Nagrywarka [podłączenie]
Witam!Niedawno zakupiłem sobie nagrywarkę.Mam taki problem jak ją podłączyć do komputera?
Bardzo proszę o pomoc :wink: :wink:
Wielkie dzięki :wink: :wink:
Bardzo proszę o pomoc :wink: :wink:
Wielkie dzięki :wink: :wink:
Odpowiedzi: 10
Przy ustawionym boot–cie z CD – GA–7VAXP – niezaleźnie do którego napędu płytę włoźę to startuje.
Nie przypuszczam, źe to kwestia jakichś opcji specjalnych – raczej najzwyczajniej szuka we wszystkich ATAPI.
Nie przypuszczam, źe to kwestia jakichś opcji specjalnych – raczej najzwyczajniej szuka we wszystkich ATAPI.
Sprawdzałem jakiś czas temu, ale chyba jednak muszę się upewnić... z tego co pamiętam: płyta MSI KT4V, bios AMI (nie pamiętam wersji), i w ustawieniach bootowania chyba dało się wskazać tylko jeden napęd CD, jako źródło szukania bootsectora. Nawet bez wchodzenia do biosu ta płyta ma moźliwość wywołania listy napędów, z których moźe wystartować system (klawisz F11 chyba) i na tej liście teź niestety mam tylko flopa, 2 x HDD i 1 optyczny (w moim przypadku DVD).
Nie twierdzę, źe się nie da, jednak mi się nie udało tego tak ustawić aby mieć nagrywarkę na Secondary Master a wystartował z DVD podłączonego na Secondary Slave.
Nie twierdzę, źe się nie da, jednak mi się nie udało tego tak ustawić aby mieć nagrywarkę na Secondary Master a wystartował z DVD podłączonego na Secondary Slave.
mars28:
Zobacz tu: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3
Ale to tylko jedna z propozycji, sam mam na slave i teź nie widzę róźnicy. Gdybym miał ją na master to przy ustawieniu boot'owania z CD musiałby startować z nagrywarki (bo jakoś szuka bootsector'a tylko na jednym napędzie), a po co.
To dziwne, bo u mnie szuka w obu. moźe nie sprawdziłeś, a wnioskujesz po jednej linijce "boot from CD" ?
Zobacz tu: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3
Ale to tylko jedna z propozycji, sam mam na slave i teź nie widzę róźnicy. Gdybym miał ją na master to przy ustawieniu boot'owania z CD musiałby startować z nagrywarki (bo jakoś szuka bootsector'a tylko na jednym napędzie), a po co.
No to wlasnie dlatego sie pytam :) bo ja tez mam na slave.
ja mam nagrywarkę ustawioną na slave i wsio śmiga jak złoto, więc tak jak powiedział Rebe bez róźnicy :D
Winchester:
A dlaczego nagrywarka musi byc ustawiona na mastera? :roll:
Bo tak ....... baby gadają.
Uźywałem w obu konfiguracjach master/slave i kompletnie nie iwdzę óźnicy w działaniu.
A dlaczego nagrywarka musi byc ustawiona na mastera? :roll:
1. Odkręcić obudowę komputera.
2. Jeźeli masz inny napęd optyczny, to przełącz go zworkiem na Slave, a nagrywarkę na Master.
3. Podłącz kabel zasilający wychodzący z zasilacza do nagrywarki.
4. Podpiąć nagrywarkę do taśmy IDE.
5. Włączenie komputera i gotowe.
Jeźeli nadal nie wiesz oc zrobić, bądź moja instrukcja nie jest dość jasna, to skontaktuj się z serwisem, dądź ze mną przez gg (w godz. 15–18) lub maila. No i nie zapomnij, źe kabel zasilający musi być włoźony w taki sposób, źe czerwony kabel jest po przeciwnej stronie co taśma IDE– poznasz po kolorowym pasku na krawędzi (najczęściej czerwony lub niebieski)
2. Jeźeli masz inny napęd optyczny, to przełącz go zworkiem na Slave, a nagrywarkę na Master.
3. Podłącz kabel zasilający wychodzący z zasilacza do nagrywarki.
4. Podpiąć nagrywarkę do taśmy IDE.
5. Włączenie komputera i gotowe.
Jeźeli nadal nie wiesz oc zrobić, bądź moja instrukcja nie jest dość jasna, to skontaktuj się z serwisem, dądź ze mną przez gg (w godz. 15–18) lub maila. No i nie zapomnij, źe kabel zasilający musi być włoźony w taki sposób, źe czerwony kabel jest po przeciwnej stronie co taśma IDE– poznasz po kolorowym pasku na krawędzi (najczęściej czerwony lub niebieski)
Rozkrecic obudowe PC,w nagrywarce z tylu ustawic zworke na Master, podlaczyc zasilanie do palnika (wtyczka pasuje tylko w jednym polozeniu, podpiac pod tasme ide, ale nie ta na ktorej jest dysk (jesli pod ta sama, razem z dyskiem to zworka na Slave) i wlaczyc pc–ta
Strona 1 / 1