nagła śmierć

DZis rano po całej nocce działania kompa miałem ciekawą rzecz. A mianowicie komp sie wyłączył i nie chciał sie włączyć?? taeraz działa stabilnie i ez problemów. Jedyne co zauwaźyłem to źe karta grafiki jest piekielnie gorąca. Komp działa teraz ale nie wiem co jest. Ta kompilacja to athlon 2200 xp+ 512 ddr. cos mam jeszcze dopisać??? nie wiem:) a karta to riva tnt2 32 mb!!
czekam na jakieś sugestie!!

Odpowiedzi: 18

Okazało sie źe oszedł procek z tym źe śmieszna sytuacja bo mam blokade na płycie przeciwko przegrzaniu procka– spaleniu i to nie zresetowało mi kompa!! jak powinno :( pozatym na samym procku nie ma oznak spalenia– a mam gwarancjie wiec chyba pójde i wymienie jako uszkodzony bo ma on dopiero niespełna 3 miesiące:)
Jak myślicie da rade wymienić to?
repsky
Dodano
02.11.2004 18:04:07
No to bez serwisu sie nie obejdzie skasują mnie 30 zł za same fachowe – hmmmmmmmmmmmm płytka sie sypnęła:) trzeba wymienić a jak bedą chamami to powiedzą 60 zl i hmmmmmmmmmmmmm płytka i procek do wymiany:) jak kupi pan u nas to skupimy uszkodzoa za 30 zł:)
Kurde draźni mnie nie moć zrobienia czegoś samemu:)
dziekuje wszystkim za pomoc i opinie!!!
Moźe sie kiedyś zrewanźuje:)
repsky
Dodano
01.11.2004 21:43:24
Nie sprawdzisz tego nie podmieniając go na innym kompie.
MarcinX
Dodano
01.11.2004 19:35:42
Wpadłem na pomysł źe przecierz mogłem jeszcze np procek spalić!! czy zepsuć:) jak to sprawdzić?? ktoś wie?? tzn wechem nic nie czuć by był spalony:) pasta jest biała nie brązowa!! ma ktoś pomysł??
repsky
Dodano
01.11.2004 19:16:48
wszystko co zbędne postarałem sie wyciągnąć jest tylko zasilacz i płyta daje na krótko i ten sam efekt. płytka nie startuje!!!
repsky
Dodano
01.11.2004 16:42:25
Powyciągaj wszystkie karty,podmień grafikę,nie naruszyłeś coolera na procu ?
Ściągnij,popraw.
Jeźeli to nie pomoźe faktycznie moźe płyta padła .
MarcinX
Dodano
01.11.2004 16:13:38
sytuacja jest taka komp– zasilacz startuje tylko na 1 sec na moment włacza sie wiatraczek na procku i *** nic wiecej ne rusza nie ma źadnych pisków ani nic.
Zasilacz hmm moźe inaczej mój obecny komp na nim działa a tamtennie startuje!!
Czyszczenie biosu teź nic nie daje stoje w miejscu. dziwi mnie fakt bo mam zasilacz z zabepieczeniem przepięciowym i listwe i w zasadzie nic nie wygląda na spalone a płytka nawet z samym prockiem nie startuje!!??
Nie wiem o co chodzi podejrzewam płyte główną!!!
Niestety!!
repsky
Dodano
01.11.2004 16:03:04
Z kąd wiesz źe zasilacz dobry ?
Podmieniałeś ?
To źe ruszy coolerek nic nie oznacza.
Beeper systemowy wydaje jakieś dzwięki ?
Zrób reset cmos (zworka,wyjęcie baterii).
MarcinX
Dodano
01.11.2004 15:58:20
W tej chwili komp wcale nie startuje. zasilacz jest wpoźo daje włącz klikam przycisk i *** na chwilke wiatraczek na procku ruszy i *** nic dalej nic ie działa!!!
Wygląda na to źe spier............ płyte główną!!!!
No ale jak to teraz sprawdzić???
Czy napewno!!
repsky
Dodano
01.11.2004 15:46:33
Róźnie to bywa.
Albo zbieg okoliczności i pech,lub napięcia fiksują.
W podanym linku ściągnij Everesta sprawdź napięcia komputer :arrow: czujnik ,szczególną uwagę zwróć na napięcie agp,ono zasila kartę i moźe być zbyt wysokie.
Jeszcze jedno,jak wentylowana jest buda ?
Temperatura w niej nie jest za wysoka ?
Poza tym ten Modecom moźe nie wyrabiać.
MarcinX
Dodano
01.11.2004 13:49:38
Wszystko pieknie ale nie wiem czy w tej chwili odpala komp bo po ostatnim sie mój procek zbuntował:) Dam mu chwilke i sie zobaczy. Tymczasem mam pytanko: mianowicie czy to nie dziwne zr to juź druga grafa jaka mi sie przegrezwa na tej płytce?? wcześniej miałem gf2 400 mx i dosłownie po 3 miesiacach obraz sie rozszczepił i ***, wiec miałem w domu stara rive wsadziłem i po 4 miesiacach sie przegrzewa i takie szopki??
Kurde zaczynam podejrzewać płyte– ale 3 miechy działa bez zarzutu!!
Nie chce zmieniać teraz grafy by płytka mi to spaliła za 3 miechy!!!
Co mam robić??
Jakies pomysły??
repsky
Dodano
01.11.2004 13:28:18
Jak napisał JN ,sprawdź najpierw kartę ,wiatrak się kręci ?
Radiator gorący czy tył karty ?
Ta Riva moźe być juź na wykończeniu.

