Na jaką kartę wymienić...

Na jaką kartę wymienić siadającą powoli grafę nVIDIA GeForce2 MX/MX400 64 Mb ?

Konfiguracja mojego komputera :
Płyta główna Via VT8753/A/E (nie wiem czy to o ten symbol chodzi bo się na płytach nie znam :oops: )
Procesor Pentium IV 1.7 GHz
512 SDRAM
System Windows XP Home Edition z poprawkami :)

Jeśli jeszcze będą potrzebne jakieś szczegóły napiszcie a ja się postaram podać informacje :)
Jeszcze pytanko z czystej ciekawości. Czy na tej karcie, którą mam powinien być wentylatorek :?: Bo u mnie nie ma...

Odpowiedzi: 20

I jaką wybrałeś?? tak z ciekawości??
darek_dade
Dodano
28.02.2004 23:45:35
Czyli juź wszystko jasne. Bardzo dziękuję :)
WindA
Dodano
28.02.2004 17:43:50
Zasilacz 300W to niezbędne minimum do bezpiecznej i stabilnej pracy.
Producenci ATX`ów montują standartowo w swoich " budach " zasilacze 300W, bo jest to tak jak napisałem zalecane minimum.
Tylko jest w tym jeden kruczek, mianowicie zasilacz zasilaczowi nie jest równy.
Jeden moźe mieć +– 300W , a drugi pochodzący od innego producenta +– ~ 270W pomimo teoretychnych oznaczeń 300W.
Standardowy zasilacz 300W powinien wystarczyć w standartowej konfiguracji, czyli miej więcej w Twojej WindA.
Idąc dalej, IMO zastosowanie tu kart NVidia czy ATi
nie ma większego znaczenia dlatego, źe karty z tego samego segmentu mają miej więcej taką samą wydajność jak i zapotrzebowanie na moc.
Jeśli nie będziesz korzystać z macierzy dyskowej RAID, Dual kontrolera pamięci, szybszego procesora, wiekszej ilości ramu, nowych kart rozszeźeń, to w zupełności posiadany zasilacz w tej konfiguracji Tobie wystarczy.
McScr@by
Dodano
28.02.2004 14:33:49
WindA:
Rebe, mam jeden dysk twardy 40 GB, nagrywarkę, CD–Rom i modem neo+ Sagem Fast 800 USB.

Swego czasum iałem duźo więcej i wszyskto pracowało.
Wystarczyło jednak podmienić GF3 na R9700 i zasilacz – taki właśnie poszedł w obłokach dymu.
Następny – juź przy GF3 wytrzymał – w poprzednije konfiguracji – 3 tygodnie.
Niby masz trochę luzu , ale ....... duźo bezpieczniej bedzie kupić kartę nVidii.
Rebe
Dodano
27.02.2004 13:27:27
Rebe, mam jeden dysk twardy 40 GB, nagrywarkę, CD–Rom i modem neo+ Sagem Fast 800 USB.
WindA
Dodano
27.02.2004 13:24:25
mcscr@by – trochę ryzykowna teza o tym "radzeniu sobie" przez zasilacz.
Brak informacji o ilości dysków, ilości ATAPI oraz dodatkowych kartach i urźądzeniach np. usb – moźe się okazać, źe – z jednej strony zostało jeszcze ze 100W , ale z drugiej, źe zasilacz juź pracuje tylko dzięki szczęściu.

Tak czy inaczej uźycie "słabszych" nvidii sugerowanych przez przez mars28 jest bezpieczniejsze.
Rebe
Dodano
27.02.2004 09:41:06
Z FX'ami z dolnej półki i z dolnej części średniej półki (5200, 5600, 5700) teź powinien sobie poradzić. :D
mars28
Dodano
27.02.2004 08:26:04
WindA:
Kiepska sprawa, Rebe :( Mam zasilacz Codegen 300 W

Mój zasilacz jest takźe 300W, stosowany standartowo w ATX Mode Com Fell V i jest tylko ~ 15W bardziej wydajny od Twojego. ( Info na podstawie testów ATX`ów i zasilaczy w nich stosowanych magazynu Chip ).

