Nagrywarka DVD

Potrzebuje nagrywarki DVD w cenie około 300 zł. Nie potrzebna mi jest o jakichś nieziemskich parametrach a potrzebuje czegoś taniego. Dobrze jeźeliby nagrywała płytki tanie, jak i markowe. Myślałm o jakichś Lite–On'ach bo bardzo lubie tą firmę :) spodobał mi się ten model. Proszę o pomoc w wyborze :D

PS. Nie sugerujcie się kolorem czarnym. Co prawda mam czarną obudowę ale z zamaskowaniem białego napędu nie będzie problemu :)

Odpowiedzi: 20

Jakbyś przeczytał cały topic to byś zauwaźył źe osoby na początku polecały liteona :wink: a jak juź zamówiłem to się chciałem dowiedzieć wiecej o necu :)
PgX
Dodano
22.12.2004 11:19:25
Tak jak ktos wcześniej ustalił :)) Kolega juź dawno wybrał model swojej nagrywarki :)) Tylko nie wiem po co męczysz ludzi pytaniem?
joker26
Dodano
22.12.2004 10:02:34
mogles sie zdecydowac na NEC–a cena zblizona ale nie ma problemu z odtworzeniem nagranej plyty na odtwarzaczu stacjonarnym a przy lite–on mozesz miec problemy
wiem to z doswiadczenia gdyz moich dwoch kolesi posiada lite–on i przychodza do mnie wypalac plytki na kino domowe bo u nich wystepuja problemy z odczytem z tym ze nie zawsze
t@dzik
Dodano
22.12.2004 09:19:25
temat juź niekatualny, kupiłem liteona :)
PgX
Dodano
22.12.2004 01:07:23
nie polecam liteona jezeli chodzi o dvdrw

Za to radze kupic , bo na prawde warto
Nec 3500
LG–4160B (jedyny minus to taki ze kiepsko nagrywa na hawkach i innych badziewach:)

Recke pierwszego masz na cdrinfo a drugiego u mnie:)
Smash
Dodano
22.12.2004 00:27:37
jak chcesz dowiedzieć się więcej o nagrywarkach wejdz na stronę www.cdrinfo.pl i przekonaj się ile jest kłopotów z nagrywarkami liteona.
joker26
Dodano
22.12.2004 00:00:58
Nie wiem jak teraz, swego czasu mialem ok 10 plyt millenium – wszytkim odeszla warstwa wierzchnia ;P i wyladowaly w koszu...

Moje pytanie z poprzedniego postu dalej aktualne ;)
brtx
Dodano
21.12.2004 20:28:33
A ja mam przy okazji pytanie o płytkiz zielonym nadrukiem o nazwie Millenium. :?: Pojawiły się ostatnio na rynku. Co o nich sadzice? :?: Wydaje mi się, ze znaleźa one do producenta esperanzy, ale to tylko domysł. :wink:
fidelio
Dodano
21.12.2004 17:08:22
Marpond:

(***)
Verbatimy moźna juź kupić za 1,80 zł./szt.(z wałka, producent MCC) a Platinum (producent RicohJPN02) za 1,60 – świetnie się palą . Myślę, źe nie warto zaoszczędzać tych 50 groszy, aby płytka np. po roku była nie do odtworzenia(***)

No wlasnie – jak to sie ma z tymi >producentami
Bo ostatnio bylem w sklepie i kupowalem CD Verbatim po 85 gr, a pan sprzedawca – okrzyczal mnie wrecz, ze co ja kupuje i juz jak chce oszczedzac to bym lepiej zrobil gdybym zakupil plytke za 50 gr :lol:
Bo sprawa rozbila sie o to ze te plytki nie sa wcale Verbaitim tylko z innej tloczni i jak stwierdzil pan znawca–sprzedawca sa "gowno warte".
Czy rzeczywiscie firma jaka jest Verbatim, pozwalala produkowac "gowno" i byc utoźsamiana z tym "gownem"?

