Nagasaki
Siemanko potrzebuje info na temat Nagasaki jak sie trafi to moźe być i o Hiroszimie ale chodzi o konkrety. Szukałem na google :twisted: ale wyniki mnie nei zadawalały mało informacji o Hiroszimie a o Nagasaki nie wspomne. Moźecie coś pomóc :wink: :)
Odpowiedzi: 15
To się wymądrzę raz jeszcze :
Z tego za co dziękujesz wynika, źe sam to w googlach znaleźć umiałeś .......nazwę miasta. Jeźlei cytat z wikipedii, a ułomna ona bardzo , tak Cię rozanielił to naleźy uznać, źe Twoje googlowanie zasłona dymną tylko jest.
Napisz następnym razem, źe nie potrafisz czegoś, a nie źe "Cię niezadawala" , przynajmniej będzie wiadomo co jest grane.
PS.
Encyklopedię to chyba w jakim widzeniu wieszczem wymieniłem w pierwszym poscie.
Z tego za co dziękujesz wynika, źe sam to w googlach znaleźć umiałeś .......nazwę miasta. Jeźlei cytat z wikipedii, a ułomna ona bardzo , tak Cię rozanielił to naleźy uznać, źe Twoje googlowanie zasłona dymną tylko jest.
Napisz następnym razem, źe nie potrafisz czegoś, a nie źe "Cię niezadawala" , przynajmniej będzie wiadomo co jest grane.
PS.
Encyklopedię to chyba w jakim widzeniu wieszczem wymieniłem w pierwszym poscie.
Rebe:Tyle juź razy pisałem, źe po to by odowiedź uzyskać nalezy podac czego się szuka i co się zrobiło
Podałem czego szukam, napisałem co zrobiłem. A to co znalazłem teź napisałem, źe nie było wystarczające. Nie wiem co więcej trzeba napisać źeby dostać konkretną odpowiedz bez kłutni. Nie wiem czemu ale od jakiegoś czasu na 4um opieprzacie ludzi za to źe zadają pytania które moźe dla jednych są błache, łatwe do znalezienia a dla innych sprawiają kłopot. Kiedyś była fajna atmosfera przyszło kilku userów co by sie tylko wymądrzali i juź nie jest tak jak kiedyś (niestety) Dobrze źe Ci co byli na początku m.in. El Nino, Kuba, SLAY3R, Aligator nadal potrafią sie zachowywać na luzie ale z powagą.
THX XeviL za info
A moźe najzwyczajniej wystarczy, by nawet na takie tematy, pytania zadawać sensownie, bo informacja typu
moźe najwyźej asocjacje seksualne wywołac.
Tyle juź razy pisałem, źe po to by odowiedź uzyskać nalezy podac czego się szuka i co się zrobiło – w tym wypadku znalazło – tak to trudno realizować w praktyce?
wyniki mnie nei zadawalały
moźe najwyźej asocjacje seksualne wywołac.
Tyle juź razy pisałem, źe po to by odowiedź uzyskać nalezy podac czego się szuka i co się zrobiło – w tym wypadku znalazło – tak to trudno realizować w praktyce?
Beliar:
wszystko.tk
to forum ma w adresie centrumxp nie na darmo. jak widzisz nie pisze tam centrummanga&anime. to czy dostaniesz na takie tematy odpowiedz zalezy tylko od uzytkownikow tego forum, a jak widac nie kazdy ma informacje na kazdy temat.
a co ma manga i anime do pytania o Nagasaki i Hiroshimę?? ??
Beliar:
to forum ma w adresie centrumxp nie na darmo. jak widzisz nie pisze tam centrummanga&anime. to czy dostaniesz na takie tematy odpowiedz zalezy tylko od uzytkownikow tego forum, a jak widac nie kazdy ma informacje na kazdy temat.[/url]
Co nie znaczy źe nie wolno próbować.
XeviL:czemu na tym forum coraz trudniej znaleźć źetelne informacje z poza dziedziny komputerów. Po to jest dział o wszystkim aby tu poruszać te tematy. Moze zamiast tego działu wstawcie link do google?? O co się ludize nie zapytają to zawsze na google odsyłacie. Moze lepiej wogule na wszystkie topici odpisywać źe jest na googlach to wtedy forum będzie zbędne i będzie moźna je zamknąć.
nie chce aby ten post został odebrany jako nagonke na tzw "googlarzy" ale jeźeli juź ktoś pisze post to zazwyczaj przeszukiwał google bo to zajmuje duźo mniej czasu niźwpisanie tekstu do posta i czekanie na odpowiedź./
Uff. To jest moje zdanie na ten temat.
Pozdro for all
wszystko.tk
to forum ma w adresie centrumxp nie na darmo. jak widzisz nie pisze tam centrummanga&anime. to czy dostaniesz na takie tematy odpowiedz zalezy tylko od uzytkownikow tego forum, a jak widac nie kazdy ma informacje na kazdy temat.[/url]
czemu na tym forum coraz trudniej znaleźć źetelne informacje z poza dziedziny komputerów. Po to jest dział o wszystkim aby tu poruszać te tematy. Moze zamiast tego działu wstawcie link do google?? O co się ludize nie zapytają to zawsze na google odsyłacie. Moze lepiej wogule na wszystkie topici odpisywać źe jest na googlach to wtedy forum będzie zbędne i będzie moźna je zamknąć.
