Nagłe spowolnienie laptopa jak i internetu

Witam, z dnia na dzień system i internet nagle zwolnił. System xp x64 T7700, 4Gb, GT 8600m. Programy które mam do ochrony to: KIS 2009 Ad-Aware free Spyware Terminator Malwarebytes' Anti-Malware Hijack this W logach nic nie znalazłem szczególnego, może ktoś pomoże? temperatura CPU okolo 75 stopni.

Odpowiedzi: 9

vd_filedisk.sys należy do total commandera. Przywróciłem "ostatnie znane dobre ustawienia............" z menu na F8. Do tego z cd win xp x64, naprawiłem poprzez R ale nie R konsoli odzyskiwania tylko te drugie. Przeszła tak jakby nowa instalka, ale nic się nie zmieniło pozna zniknięciem "muła" no i sterownikami VGA Zainstalowałem G-data Internet Seciurity korzystając z tego, że jest w obecnym wydaniu KS. A co do programów na malaware to co polecasz?
lord_maciek
Dodano
09.04.2010 20:00:59
Gdybym wybrał "edytuj" temat by został zapomniany. Nie podoba Ci się liczba moich pogramów? Chłodzenie wyczyszczone + nałożona nowa pasta, temperatura spadła o jakieś 5-6 stopni. Mógłbyś sprawdzić te logi co umieściłem jakiś czas temu? "należałoby użyć jakiego ODT/ODL by wykluczyć niepożądane zmiany w systemie." co masz na myśli?
lord_maciek
Dodano
08.04.2010 00:47:16
  • Veers 08.04.2010 07:30:50

[quote=lord_maciek]Gdybym wybrał "edytuj" temat by został zapomniany.[/quote] To ma być jakiś aksjomat ? Jeśli chodzi o niedziałąjącą opcję "powiadom o odpowiedzi" - to niestety z tym nie do mnie - tylko do administracji. [quote=lord_maciek]Nie podoba Ci się liczba moich pogramów?[/quote] Tak. Szczególnie tych "wszystkoleczących". Akurat w przypadku systemów operacyjnych ilość nigdy nie przekłada się na jakość. O problemach z tego wynikających rozpisywać się nie będę. [quote=lord_maciek]Mógłbyś sprawdzić te logi co umieściłem jakiś czas temu?[/quote] Już na nie zerkałem - ale zakładając że nic nie doinstalowywałeś - to IMHO nie widać tam żadnego syfu, za to jest sporo programów których sterowniki się sypią na skutek niezgodności z 64 bitowym XP. [quote=lord_maciek]"należałoby użyć jakiego ODT/ODL by wykluczyć niepożądane zmiany w systemie." co masz na myśli?[/quote] Ekhmm - przepraszam miało być ODT/O[b]T[/b]L , i drugi raz przepraszam za to że jakoś nie zwróciłem uwagi że już tego loga wygenerowałeś. Na moje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć że to zmęczenie materiału ze mnie wyłazi. Tak czy inaczej - nie zmienia to faktu że nie widzę w tych logach które podałeś czegoś podejrzanego ( o ile pominąć ilość programów wymuszających ładowanie przez SysWOW64. Najwięcej błędów zgłasza vd_filedisk.sys - ale za co to ustrojstwo odpowiada - nie mam pojęcia - a szukać nie mam już dziś siły.

Dziwna sprawa ... klawisz "EDYTUJ" działa prawidłowo. (patrz: definicja flooda) Możesz jeszcze zainstalować dodatkowo ze 100 programów, ale może czas byłoby sprawdzić to, o czym już pisałem ? W zasadzie - to i tak czuję że piszę tylko "do wiwatu" - bo "10 różnych koni" + zablokowany AV + naprawa metodą "zainstaluję co się da i pozwolę naprawić co się da" będzie skutkowała raczej tym, co opisujesz w ostatnim poście flooda.
Veers
Dodano
06.04.2010 01:36:31
Dziwna sprawa.....a mianowicie z menu start znikło "autostart" a z 'narzędzia systemowe" znikło "przywracanie systemu"
lord_maciek
Dodano
05.04.2010 22:49:05
Zaistalowalem KIS 2010 i dalej to samo, dodatkowo zainstalowałem: *Ad-Aware *SpywareTerminator *Trojan Hunter *Malwarebytes' Anti malaware *Loaris trojan Remover *SpyHunter *Który z tych programów jest najlepszy do niszczenia szkodników , ewentualnie jakiś zamiennik. Większość z tych programów posiada tzw. strażnika. Ma to jakieś znaczenie jeśli kilka strażników będzie uruchomionych naraz? Wyrzuciłem KIS2010 (który miałem legalnie zakupiony) i zainstalowałem COMODO Internet Seciurity. Dalej to samo. Zabiłem ze 20 procesów które wyglądały podejrzanie i widać jakby trochę notebook przyspieszył. Każdy z tych programów wykrył zagrożenia, jakich wcześniej nie wykrył żaden inny. Najwięcej koni chyba z 10 różnych znajdowało się w punktach przywracania systemu. Problem dalej nie rozwiązany. Zainstalowałem SpeedUpMyPc i RegistryBooster, komputer przyśpieszył i to znacznie ale to nie jest to co wcześniej. Teraz przynajmniej można poserfować po necie i nawet załączyć gg. Zwróciłem uwagę, że strasznie zwolnił winrar. Rozpakowanie 42 partów po 100 mega zajmuje mu godzinę. Skanowanie KIS 2010 zajmowało ponad 13 godzin przy ilości plików 340tys, wcześniej trwało to około 3 godzin.
lord_maciek
Dodano
26.03.2010 10:50:14
korzystając z KIS 09 i Ad-Aware nie przydarzyło mi się nigdy nic złego. Zrobiłem skany OTL i GMER'em i umieściłem na innym forum. Podaje linki. OTL.TXT [url]http://www.wklej.org/id/297528/[/url] EXTRAS.TXT [url]http://www.wklej.org/id/297526/[/url] GMER [url]http://www.wklej.org/id/297522/[/url]
lord_maciek
Dodano
16.03.2010 12:30:40
Limitów nie mam, net netem ale system? [quote=XanTyp]Logi logami, ale wykonać skan AV by nie zaszkodziło.[/quote] Jak już wspomniałem mam KIS 2009
lord_maciek
Dodano
15.03.2010 23:46:45
  • Veers 16.03.2010 09:42:24

[quote=lord_maciek] Jak już wspomniałem mam KIS 2009[/quote] Jeśli to twoim zdaniem wyczerpuje kwestię zainfekowania systemu - to gratuluję optymizmu. Hijack na dzisiejsze zagrożenia to pikuś, należałoby użyć jakiego ODT/ODL by wykluczyć niepożądane zmiany w systemie. To raz. Zaś dwa - to dość wysoka temperatura CPU (zakładając że zawiera ona błąd pomiarowy nieznanego czujnika, oraz że jest to temperatura mierzona w spoczynku). Istnieje bowiem szansa, że włącza się ITD, co skutkuje spadkiem taktowania całej szyny co najmniej o połowę w celu utrzymania temperatury i stabilności w ryzach. Co w takim razie zrobić ? Sprawdzić chłodzenie.

A nie masz przypadkiem neta z limitem ? I ów limit wyczerpałeś ? Zwolnienie byłoby tu normalnym zjawiskiem.
Ucho
Dodano
15.03.2010 22:52:39
Logi logami, ale wykonać skan AV by nie zaszkodziło.
XanTyp
Dodano
15.03.2010 21:40:10
lord_maciek
Dodano:
15.03.2010 14:37:56
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1