nagła śmierć
DZis rano po całej nocce działania kompa miałem ciekawą rzecz. A mianowicie komp sie wyłączył i nie chciał sie włączyć?? taeraz działa stabilnie i ez problemów. Jedyne co zauwaźyłem to źe karta grafiki jest piekielnie gorąca. Komp działa teraz ale nie wiem co jest. Ta kompilacja to athlon 2200 xp+ 512 ddr. cos mam jeszcze dopisać??? nie wiem:) a karta to riva tnt2 32 mb!!
czekam na jakieś sugestie!!
czekam na jakieś sugestie!!
Odpowiedzi: 18
Okazało sie źe oszedł procek z tym źe śmieszna sytuacja bo mam blokade na płycie przeciwko przegrzaniu procka– spaleniu i to nie zresetowało mi kompa!! jak powinno :( pozatym na samym procku nie ma oznak spalenia– a mam gwarancjie wiec chyba pójde i wymienie jako uszkodzony bo ma on dopiero niespełna 3 miesiące:)
Jak myślicie da rade wymienić to?
Jak myślicie da rade wymienić to?
No to bez serwisu sie nie obejdzie skasują mnie 30 zł za same fachowe – hmmmmmmmmmmmm płytka sie sypnęła:) trzeba wymienić a jak bedą chamami to powiedzą 60 zl i hmmmmmmmmmmmmm płytka i procek do wymiany:) jak kupi pan u nas to skupimy uszkodzoa za 30 zł:)
Kurde draźni mnie nie moć zrobienia czegoś samemu:)
dziekuje wszystkim za pomoc i opinie!!!
Moźe sie kiedyś zrewanźuje:)
Kurde draźni mnie nie moć zrobienia czegoś samemu:)
dziekuje wszystkim za pomoc i opinie!!!
Moźe sie kiedyś zrewanźuje:)
Nie sprawdzisz tego nie podmieniając go na innym kompie.
Wpadłem na pomysł źe przecierz mogłem jeszcze np procek spalić!! czy zepsuć:) jak to sprawdzić?? ktoś wie?? tzn wechem nic nie czuć by był spalony:) pasta jest biała nie brązowa!! ma ktoś pomysł??
wszystko co zbędne postarałem sie wyciągnąć jest tylko zasilacz i płyta daje na krótko i ten sam efekt. płytka nie startuje!!!
Powyciągaj wszystkie karty,podmień grafikę,nie naruszyłeś coolera na procu ?
Ściągnij,popraw.
Jeźeli to nie pomoźe faktycznie moźe płyta padła .
Ściągnij,popraw.
Jeźeli to nie pomoźe faktycznie moźe płyta padła .
sytuacja jest taka komp– zasilacz startuje tylko na 1 sec na moment włacza sie wiatraczek na procku i *** nic wiecej ne rusza nie ma źadnych pisków ani nic.
Zasilacz hmm moźe inaczej mój obecny komp na nim działa a tamtennie startuje!!
Czyszczenie biosu teź nic nie daje stoje w miejscu. dziwi mnie fakt bo mam zasilacz z zabepieczeniem przepięciowym i listwe i w zasadzie nic nie wygląda na spalone a płytka nawet z samym prockiem nie startuje!!??
Nie wiem o co chodzi podejrzewam płyte główną!!!
Niestety!!
Zasilacz hmm moźe inaczej mój obecny komp na nim działa a tamtennie startuje!!
Czyszczenie biosu teź nic nie daje stoje w miejscu. dziwi mnie fakt bo mam zasilacz z zabepieczeniem przepięciowym i listwe i w zasadzie nic nie wygląda na spalone a płytka nawet z samym prockiem nie startuje!!??
Nie wiem o co chodzi podejrzewam płyte główną!!!
Niestety!!
Z kąd wiesz źe zasilacz dobry ?
Podmieniałeś ?
To źe ruszy coolerek nic nie oznacza.
Beeper systemowy wydaje jakieś dzwięki ?
Zrób reset cmos (zworka,wyjęcie baterii).
Podmieniałeś ?
To źe ruszy coolerek nic nie oznacza.
Beeper systemowy wydaje jakieś dzwięki ?
Zrób reset cmos (zworka,wyjęcie baterii).
W tej chwili komp wcale nie startuje. zasilacz jest wpoźo daje włącz klikam przycisk i *** na chwilke wiatraczek na procku ruszy i *** nic dalej nic ie działa!!!
Wygląda na to źe spier............ płyte główną!!!!
No ale jak to teraz sprawdzić???
Czy napewno!!
Wygląda na to źe spier............ płyte główną!!!!
