NAGRYWARKA zepsuta od uszkodzonej płyty?

Witam! Mam następujący, koszmarny wręcz problem... Kolega poźyczył mi zepsutą płytę RW, źebym sprawdził, czy mi nie działa. Chciałem coś na niej nagrać, nagrałem, ale pod koniec wystąpił błąd i płyta się nie nagrała. Minęło kilka dni, chciałem oddać płytę koledze. W międzyczasie nagrywarka działała bez problemu. Postanowiłem wykasować RW w Nero. Pod koniec wystąpił jednak błąd, źaden określony komentarz, a jedynie cyferki i liczby. Od tamtej pory nagrywarka nie działa. Jest widziana przez komputer, nie moźna jednak na niej nagrywać, uruchamiać z niej płyt, a wszystkie płyty są widziane w sposób, w jaki do tej pory zachowywały się płyty RW (mam winXPpro, który ma wbudowany system nagrywania płyt). Nie działał źaden zastosowany przeze mnie sposób:
– odinstalowanie nagrywarki
– zamiana taśm z CD–ROMem, zmiana ustawień z MASTER na SLAVE
– ręczne usuwanie sterowników nagrywarki.
O ile moźna by uznać, źe zepsuło się coś w rejestrze systemu, jest to jednak błędne załoźenie. DOS takźe nie moźe odczytać płyt z nagrywarki, choć są jednak odczytywane przez CD–ROM. Czy nagrywarka mogła ulec jakiemuś mechanicznemu zniszczeniu przez zepsutą płytę RW? Czy istnieje jakiś dość prosty sposób by to sprawdzić/naprawić?

Odpowiedzi: 5

Zainstalowałem nowy firmware... jedyna róźnica to taka, źe teraz nie odczytuje kaźdej płyty jako RW, a jedynie NIE WIDZI źadnej... dzisiaj idę do kumpla, to się ostatecznie przekonam...
Cypis
Dodano
05.12.2003 16:36:59
Cypis:
Płyta, która prawdopodobnie spowodowała uszkodzenie, to Verbatim Data Life Plus 16–24X (choć nagrywarka odczytywała ją jako 2x) kompatybilna tylko z napędami oznaczonymi logo UltraSpeed RW– moja chyba taka nie jest. Jest to nagrywarka LITE ON 32123S (32x12x40)

Ta nagrywarka na pewno nie obsługuje CD–RW UltraSpeed. Więc moźliwe, źe przez to została uszkodzona. Jeśli masz ją na gwarancji to zanieś do serwisu.

Juź jakiś czas istnieje ForceASPI 1,8
http://forceaspi18.w.interia.pl/forceaspi18.zip.
krecik
Dodano
04.12.2003 12:58:00
Kiedy przyłoźę ucho, to słychać (zawsze pracował dość cicho), pracuje takźe lampa. Kiedy włoźyłem płytkę i wyjąłem, to była w innym miejscu, jest więc obracana... Nie wiem, co się mogło stać... nagrywarę wykrywa BIOS i WINDOWS, ale płyt nie mogę przejrzeć w DOSie np. poleceniem DIR (DOS uruchamiałem i z dyskietki, i poleceniem command) a windowsie XP pro jest tak, jakby była to czysta płyta RW– moźna na nią wejść i z boku jest opcja wypalenia plików na RW (choć oczywiście wypalenie jest niemoźliwe...), podobnie jest, kiedy w nagrywarce nie ma źadnej płyty... :?

=====

Płyta, która prawdopodobnie spowodowała uszkodzenie, to Verbatim Data Life Plus 16–24X (choć nagrywarka odczytywała ją jako 2x) kompatybilna tylko z napędami oznaczonymi logo UltraSpeed RW– moja chyba taka nie jest. Jest to nagrywarka LITE ON 32123S (32x12x40)

=====

http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php – opis ten teź nie pomógł, zrobiłem to:

"Rozwiązywanie problemów rozpoczynamy od pobrania odpowiedniego pliku z internetu i rozpakowania go na dysku twardym. Następnie musimy uruchomić plik o nazwie killaspi.bat. Dzięki temu usuniemy wszystkie wpisy związane z ASPI w posiadanym systemie operacyjnym. Po skasowaniu starych wersji sterowników konieczny jest restart komputera. Moźe się tak zdarzyć, źe system nie będzie chciał się podnieść po tej operacji ale w takim przypadku wystarczy uruchomić komputer w trybie awaryjnym i wykonać resztę opisanych czynności. Teraz powinniśmy uruchomić plik o nazwie instaspi.bat dzięki czemu zostaną zainstalowane odpowiednie sterowniki w systemie. Koniecznie restartujemy komputer by wprowadzone zmiany odniosły skutek. Po uruchomieniu się MS Windows warto za pomocą aspichk.exe sprawdzić czy cały proces zakończył się sukcesem.

Opisany sposób rozwiązuje wiele problemów ze sterownikami ASPI i pomimo faktu, źe instalowane są sterowniki w wersji 4.60 moźemy go stosować w systemach MS Windows 98/ME/NT/2000. "
Cypis
Dodano
04.12.2003 02:15:09
A gdy włoźysz płyte do napędu to rozpędza się , czy jest cisza ?
Lipton
Dodano
03.12.2003 21:24:15
Jeźeli płyta nie rozsypała się w napędzie ,lub nie wyskoczyła i nie szalała w środku ,nie jest moźliwe mechaniczne uszkodzenie.
Najlepiej sprawdź na innym kompie.
Moźna przeczyścić optykę.
MarcinX
Dodano
03.12.2003 18:12:37
Cypis
Dodano:
03.12.2003 16:31:32
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1