Myszka optyczna
W tym momencie pewnie się ośmieszę ale skoro nie wiem więc pytam
Kupiłem sobie myszke optyczną wszystko śmiga jak naleźy , tylko jak wyłącze kompa to laser myszki nadal świeci i nie wiem czy tak ma być , czy coś nie tak :?:
Kupiłem sobie myszke optyczną wszystko śmiga jak naleźy , tylko jak wyłącze kompa to laser myszki nadal świeci i nie wiem czy tak ma być , czy coś nie tak :?:
Odpowiedzi: 10
Pawek:
PS. Na ewentualną ekspedycję za biórko moge Ci poźyczyc latarkę speleologiczną – bedziesz miał obie ręce wolne :D
hehehe nie dzięki poradze sobie :lol:
Spoko, kumam źe źart – trzeba iść z techniką do przodu i przykumać pare kwestii :D
Skoro okazało się, źe listwa spełnia swoją funkcję, to naleźałoby zadbać, aby był do niej łatwiejszy dostęp i wtedy nie zawracać sobie głowy zasilaczem, na którym nie musi byc tego przełacznika (na moim np. nie ma). Poza tym jak byś chciał włączyć komputer, to za kaźdym razem musiałbyś przestawiać z powrotem na 1. Z reguły jak się postara, to do listwy jest łatwiejszy dostęp niź do tylnej sciany obudowy.
PS. Na ewentualną ekspedycję za biórko moge Ci poźyczyc latarkę speleologiczną – bedziesz miał obie ręce wolne :D
Skoro okazało się, źe listwa spełnia swoją funkcję, to naleźałoby zadbać, aby był do niej łatwiejszy dostęp i wtedy nie zawracać sobie głowy zasilaczem, na którym nie musi byc tego przełacznika (na moim np. nie ma). Poza tym jak byś chciał włączyć komputer, to za kaźdym razem musiałbyś przestawiać z powrotem na 1. Z reguły jak się postara, to do listwy jest łatwiejszy dostęp niź do tylnej sciany obudowy.
Spoko, kumam źe źart – trzeba iść z techniką do przodu i przykumać pare kwestii :D
Pawek:
W ostateczności moźesz przełaczyć przełacznik na zasilaczu (ze stanu 1 na 0). Wtedy na 100% nie będzie się świecić, a na 200, jeźeli wyjmiesz wtyczkę :lol:
Święto narodowe, Pawek zaźartował :D .
Ostatnio był strasznie sztywny,moźe się rozkręci :D
Ostatecznie moźna potraktować gryzonia młotkiem, teź przestanie świecić :D .
A tak serio w biosie powinna być opcja wyłączania zasilania.
Poszukam jeszcze na ten temat.
Pawek ,to tylko źart :wink: .
Pawek:
A wyłączasz ją?? Bo jeźeli tak, to niepowinna się mysz "świecić". Jatak mam i wiem, o czy mówię.
listwy nie wyłanczam bo mi się niechce za biurkiem szperać , niemniej jednak gdy juz listwe wyłącze to myszka nie świeci się..........
Pawek:
W ostateczności moźesz przełaczyć przełacznik na zasilaczu (ze stanu 1 na 0).
tylko źebym wiedział jak to się robi :oops:
:?: i czy ewentualna zmiana na zasilaczu nie wpłynie na reszte podzespołów :?:
A wyłączasz ją?? Bo jeźeli tak, to niepowinna się mysz "świecić". Jatak mam i wiem, o czy mówię.
W ostateczności moźesz przełaczyć przełacznik na zasilaczu (ze stanu 1 na 0). Wtedy na 100% nie będzie się świecić, a na 200, jeźeli wyjmiesz wtyczkę :lol:
Pawek:
. W kaźdym razie rozwiązaniem jest kupno listwy przepięciowej. Dzięki zastosowaniu jej rozwiąźesz 2 problemy (z myszką optyczną) i w razie spadków napięcia, przepięć zmniejszasz prawdopodobieństwo uszkodzenia kompa..
niestety nie mogę się z tobą zgodzić bo ja listwe przepięciową mam więc problem z myszką jest inny.
Zapewne tak jak mówił MarcinX to zaleźy od płyty głównej......... i pewnie da się coś ustawić źeby wyłączyć gryzonia tylko ja tego nie potrafie ....... :cry: więc moźe ktoś z was mi podpowie :wink:
Podobny topic juź był(http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=8472&highlight=listwa+mysz) W kaźdym razie rozwiązaniem jest kupno listwy przepięciowej. Dzięki zastosowaniu jej rozwiąźesz 2 problemy (z myszką optyczną) i w razie spadków napięcia, przepięć zmniejszasz prawdopodobieństwo uszkodzenia kompa. Poza tym jeźeli listwa jest bardzo dobrej jakości, to potrafi utrzymać kompa przy źyciu nawet w przypadku krótkich awarii prądu (krótkich to znaczy ułamków sekundy). Juź nie raz miałem w domu sytuację, źe jeden komp mi się restartował, a drugi stał dalej niewzruszony.
MarcinX:
Zaleźy od płyty gł.
W niektórych modelach dostarczają napięcie myszy i wtedy świeci :D.
Normalne.
aha...... więc pasuje podać model płyty.
Więc płyta to :
Gigabyte Socket A Motherboard GA–7VRX/GA–7VRXP
Powiadasz źe to normalne w niektórych modelach ,a wiesz moźe jak ustawić źeby gryzoń sie nie świecił :?:
Zaleźy od płyty gł.
Normalne.
Normalne.
Strona 1 / 1