nie chce aby ten post został odebrany jako nagonke na tzw "googlarzy" ale jeźeli juź ktoś pisze post to zazwyczaj przeszukiwał google bo to zajmuje duźo mniej czasu niźwpisanie tekstu do posta i czekanie na odpowiedź./
A teraz apropo tematu. Na wikipedii znalazłem troche info:
Pozdro for all
A teraz apropo tematu. Na wikipedii znalazłem troche info:
W czasie II wojny światowej 9 sierpnia 1945 roku o godz. 11:02 amerykański pilot Charles Sweeney sterujący superfortecą B–29 Bock's Car zrzucił na Nagasaki drugą bombę atomową, która zabiła 75 tysięcy ludzi oraz zniszczyła blisko połowę miasta (patrz zdjęcie). W przeciwieństwie do uranowej bomby zrzuconej na Hiroshimę bomba Fat Man, która spadła na Nagasaki była wykonana z plutonu. Jednym z celów bombardowania było porównanie skutków niszczących obu typów bomb. "Fat Man" to nazwa bomby atomowej, która w dniu 9 sierpnia 1945 roku została zdetonowana nad japońskim miastem Nagasaki.
W odróźnieniu od zrzuconej trzy dni wcześniej na Hiroshimę bomby Little Boy zbudowanej ze wzbogacanego uranu, to urządzenie zawierało ładunek z plutonu. Bomba miała długość ponad 3m, średnicę 1.5m i waźyła 4.5 tys. kg. Siła ładunku wynosiła 20 kiloton (84 TJ (teradźule)). Została zrzucona przez pilota Charlesa Sweeney'a.
W eksplozji w Nagasaki zginęło 73900 osób.
Było to drugie, i jak do tej pory (2004) ostatnie, militarne uźycie broni jądrowej.
Hiroszima (Hirosima) (angielskie Hiroshima) – miasto w Japonii 1 178 000 mieszkańców (2001)
6 sierpnia 1945 startująca z wyspy Tinian superforteca B–29 Enola Gay lotnictwa USA zrzuciła na miasto 5–tonową uranową bombę atomową Little Boy.
W chwili ataku w Hiroszimie mieszkało 275 tysięcy ludzi, oprócz tego stacjonował tam 40–tysięczny garnizon wojskowy. Bombę zrzucono na śródmieście miasta (celem był most Aioi – podobno najbardziej charakterystyczny punkt w mieście, w który załodze bombowca było łatwiej celować). Wybuchła o godzinie 8:16:02 na wysokości 580 metrów z siłą około 15 kiloton trotylu zabijając 80 tysięcy mieszkańców. Kilkanaście tysięcy osób uznano za zaginione, a dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obraźenia.
Był to pierwszy w historii atak z uźyciem broni nuklearnej. Drugi miał miejsce trzy dni później na Nagasaki.
Pozdro for all
Zygo:Szukałem na google :twisted: ale wyniki mnie nei zadawalały mało informacji o Hiroszimie a o Nagasaki nie wspomne.
Moźe jak przeczytasz dokładniej to sie domyślisz źe szukałem ale rezultaty nie były zadawalające. Więc grzecznie sie zapytałem czy moźe znacie jakieś miejsca w których moge znaleść sporo informacji. A tu zostaje wyzywany od leni :) Jestem juź dość długo na forum i nie raz widziałem odpowiedz źeby poszukać na google więc tego juź mi nie musicie przypominać.
Zygo:To proponuje poćwiczyć moźe w przyszłości sie przyda :twisted:
Żeby zachcianki leni spełniać ? – Zapomnij.
To proponuje poćwiczyć moźe w przyszłości sie przyda :twisted:
Zygo::roll: Jak znalazłeś w 5 sec. to trudno było tu wkleić link :roll:
Tego niestety tak szybko robić nie umiem :P
:roll: Jak znalazłeś w 5 sec. to trudno było tu wkleić link :roll:
A co juź masz? bo jakoś mi się wydaje źe na gotowe czekasz, ale źeby nie było źe nie pomagam , to podam Ci jeden –moźe najwaźniejszy fakt.
Bomba zrzucona na Nagasaki znana była jako "Fat Man". Rzucono ją z bombowca
Bock's Car, pilotowanego przez majora Charlesa Sweeneya.
Resztę poszukaj samemu – skoro ja znalazłem w 5 sekund to nie widzę przeszkód byś był gorszy.
Bomba zrzucona na Nagasaki znana była jako "Fat Man". Rzucono ją z bombowca
Bock's Car, pilotowanego przez majora Charlesa Sweeneya.
Resztę poszukaj samemu – skoro ja znalazłem w 5 sekund to nie widzę przeszkód byś był gorszy.
Rebe:Moźe tak konkrestnie czego szukasz, źe w googlach nie było?
Wszystko co dotyczy bomby która została zrzucona, ofiar, kto dowodził ta operacją, ciekawostki. Chyba moźna sie domyslić.
Zygo:Siemanko potrzebuje info na temat Nagasaki jak sie trafi to moźe być i o Hiroszimie ale chodzi o konkrety. Szukałem na google :twisted: ale wyniki mnie nei zadawalały mało informacji o Hiroszimie a o Nagasaki nie wspomne. Moźecie coś pomóc :wink: :)
Siem cieszem, źe chodzi Ci o konkrety :
Miasto w Japonii na wyspie blablabla , na kóre zrzucon 2 z bomb atomowych w czasie WWII.
Moźe tak konkrestnie czego szukasz, źe w googlach nie było?
Bo na to, źebyś do jakiej encyklopedii, atlasu czy podręcznika od historii zajrzał to juź wiem, źe nadzeji mam nie mieć.
Strona 1 / 1