najlepsza płyta do athlona
Tak jak w temacie jaka najlepsza plyta pod athlona (np 2600 XP+) i do tego np geforce3 Ti500 Gainward Jumbo (albo inna karta jaka proponujecie)
Odpowiedzi: 11
Wiesz Pawek zaleźy jeszcze czy MOBO pod AMD obsługuje jeden bank czy dwa, ale to i tak ma się nie zabardzo do ekonomi.
Zysk ~ 5 – 10 % w przypadku jednego banku nie jest adekwatny do poniesionych kosztów.
Nie wspomnę tutaj o dwóch bankach ( 4 x RAM ~ 25%), bo zamiast zakupu trzech dodatkowych kości lepiej kasę przeznaczyć na szybszy CPU, uzyskany efekt napewno będzie lepszy.
Inaczej sprawa wygląda z MOBO Dual pod Intel.
Update`ne się :
Co do MOBO proponuje :
:arrow: Gigabye – GA7NNXP
:arrow: Abit – AN7
:arrow: Asus – A7N8X
:arrow: MSI – K7N2 Delta–ILSR
Zysk ~ 5 – 10 % w przypadku jednego banku nie jest adekwatny do poniesionych kosztów.
Nie wspomnę tutaj o dwóch bankach ( 4 x RAM ~ 25%), bo zamiast zakupu trzech dodatkowych kości lepiej kasę przeznaczyć na szybszy CPU, uzyskany efekt napewno będzie lepszy.
Inaczej sprawa wygląda z MOBO Dual pod Intel.
Update`ne się :
Co do MOBO proponuje :
:arrow: Gigabye – GA7NNXP
:arrow: Abit – AN7
:arrow: Asus – A7N8X
:arrow: MSI – K7N2 Delta–ILSR
mcscr@by:
IMO, Dual Channel Controller w przypadku AMD to wielka pomyłka.
W sumie racja, ale to i tak zawsze te 5–10% więcej w wydajności.
IMO, Dual Channel Controller w przypadku AMD to wielka pomyłka.
Ukey co masz na myśli z tą ceną, przecieź płyty z układem MCP (bez T) kosztują juź w granicach 300zł, a to całkiem rozsądna cena płytki która ma obsługe FSB400, dual channel DDRAM bez "jedynie" obsługi Serial ATA, Fire–wire i dzwięku SoundStorm (bardzo dobrego nawiasem mówiąc) Tak więc Dual Channel nie jest tu w cale takim drogim dodatkiem.
Moźe mieć zintegrowany układ graficzny GeForce4 MX.
No a jesli i maja to i tak nie musisz z nich korzystac. Sa one slabe i malo co na nich chodzi poprawnie. A ten czipset moze wiele naprzykład DOUAL RAM to przyspiesza niznacznie komputer, ale i ma swoja cene :wink:
To zalezy jaki model plyty wybierzesz, ale jezeli plyta ma chipset nForce2 nie oznacza to tego ze ma wbudowana karte graficzna.
ale czy te chipsetu nforce2 to niemaja przypadkiem zintegrowanej karty graficznej?
Hymm jak Pawek napisal tylke jeszcze dodam ze sa bardzo stabilne. Ja mam dosc stara wersje tego produceta , i podczas OC jeszcze ani razu mi sie nei zawieslil tym bardziej ze mam slaby zasilacz a calkiem calkiem "bebechy" :wink:
Dodam jeszcze do tego co wymienił przedmówca, źe płyty Gigabyte są równieź bardzo dobre i podatne na OC. Ja w domu mam dwa kompy na nich "jadące" i nie narzekam :D
Najlepsza to względne pojęcie, moźna uznać źe taką jest np. (w kolejności alfabetycznej) :
:arrow: Abit NF7–S(469zł)
:arrow: Asus A7N8XDeluxe (489zł)
:arrow: Epox 8RDA3+ (415zł)
Wszystkie są oparte na chipsecie nForce2–400 i są to docenione przez wielu konstrukcje, przy czym Abit i niedaleko za nim Epox mają duźe moźliwości podkręcania. Napisz więcej szczegółów – ile masz kasy na to przeznaczyć i do czego chcesz uźywać kompa.
:arrow: Abit NF7–S(469zł)
:arrow: Asus A7N8XDeluxe (489zł)
:arrow: Epox 8RDA3+ (415zł)
Wszystkie są oparte na chipsecie nForce2–400 i są to docenione przez wielu konstrukcje, przy czym Abit i niedaleko za nim Epox mają duźe moźliwości podkręcania. Napisz więcej szczegółów – ile masz kasy na to przeznaczyć i do czego chcesz uźywać kompa.
Strona 1 / 1