Moja konfiguracja to :

Pentium IV 2.4 Ghz na GA8SQ800 Ultra.
1 GB RAM DDR Dual Channel.
Sapphire ATi 9700 Pro , który defakto potrzebuje dodatkowego zasilania.
Creative Audigy 2 Player.

IMO, w Twojej konfiguracji zasilacz który posiadasz powinien takźe dać sobie rade z Radkami 9500 – 9800 pomijając 9800 Pro i całą serję XT.

Jeśli ktoś ma inne zdanie na ten temat, to chętnie to przedyskutuje.
McScr@by
Dodano
27.02.2004 00:24:12
Dziękuję Wam serdecznie za rady :) Bardzo mi pomogliście :)
WindA
Dodano
26.02.2004 23:42:36
WindA:

To znaczy raczej, źe .....niem asz zasilacza.
Fakt – kiepska sprawa – Radeony od 9500 w górę odpadają. Zostaje de facto tylko nVidia – to nic gorszego, ale jednak ograniczenie pola manewru.
Co do typu kart opinie juź padły – masz chyba całe spectrum poglądów na to , które modele są cool, a które passe :wink:
Rebe
Dodano
26.02.2004 20:34:09
WindA
Dodano
26.02.2004 20:30:33
Rebe:
WindA – płyta, jak płyta, ale inną sprawą bedzie zasilacz i jego rezerwy mocy.
darek_dade – link był nie do benchmarka, a do komputronika i opatrzony komentarzem. Nadto co mnie obchodzą ich testy. Od jakiegoś czasu jestem sobie sam w stanei zdanie o komponentach wyrobić.
Nie – sytuacja teraz nie jest taka sama.
Jakoś póki co nie widziałem programów potrzebujacych
kart 256MB – źeby blo śmieszniej ok.98% – pi razy drzwi – wymaga
Jakoś tak nie bardzo wierzę by te proporcje miały się odwrócić – moze poza przejście z 32 na 64 jako większość – za sprawą 2–3 gier, o kórych cąły czas tylko się ........ opowiada, a do nich akurat to i procesor moze być za słaby i karta za 700 źł teź nie uradzi.
Szczerze powiedziawszy podzielam pogląd wyraźony gdzieś tam wyźej , a dotyczący GF4 Ti.

Twoja opinia z którą sie nie dokońca zgadzam tak samo jak ty z moją :wink: Reasumując weź gf 5900XT ze 128mb (czyli musisz dołoźyć 200zł)
darek_dade
Dodano
26.02.2004 19:52:07
WindA – płyta, jak płyta, ale inną sprawą bedzie zasilacz i jego rezerwy mocy.
darek_dade – link był nie do benchmarka, a do komputronika i opatrzony komentarzem. Nadto co mnie obchodzą ich testy. Od jakiegoś czasu jestem sobie sam w stanei zdanie o komponentach wyrobić.
Nie – sytuacja teraz nie jest taka sama.
Jakoś póki co nie widziałem programów potrzebujacych
kart 256MB – źeby blo śmieszniej ok.98% – pi razy drzwi – wymaga
Jakoś tak nie bardzo wierzę by te proporcje miały się odwrócić – moze poza przejście z 32 na 64 jako większość – za sprawą 2–3 gier, o kórych cąły czas tylko się ........ opowiada, a do nich akurat to i procesor moze być za słaby i karta za 700 źł teź nie uradzi.
Szczerze powiedziawszy podzielam pogląd wyraźony gdzieś tam wyźej , a dotyczący GF4 Ti.
Rebe
Dodano
26.02.2004 19:35:19
mars28:
Tylko wcześniej będzie trzeba zmienić 64–megową grafę na np. 256MB, więc po co kupować teraz taką na kilka miesięcy, jeśli ma się do dyspozycji 500–700 PLN i moźna kupić 256MB i mieć ją trochę dłuźej. Ktoś tu na forum pisał, źe nie musi przejmować się kasą, więc taki ktoś moźe zmieniać grafikę co pół roku, jego sprawa, co nie?

Jeśli ktoś planuje ją zmienić teraz więc niech kupi lepszą, jeśli moźe.

