Nagrywarka [podłączenie]

Witam!Niedawno zakupiłem sobie nagrywarkę.Mam taki problem jak ją podłączyć do komputera?
Bardzo proszę o pomoc :wink: :wink:
Wielkie dzięki :wink: :wink:

Odpowiedzi: 10

Przy ustawionym boot–cie z CD – GA–7VAXP – niezaleźnie do którego napędu płytę włoźę to startuje.
Nie przypuszczam, źe to kwestia jakichś opcji specjalnych – raczej najzwyczajniej szuka we wszystkich ATAPI.
Rebe
Dodano
15.04.2004 11:29:50
Sprawdzałem jakiś czas temu, ale chyba jednak muszę się upewnić... z tego co pamiętam: płyta MSI KT4V, bios AMI (nie pamiętam wersji), i w ustawieniach bootowania chyba dało się wskazać tylko jeden napęd CD, jako źródło szukania bootsectora. Nawet bez wchodzenia do biosu ta płyta ma moźliwość wywołania listy napędów, z których moźe wystartować system (klawisz F11 chyba) i na tej liście teź niestety mam tylko flopa, 2 x HDD i 1 optyczny (w moim przypadku DVD).
Nie twierdzę, źe się nie da, jednak mi się nie udało tego tak ustawić aby mieć nagrywarkę na Secondary Master a wystartował z DVD podłączonego na Secondary Slave.
mars28
Dodano
15.04.2004 11:06:29
mars28:
Zobacz tu: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3
Ale to tylko jedna z propozycji, sam mam na slave i teź nie widzę róźnicy. Gdybym miał ją na master to przy ustawieniu boot'owania z CD musiałby startować z nagrywarki (bo jakoś szuka bootsector'a tylko na jednym napędzie), a po co.

To dziwne, bo u mnie szuka w obu. moźe nie sprawdziłeś, a wnioskujesz po jednej linijce "boot from CD" ?
Rebe
Dodano
15.04.2004 10:44:58
Zobacz tu: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3
Ale to tylko jedna z propozycji, sam mam na slave i teź nie widzę róźnicy. Gdybym miał ją na master to przy ustawieniu boot'owania z CD musiałby startować z nagrywarki (bo jakoś szuka bootsector'a tylko na jednym napędzie), a po co.
mars28
Dodano
15.04.2004 10:37:33
No to wlasnie dlatego sie pytam :) bo ja tez mam na slave.
Winchester
Dodano
14.04.2004 23:08:33
ja mam nagrywarkę ustawioną na slave i wsio śmiga jak złoto, więc tak jak powiedział Rebe bez róźnicy :D
neo340
Dodano
14.04.2004 22:07:41
Winchester:
A dlaczego nagrywarka musi byc ustawiona na mastera? :roll:

Bo tak ....... baby gadają.
Uźywałem w obu konfiguracjach master/slave i kompletnie nie iwdzę óźnicy w działaniu.
Rebe
Dodano
14.04.2004 21:56:50
A dlaczego nagrywarka musi byc ustawiona na mastera? :roll:
Winchester
Dodano
14.04.2004 21:46:06
1. Odkręcić obudowę komputera.
2. Jeźeli masz inny napęd optyczny, to przełącz go zworkiem na Slave, a nagrywarkę na Master.
3. Podłącz kabel zasilający wychodzący z zasilacza do nagrywarki.
4. Podpiąć nagrywarkę do taśmy IDE.
5. Włączenie komputera i gotowe.
Jeźeli nadal nie wiesz oc zrobić, bądź moja instrukcja nie jest dość jasna, to skontaktuj się z serwisem, dądź ze mną przez gg (w godz. 15–18) lub maila. No i nie zapomnij, źe kabel zasilający musi być włoźony w taki sposób, źe czerwony kabel jest po przeciwnej stronie co taśma IDE– poznasz po kolorowym pasku na krawędzi (najczęściej czerwony lub niebieski)
Anonymous
Dodano
13.04.2004 14:19:40
Rozkrecic obudowe PC,w nagrywarce z tylu ustawic zworke na Master, podlaczyc zasilanie do palnika (wtyczka pasuje tylko w jednym polozeniu, podpiac pod tasme ide, ale nie ta na ktorej jest dysk (jesli pod ta sama, razem z dyskiem to zworka na Slave) i wlaczyc pc–ta
doggydog
Dodano
09.04.2004 20:35:49
Anonymous
Dodano:
09.04.2004 18:20:38
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1