Wiec quasi–pytanie: Czy producent ma takie znaczenie? Innymi slowy : czy CD/DVD z tloczni nie–verbatim sa gorsze?
brtx
Dodano
21.12.2004 16:28:54
Marpond:
Rozumiem, źe tylko uspokajałeś sumienie? :)

:) tiaa... tak jakby. W końcu nie wiem co kupić :lol: coraz bardziej przekonuje sie do neca :roll: ale znając mnie to zdeyduje juź w sklepie :)
Pozdro
PgX
Dodano
21.12.2004 00:56:51
PgX:
dobra, dzięki za opinie, kupie chyba jednak liteonka no chyba ze go nie bedzie w sklepie to kupie neca :wink: dzieki i pozdro :)

:lol: :wink:
Od początku chcialeś Liteona.Rozumiem, źe tylko uspokajałeś sumienie? :)

brtx – w kwestii tanich płytek DVD, to moźna juź kupić za 70 groszy (w Poznaniu).
Najczęściej mówiąc o tanich płytkach – utoźsamia się z niemarkowymi, gdyź zazwyczaj są...tańsze i przede wszystkim nieobliczalne. :) Tzn. świetnie, źe Ci teraz się nagrywają i odtwarzają. Następna partia to moźe być jednak juź kaszana. Jak mawiał Forrest Gump – nigdy nie wiesz na co trafisz :). Verbatim, TDK, Ricoh, Maxell, Sony itp. to marki nośników o określonym statusie jakościowym, czego nie moźna powiedzieć o Hawkach, Mediastorach itp.
Verbatimy moźna juź kupić za 1,80 zł./szt.(z wałka, producent MCC) a Platinum (producent RicohJPN02) za 1,60 – świetnie się palą . Myślę, źe nie warto zaoszczędzać tych 50 groszy, aby płytka np. po roku była nie do odtworzenia.
Jeśli macie Liteony – róbcie testy za pomocą Kprobe lub nawet Nero CD/DVD speed. Powiedzą Wam prawdę o róźnicy w jakości płyt no name i markowych.[/b]
Marpond
Dodano
21.12.2004 00:44:49
dobra, dzięki za opinie, kupie chyba jednak liteonka no chyba ze go nie bedzie w sklepie to kupie neca :wink: dzieki i pozdro :)
PgX
Dodano
21.12.2004 00:06:51
Co do cen nosnikow DVD to co uwazacie za tanie plytki??

Bo u nas w Rzseszowie na B–3 sa Verbatim DVD+R4x za 2PLN, a ostatnio kupilem 5 DVD+R4x Supratec w cenie po 1,05PLN i moj LiteON (bios BS41) wypala to bez problemu, co wiecej czytane sa bez problemu na stacjonarym odtwarzaczu DVDVideo.

Wiec...?
brtx
Dodano
20.12.2004 23:47:23
Widzę, źe jeszcze nie dokonałes wyboru :) . Pomimo, źe jestem posiadaczem Liteona 1633, uwaźam, źe lepszym wyborem jest jednak NEC.
Pozwolę zrobić sobie małe zestawienie:
"+" za NEC–iem:
– doskonały własny chipset (NECa)
– doskonała własna optyka
– nagrywanie płyt DVD+R i DVD–R x 16 (liteon tylko DVD+R nagrywa x16)
– nagrywanie płyt dwuwarstowych x4 (liteon nagrywa x2,4)
– system optymalizacji zapisu
– szybszy od liteona czas dostępu
–cichszy,
– nagrywa dobrze równieź na tanich nośnikach

"+" za Liteonem
– bardzo modowalny (nowe biosy, lub biosy poprawiane za pomocą patcherów usprawniają napęd– zmiany prędkości, strategii zapisu itp.), nowe biosy potrafią "zmienić" nagrywarkę na nowszy model – np. z modelu 1633S zrobić 1653S.
– tani
– cięźko go uszkodzić aktualizacją biosu(o ile nie jest wadliwy fabrycznie) i zawsze istnieje moźliwość reanmimacji za pomocą MTK Flash.

