12:53:36
BIOS wypluwa coś konkretnego ?
Jakis komunikat ?
Taśma sygnałowa na pewno sprawna ?
Napęd wpięty na ostatniej wtyczce taśmy ?
Napęd sprawny ?
Sto pytań do...
Bobi
Dodano
28.06.2005 12:19:05
Zworki są ustawione tak jak wcześniej...
Na 1 taśmie mam 2 podłaczone dyski i tam jest 1 master i 1 slave. A na 2 sam napęd, który ma dobrze ustawione zworki tylko bios go nie wykrywa i wtedy nie uruchamia sie windows. :(
KPL
Dodano
28.06.2005 11:03:00
KPL:
Dzięki za szybką odpowiedź ale nie o to chodzi. ;–(
Napędu nie widać nawet w biosie

I tak ma być , jeśli zworki masz ustawione prwidłowo napęd zostanie wykryty podczas startu komputera.
To co napisałeś typowy objaw źle skonfigurownaych master/slave – ale się powtarzam , juź o to poprzednik napisał/zapytał
Seeker
Dodano
27.06.2005 21:33:12
KPL:
Napędu nie widać nawet w biosie

I tak ma być , jeśli zworki masz ustawione prwidłowo napęd zostanie wykryty podczas startu komputera.
To co napisałeś typowy objaw źle skonfigurownaych master/slave – ale się powtarzam , juź o to poprzednik napisał/zapytał
Seeker
Dodano
27.06.2005 21:33:12
a zworki master/slave ustawione masz dobrze??/ Na jednej taśmie ma być jeden master i jeden slave
adik154
Dodano
27.06.2005 21:20:22
Napędu nie widać nawet w biosie gdy jest podłączony i wtedy nie uruchamia się windows.
KPL
Dodano
27.06.2005 21:19:52
KPL
Dodano:
27.06.2005 20:48:30
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1