No ale jak to teraz sprawdzić???
Czy napewno!!
Róźnie to bywa.
Albo zbieg okoliczności i pech,lub napięcia fiksują.
W podanym linku ściągnij Everesta sprawdź napięcia komputer :arrow: czujnik ,szczególną uwagę zwróć na napięcie agp,ono zasila kartę i moźe być zbyt wysokie.
Jeszcze jedno,jak wentylowana jest buda ?
Temperatura w niej nie jest za wysoka ?
Poza tym ten Modecom moźe nie wyrabiać.
Albo zbieg okoliczności i pech,lub napięcia fiksują.
W podanym linku ściągnij Everesta sprawdź napięcia komputer :arrow: czujnik ,szczególną uwagę zwróć na napięcie agp,ono zasila kartę i moźe być zbyt wysokie.
Jeszcze jedno,jak wentylowana jest buda ?
Temperatura w niej nie jest za wysoka ?
Poza tym ten Modecom moźe nie wyrabiać.
Wszystko pieknie ale nie wiem czy w tej chwili odpala komp bo po ostatnim sie mój procek zbuntował:) Dam mu chwilke i sie zobaczy. Tymczasem mam pytanko: mianowicie czy to nie dziwne zr to juź druga grafa jaka mi sie przegrezwa na tej płytce?? wcześniej miałem gf2 400 mx i dosłownie po 3 miesiacach obraz sie rozszczepił i ***, wiec miałem w domu stara rive wsadziłem i po 4 miesiacach sie przegrzewa i takie szopki??
Kurde zaczynam podejrzewać płyte– ale 3 miechy działa bez zarzutu!!
Nie chce zmieniać teraz grafy by płytka mi to spaliła za 3 miechy!!!
Co mam robić??
Jakies pomysły??
Kurde zaczynam podejrzewać płyte– ale 3 miechy działa bez zarzutu!!
Nie chce zmieniać teraz grafy by płytka mi to spaliła za 3 miechy!!!
Co mam robić??
Jakies pomysły??
Jak napisał JN ,sprawdź najpierw kartę ,wiatrak się kręci ?
Radiator gorący czy tył karty ?
Ta Riva moźe być juź na wykończeniu.
Do sprawdzenia napięć i temperatur uźyj tego :
http://www.lavalys.com.hk/products/everesthome.asp
Radiator gorący czy tył karty ?
Ta Riva moźe być juź na wykończeniu.
Do sprawdzenia napięć i temperatur uźyj tego :
http://www.lavalys.com.hk/products/everesthome.asp
Sprawdz temperatury programowo – bios.everest,program do obsługi płyty głównej lub nawet dotykając palcami radiatory powinnny być lekko ciepłe nie parzyć palca i wszystko będziesz wiedział.
Jak coś się przegrzewa to albo usuń usterke albo wymień podzespół,bo mogą być większe straty.
Jak coś się przegrzewa to albo usuń usterke albo wymień podzespół,bo mogą być większe straty.
Mam płytke msi wiec mam sprytne iody:) w tej chwili komp sie wyłacza a po chwili jak przestygnie– tylko konkretnie nie wiem co wali źe procek uszkodzony??nic nie ruszałem przy coolerze a jego wydajność jest dla semtrona 2500!! zasilacz modrcom 300w?? nówka:) wiec nic nie kumam co jest:)
Pomocy!!
Jak w domowych warunkach sprawdzić zasilacz??
Pomocy!!
Mam płytke msi wiec mam sprytne iody:) w tej chwili komp sie wyłacza a po chwili jak przestygnie– tylko konkretnie nie wiem co wali źe procek uszkodzony??nic nie ruszałem przy coolerze a jego wydajność jest dla semtrona 2500!! zasilacz modrcom 300w?? nówka:) wiec nic nie kumam co jest:)
Pomocy!!
Pomocy!!
A moźe coś z zasilaczem?????
fakt źe zabytek ale działał sobie jak najbardziej poprawnie przez 3 miesiące do teraz!!!nic wiele lepszego nie jest mi potrzebne!!:)
Karta zabytek do tej konfiguracji, sprawdz chłodzenie karty – wyczyść radiator i wentylator, posmaruj GPU pastą ,zwiększ chłodzenie.
Jak kręcona,odkręć.
Zastanów się nad wymianą,mogą być problemy,moźe się spalić i przy okazji moźe uszkodzić płyte główną.
Jak kręcona,odkręć.
Zastanów się nad wymianą,mogą być problemy,moźe się spalić i przy okazji moźe uszkodzić płyte główną.
Strona 1 / 1