namieszalem

1. mialem taka trudna sytuacje

dysk 80Gb podzielony na
8 gb dysk postawowy
24 gb rozszerzona ( a na niej 3x8 gb partycji logicznych ) –– reszta nie uzywana bo plyta nie widziala wiecej .

ja przesiadlem sie na plyte ktora widzi caly dysk to po tygodniu walki i odzyskiwaniu danych ze zniszczonych partycji powstla mi taki uklad

8 gb podtawowa ( widziana jako D )
24 gb podstawowa ( widziana jako c )
16 gb rozszerzona ( linuks ma sie w niej rozgoscic )
32 gb podstawowa ( widzaina jako f )

––––––––––––
udalo mi sie zminic literki partycji 24gb i 32 gb
ale nie wiem jak zminic literke dysku 8Gb bo na nim siedzi windows –– a nie mam drugiego dyku zeby zabotowac sie zdrugiego dysku .

czy ktos wie ak zminic literke dysku na ktorym siedzi windows ??? czy to wogole mozliwe ??

2. poniewaz jak system win xp mi sie instalowal to nieopatrznie zezwolilem mu na formatowanie parycji .
formatowanie parycji zrobil dobrze tylko ze umiescil ta partycjie w partycji rozszerzonej –– i byl taki uklad .

8gb rozszerzoan ( a w niej 8 gb logiczna )
24 postawowa
16 Fat/pusta/podstawowa
32 podstawowa

no i sek w tym ze ja od oczatku palnowalem rozpoczac zabawe z linuksem i rozszerzona miala byc w miejscu 16GB . poapowalem sie dopiero po instalacji jak chialem juz robic partycjie dla linuksa .

wiec zainstalowalem windowsa xp na partycji 24 GB ,
skasowalem partycjie logiczna , skasowalem rozszerzona , i zalozylem tam partyjie podstawowa 8 Gb ( nadajac jej literke X ) , sformatowalem i rozpoczolem instalacjie ( znowu ) windowsa .

niestety instalacjia nie zaskoczyla bo po restarcie byl komunikat ze w nie ma tam jakiegos pliku .

wiec znowu instalacjie od nowa robie ( tym razem z boot CD ) –– instalacjia przebiega idalnie ( po za tym ze dysk 8 Gb nie jest widziany jako X tylko jako D ) . pozniej juz wszystko normalnie .

a problem mam taki ze przy starcie sysemu pojawia mi sie menu z wyborem ktorego windowsa xp ma komp uruchomic ( obecnie mam 4 raazy napis Windows XP profesional ) .

i tu pytanie jak skasowac to zapytanie ktory sytem ladowac ( no bo jes tylko jedne na dyku D ( 8 GB ) –– reszte skasowalem ) ???

myuslalem ze Paragon Boot Menager cos tu zadziala –– ale niestety nie podolal .

3. jak zminic literke dysku CD ???

Odpowiedzi: 0

webmajsterek
Dodano:
03.10.2005 14:33:06
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0