Biorąc pod uwagę, źe w chwili obecnej NEC i ten liteon są na tym samym poziomie cenowym (za sklepem Proline), tj. 269 zł za NEC–a i 255 zł za Liteona uwaźam, źe nie ma co się zastanawiać i brać NEC–A. Wyźszy model Liteona 1653S, teź nie wchodzi w grę, bo to jest ten sam 1633S, tyle, źe z innym biosem. Jesli bardzo ci zaleźy na Liteonie, to radzę poczekać do stycznia. Pojawić się ma model 1673S, podobno z nowym chipsetem, nową elektroniką itp.
Marpond
Dodano
20.12.2004 21:10:12
Czy ktoś moźe jednoznacznie odpowiedzieć czy lepiej kupić Liteona 1633S czy NECa 3500AG
PgX
Dodano
20.12.2004 20:18:18
fidelio:
Media store faktycznie ma prblemy z dobrym nagrywaniem, ale to chzba raczej wina producenta plyt?

Zgadza się. Najczęściej tego typu płyty to odpady z linii produkcyjnych bardziej renomowanych producentów (choć nie zawsze), które nie przeszły u nich testów jakościowych i sprzedają je za grosze podrzędnym dystrybutorom. Znam teź taki przypadek, źe miały iść na przemiał ("zwalona" partia), ale "przejął" je sprytny dystrybutor i pod inną marką sprzedawał w dyskontach.
Efekt: płyta posiada kod ATIP (ADIP) renomowanego producenta, sprzedawana jest pod marką nazwijmy to Ultra Omega Super DVD ( :lol: ), i masz prawdopodobieństwo 1/2, źe uda ci się ją nagrać poprawnie. Prawda jest taka, źe jak płytka jest jakaś tajemnicza no name (a MediaStore taką właśnie jest – bo to tylko marka handlowa takiego dystrybutora) i kosztuje 50 groszy – nie liczyłbym na super efekty.
W kwestii Liteona 1633S jest tak, źe ten napęd ma niską tolerancję na takie płyty w porównaniu np. z Nec–iem 3500AG czy nawet LG.
Marpond
Dodano
07.12.2004 23:02:04
Media store faktycznie ma prblemy z dobrym nagrywaniem, ale to chzba raczej wina producenta plyt?
fidelio
Dodano
07.12.2004 22:38:28
Niestety, jesli ma to być nagrywanie na nośnikach tanich, to Liteon 1633S odpada. Ta nagrywarka generalnie świetnie nagrywa, ale na markowych płytach (najlepiej plusy, Verbatim, TDK, Ricoh). Nagrywanie na nośnikach typu Gigamaster, Mediastore i innych wynalazkach moźna sobie darować. Moźe i nagra, ale wystarczy sprawdzić Kprobe ile będzie błędów. Za pół roku płyta będzie nie do odtworzenia. Reasumując – nie odradzam Liteona, ale proponuję przejrzeć forum cdrinfo, cdfreaks i dobrze się zastanowić. W tym przedziale cenowym (do 300 zł) jest jeszcze np. NEC 3500 (275 zł, sklep Proline), który dobrze nagrywa równieź na nośnikach no name i oferuje bez źonglowania biosami nagrywanie DVD–R x16, DVD+R DL x4 standardowo.
Marpond
Dodano
07.12.2004 12:27:29
Ten Lite On to najlepsza propozycja w tej cenie. Sam mam Liteona DVD+RW i znakomice mi sie spisuje. :)
fidelio
Dodano
07.12.2004 03:56:13
PgX:
Potrzebuje nagrywarki DVD w cenie około 300 zł. Nie potrzebna mi jest o jakichś nieziemskich parametrach a potrzebuje czegoś taniego. Dobrze jeźeliby nagrywała płytki tanie, jak i markowe. Myślałm o jakichś Lite–On'ach bo bardzo lubie tą firmę :) spodobał mi się ten model. Proszę o pomoc w wyborze :D

PS. Nie sugerujcie się kolorem czarnym. Co prawda mam czarną obudowę ale z zamaskowaniem białego napędu nie będzie problemu :)

W krakowskim PCProjekcie (www.pcprojekt.pl) 1633S sa po 260 PLN brutto ;) Polecam tez wymiane firmwaru na BS41 – nagrywarka przyspiesza o 66% (DVD–r do 12x i DL do 4x)
brtx
Dodano
06.12.2004 12:40:17
PgX
Dodano:
05.12.2004 19:45:21
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2