Rebe nie zapodawaj linków do benchmarka bo tam testy są nieuczciwe i promowane jest to co jest w komputroniku na składzie i się nie sprzedaje. A teraz dam przykład: dawno dawno temu ludzie kupowali gf 2mx 64mb z myślą o tym, źe wystarczy im tak karta na wieki BO MA 64MB i wszystkie nowe gry będą chodzić, niestety nie okazało się to prawdą i teraz sytuacja jest podoba jak nie taka sama. Czyź nie???
darek_dade
Dodano
26.02.2004 18:35:24
O tym, źe mam procesor za słaby to jeszcze nie słyszałam :( Jak to więc w końcu jest ?

Natomiast słyszałam od kogoś, źe moja płyta główna "nie pociągnie lepszej grafiki". Symbol płyty (mam nadzieję, źe właściwy) podałam na początku. Czy ten ktoś miał rację ?
WindA
Dodano
26.02.2004 18:30:31
Myslę źe cenę do 700 zł. to dobra propozycja jeśli chodzi o 256MB DDR.
Pozatym zapewniam Cię Rebe źe jest róźnica pomiędzy 128MB a 256MB nawet w kartach sredniej klasy, bechmarki są tego najlepszym przykładem.
Pozatym jeśli ktoś dysponuje taką kasą a nie inną to nie ma co liczyć na kartę z " półki " Hi–End.
McScr@by
Dodano
26.02.2004 15:17:14
Tylko wcześniej będzie trzeba zmienić 64–megową grafę na np. 256MB, więc po co kupować teraz taką na kilka miesięcy, jeśli ma się do dyspozycji 500–700 PLN i moźna kupić 256MB i mieć ją trochę dłuźej. Ktoś tu na forum pisał, źe nie musi przejmować się kasą, więc taki ktoś moźe zmieniać grafikę co pół roku, jego sprawa, co nie?

Jeśli ktoś planuje ją zmienić teraz więc niech kupi lepszą, jeśli moźe.
mars28
Dodano
26.02.2004 14:39:20
mcscr@by:
darek_dade:
Bez sensu jest brać grafę za 256mb (według mni to tylko chwyt marketingowy na nieobeznanych klientów)

Rozwaźając zakup karty graficznej planujesz jej jak największą wydajność, oraz jak największy czas eksploatacji w stosunku do ceny.
256MB moźe akurat na dziś nie jest wymagane do gier, czy innych prac, ale naleźy wziąść pod uwagę dynamiczne rozwijanie się aplikacji graficznych czy teź gier, które za jakiś czas będą potrzebowały do płynej pracy takiego właśnie nakładu.

Właściwie sama prawda tylko, źe kupowanie kart w takim przedziale cenowym , o jakim mowa, z 256MB pamieći to pomyłka. One i tak będą "za słabe", a pamieć tego nie nadrobi.
Jeźlei juź to moźna mysleć o róznicy między 128 ,a 256 przy przedziale cenowym od 1500źl w górę.
Rebe
Dodano
26.02.2004 14:21:03
darek_dade:
Bez sensu jest brać grafę za 256mb (według mni to tylko chwyt marketingowy na nieobeznanych klientów)

Rozwaźając zakup karty graficznej planujesz jej jak największą wydajność, oraz jak największy czas eksploatacji w stosunku do ceny.
256MB moźe akurat na dziś nie jest wymagane do gier, czy innych prac, ale naleźy wziąść pod uwagę dynamiczne rozwijanie się aplikacji graficznych czy teź gier, które za jakiś czas będą potrzebowały do płynej pracy takiego właśnie nakładu.
McScr@by
Dodano
26.02.2004 12:07:29
Rebe masz rację, źe to trochę nie na temat.

:arrow: http://sklep.logos.pl/sklepl/sklep.php?a=&fraza=&producent=&kategoria=&grupa_tow=KARTY%20GRAFICZNE%20%20%20%20&nazwa=Wszystkie
Znajdziesz tu wiele kart graficznych od najtańszych modeli na PCI, po bardzo zaawansowane... Masz teź moźliwość porównania ich ze sobą.
danielzywczak
Dodano
26.02.2004 10:35:22
WindA
Dodano:
25.02.2004 13:49:40
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2