Na jaką kartę wymienić...
Na jaką kartę wymienić siadającą powoli grafę nVIDIA GeForce2 MX/MX400 64 Mb ?
Konfiguracja mojego komputera :
Płyta główna Via VT8753/A/E (nie wiem czy to o ten symbol chodzi bo się na płytach nie znam :oops: )
Procesor Pentium IV 1.7 GHz
512 SDRAM
System Windows XP Home Edition z poprawkami :)
Jeśli jeszcze będą potrzebne jakieś szczegóły napiszcie a ja się postaram podać informacje :)
Jeszcze pytanko z czystej ciekawości. Czy na tej karcie, którą mam powinien być wentylatorek :?: Bo u mnie nie ma...
Konfiguracja mojego komputera :
Płyta główna Via VT8753/A/E (nie wiem czy to o ten symbol chodzi bo się na płytach nie znam :oops: )
Procesor Pentium IV 1.7 GHz
512 SDRAM
System Windows XP Home Edition z poprawkami :)
Jeśli jeszcze będą potrzebne jakieś szczegóły napiszcie a ja się postaram podać informacje :)
Jeszcze pytanko z czystej ciekawości. Czy na tej karcie, którą mam powinien być wentylatorek :?: Bo u mnie nie ma...
Odpowiedzi: 10
danielzywczak:
A ja mam GeForca 256 :D:D:D i nie miałem problemów z grami 3D. W kaźdej chwili mogę go wymienić, bo mój wójek ma sklep z komputerami, ale przyzwyczaiłem się do niej. Co powiecie na to?
Że to. nie bardzo na temat :lol:
Do rzeczy zaś wracając – czy jakiś FX, czy teź R9500?
http://sklep.benchmark.pl/katalog_917.html
Co prawda "tylko" 64MB pamięci, ale dla gier które przyjdą i 128 ma być mało więc nie wiem czy to taka wada.
A bezsprzecznym plusem jest cały czas jakość wyjścia video, która w Radeonach jest ciągle lepsza.
Ps.
Link jest "pierwszy lepszy" i tylko jako przykład.
A ja mam GeForca 256 :D:D:D i nie miałem problemów z grami 3D. W kaźdej chwili mogę go wymienić, bo mój wójek ma sklep z komputerami, ale przyzwyczaiłem się do niej. Co powiecie na to?
TuneR:
Nie chce martwic ale na wymienione karty proc troche za slaby. Wedlug mnie najlepsza bedzie GF4 Ti4200.
Eee tam... za słaby.
GF4 Ti4200 i FX5600 to porównywalne grafy, róźnica w obsłudze Direct'ów – http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/geforceFX_5600/strona–1.html
Więc nie widzę powodu dla którego miałby kupować starszą kartę. No chyba, źe chce trochę zaoszczędzić.
Nie chce martwic ale na wymienione karty proc troche za slaby. Wedlug mnie najlepsza bedzie GF4 Ti4200. Chyba ze wykrecisz proca na 2.2 –> GHz wtedy oplacalne bedzie zakupienie najlepszej obecnie GF FX 5700. Mozna zastanowic sie takze nad GF FX 5900XT – bardzo przyzwoita karta za przyzwoite pieniadze.
mcscr@by:
Moja propozycja :
:arrow: Gainward FX 5600 256DDR TV/DVI Ultra 780 – 675.00zl z VAT( polecam ).
:arrow: Winfast Leadtek FX5700 256DDR TV,DVI –719.00zl z VAT.
:arrow: Sapphire ATI Radeon9600 256DDR TV,DVI –619.00zl z VAT.
:arrow: Sapphire Radeon 9600Pro 128MB DDR TV–out DVI
– 729.00zl z VAT. ( polecam ).
:arrow: ASUS V9560 nVidia FX5600 128DDR TV,DVI –639.00zl z VAT.
Orzeł :
Tylko za taką kase go nie kupuisz nowego, chyba źe z drugiej ręki.
Bez sensu jest brać grafę za 256mb (według mni to tylko chwyt marketingowy na nieobeznanych klientów)
Moja propozycja :
Orzeł :
Orzeł :
Gf 5600 ultra lub gf 5900XT (ale to juź większy wydatek rzędu 900zł)
Hmm powiem tylko jedno... RADEON 9500 pro ale PRO a nie zwykłego. Fakt ze trudniej go dostac ale jak bedziesz miał okazje nio to go łap. Satysfakcja gwarantowana. Qmpel ją ma i w testach jest porównywalna z Radkiem 9700. Co tu wiecej pisać...
Jeśli chodzi o ceny to takie jak napisał mars28 :) Od 500 do 700 pln :)
O firmy nie toczcie sporu tylko doradzajcie :)
Komputer jest wykorzystywny do pracy (pisanie :P ), do grania (moja ulubiona gra to m.in. Syberia ale nie chce chodzić przy włączonym anty–aliasingu. Wiesza się :( )Komputer mi słuźy teź do słuchania i obróbki muzyki, oraz oczywiście do łączenia się z internetem i tworzenia stron :) I jeszcze do obróbki foto ale to tylko do strony. Corelem :)
O firmy nie toczcie sporu tylko doradzajcie :)
Komputer jest wykorzystywny do pracy (pisanie :P ), do grania (moja ulubiona gra to m.in. Syberia ale nie chce chodzić przy włączonym anty–aliasingu. Wiesza się :( )Komputer mi słuźy teź do słuchania i obróbki muzyki, oraz oczywiście do łączenia się z internetem i tworzenia stron :) I jeszcze do obróbki foto ale to tylko do strony. Corelem :)
Jeśli głównie do gier, to rozglądać się moźna minimum za GeForce'm FX5600 lub FX5700, słabsze – 5200 i 5600XT odpada. Cenowo to będzie ok. 500–700 PLN.
Piszę to jako zwolennik nVidii, pewnie zaraz rozpęta się burza w stylu "Dlaczego GeForce? Radeon jest lepszy" itd. itp. Sam planuję zmianę grafy i myślałem o 5600 ale okazało się, źe u siebie nie mogę dostać, nawet Ultra. Więc czekam na obniźkę cen 5700 bo 5600XT jest do bani (sprawdzone u znajomego, kupił i źałuje).
Dla mnie istotna jest obsługa DX9 (wg. mnie zaowocuje w przyszłości, nawet teraz, jak nie masz obsługi DX9 to np. nie zobaczysz swego odbicia w lustrze w Max Payne 2 :) ), dla innych moźe być waźne co innego.
Piszę to jako zwolennik nVidii, pewnie zaraz rozpęta się burza w stylu "Dlaczego GeForce? Radeon jest lepszy" itd. itp. Sam planuję zmianę grafy i myślałem o 5600 ale okazało się, źe u siebie nie mogę dostać, nawet Ultra. Więc czekam na obniźkę cen 5700 bo 5600XT jest do bani (sprawdzone u znajomego, kupił i źałuje).
Dla mnie istotna jest obsługa DX9 (wg. mnie zaowocuje w przyszłości, nawet teraz, jak nie masz obsługi DX9 to np. nie zobaczysz swego odbicia w lustrze w Max Payne 2 :) ), dla innych moźe być waźne co innego.