Hijack This – analiza bezpieczeństwa systemu

Obserwując ostatnio coraz częstsze problemy uźytkowników z pozbyciem się róźnych typu Wirusów, Koni Trojańskich, Robaków, Spyware, Adware i Malware i masowe zakładanie nowych topic`ów dotyczących analizy logu z aplikacji Hijack This (Soeperman Enterprises Ltd.) postanowiłem napisać ten post.

Na poczatek pare słów na temat samej aplikacji :

Hijack This jest darmowym programem narzędziowym, pokazującym listę zainstalowanych rozszerzeń przeglądarki ( wtyczki, asystentów wyszukiwania, toolbar`y, ), aktualną stronę startową, listę aktywnych procesów, kluczy Run, kontrolek ActiveX aby móc zanalizować i usunąć niebezpieczne dla systemu pozycję.

Jeśli przytrafi się nam niemiła niespodzianka zainfekowania systemu lub zmiana strony startowej, albo podejrzewamy źe coś w naszym systemie jest nie tak to w pierwszej kolejności powinniśmy zastosować się do porad proponowanych w tych linkach :

:arrow: Nieautoryzowana zmiana strony startowej

:arrow: Jak rozwiązać problem typu "mam wirusa xxxxx" ??

Jeśli z jakiś powodów nie uda nam się rozwiazać naszego problemu, wtedy moźemy skorzystać z Hijack This i poprosić bardziej doświadczonych w tym temacie uźytkowników o pomoc, umieszczając log do sprawdzenia czy od strony bezpieczeństwa naszego systemu wszystko jest wporządku.

Hijack This moźna pobrać z następujących miejsc :

:arrow: Mirror 1
:arrow: Mirror 2
:arrow: Mirror 3

Log zamieszczamy w formacie Code log .

Przed dokonaniem naprawy (Fix) wyłączamy przywracanie systemu ( Me/XP).

Jak utworzyć Log i go zamieścić

Później automatycznie powinien otworzyć się plik tekstowy, którego zawartosć kopiujemy do posta.

Jak naprawić–Usunąć pozycję

Proszę nie dopisywać tutaj postów ze swoimi problemami.

EL NINO

Pozwolilem sobie poprawić linki do aktualnych wersji programu oraz obrazków

Bobi

Odpowiedzi: 4

Witam!
Ręce mi juź odpadają więc :lol: Co zrobić gdy próbuję właczyć opcję w hijacku Do a system scan only. a program automatycznie otwiera plik tekstowy źeby zapisać dane. Efekt jest taki iz nie mogę nic wyrzucić za pomocą tego programu.??
ktosik
Dodano
29.01.2006 22:04:19
Do pobrania jest nowa wersja programu Hijack This oznaczona numerkiem 1.99.0
Linki:
>> Mirror 1
>> Mirror 2
>> Mirror 3
>> Mirror 4

Update: Juz jest nowsza 1.99.1
Download
Bobi
Dodano
17.12.2004 16:32:33
Od jakiegoś czasu dostępna jest w sieci pod tym adresem
pomoc w przeprowadzeniu analizy dziennika Hijack This.
( THX Mateuszpi za info )

Uźywacie porad tam zamieszczonych na własne ryzyko.
McScr@by
Dodano
14.12.2004 00:36:43
http://www.it–faq.pl/EditModule.aspx?tabid=1&mid=1158&def=Cs_ITSCS_CMS_Articles_View&ArticleID=1837 ;
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=15989
lucy
Dodano
23.08.2004 16:37:51
McScr@by
Dodano:
21.08.2004 14:05:42
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1