Do sprawdzenia napięć i temperatur uźyj tego :

http://www.lavalys.com.hk/products/everesthome.asp
MarcinX
Dodano
01.11.2004 11:51:50
Sprawdz temperatury programowo – bios.everest,program do obsługi płyty głównej lub nawet dotykając palcami radiatory powinnny być lekko ciepłe nie parzyć palca i wszystko będziesz wiedział.

Jak coś się przegrzewa to albo usuń usterke albo wymień podzespół,bo mogą być większe straty.
JNJN
Dodano
01.11.2004 11:38:32
Mam płytke msi wiec mam sprytne iody:) w tej chwili komp sie wyłacza a po chwili jak przestygnie– tylko konkretnie nie wiem co wali źe procek uszkodzony??nic nie ruszałem przy coolerze a jego wydajność jest dla semtrona 2500!! zasilacz modrcom 300w?? nówka:) wiec nic nie kumam co jest:)
Pomocy!!
Jak w domowych warunkach sprawdzić zasilacz??
repsky
Dodano
01.11.2004 10:56:14
Mam płytke msi wiec mam sprytne iody:) w tej chwili komp sie wyłacza a po chwili jak przestygnie– tylko konkretnie nie wiem co wali źe procek uszkodzony??nic nie ruszałem przy coolerze a jego wydajność jest dla semtrona 2500!! zasilacz modrcom 300w?? nówka:) wiec nic nie kumam co jest:)
Pomocy!!
Jak w domowych warunkach sprawdzić zasilacz??
repsky
Dodano
01.11.2004 10:56:14
A moźe coś z zasilaczem?????
mefisto_k
Dodano
01.11.2004 09:46:25
fakt źe zabytek ale działał sobie jak najbardziej poprawnie przez 3 miesiące do teraz!!!nic wiele lepszego nie jest mi potrzebne!!:)
repsky
Dodano
01.11.2004 09:30:45
Karta zabytek do tej konfiguracji, sprawdz chłodzenie karty – wyczyść radiator i wentylator, posmaruj GPU pastą ,zwiększ chłodzenie.
Jak kręcona,odkręć.

Zastanów się nad wymianą,mogą być problemy,moźe się spalić i przy okazji moźe uszkodzić płyte główną.
JNJN
Dodano
31.10.2004 20:48:11
repsky
Dodano:
31.10.2004 19:20:19
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1