mulenie systemu

Witam moze ktos mi pomoze a mianowicie,chodzi mi o to ze jak nagrywam płyty dvd to muli mi komp jak diabli .jak włacze media playera to musze długo czekac azeby sie odpalił zaznaczam ze kanały ide mam na dma pamieci 512  atrhlona 1.7xp  prosze o porade .

Odpowiedzi: 2

Dokładnie! Wszysko co sie robi na komputerze (gra, pisze, itd.) zapiera okresloną ilość pamięci, a to że masz 512 mb ram'u to też nie jest znowu jakiś rekord bo tak sie sklada że ja mam tez 512 mb i mi przy nagrywaniu muli. Tak jest zawsze. NO CHYBA ZE TAK JAK MOJ KOLEGA MASZ 2 GB RAM'U TO ON NAGRYWA I GRA ROWNOCZESNIE I WOGOLE TEGO NIE ODCZUWA - NO ALE TO SA 2 GB RAM'U :)
sober
Dodano
25.06.2006 20:41:24
takie zachowanie to norma     
De Niro
Dodano
24.06.2006 01:37:55
  • evil44 24.06.2006 02:09:18

Może nie norma - ale bierz pod uwagę, że przy prędkości 8x jest to ponad 11.000 kB/s - ciągłego transferu z dysku. Dodatkowo program nagrywający zajmuje sporą część pamięci RAM na bufor. No i jeszcze - procesor ma wtedy nieco więcej pracy niż przy odczycie płyty. To wszystko sprawia, że system naprawdę muli. Ja wtedy nic zasadniczo nie robie. No już te 10 minut mogę poczekać.<br>

• Rebe 24.06.2006 08:57:36

<DIV>W uzupęłnieniu tego co evil44 napisął warto i to dodać, że sam fakt "mania" 512 MB RAM-u jeszcze o niczym nie swiadczy, bo równie ważne jest to ile z niego jest wolne w czasie gdy chcesz ,poza nagrywaniem, coś jeszcze robić.</DIV> <DIV>Są oczywiście jakieś możliwości dot wymuszenia zwalniania pamieci, ale czy i na ile będą one skuteczne to już trzeba pewnie samemu sprawdzić.</DIV> <DIV>&nbsp;</DIV> <DIV>Pamiętać i o tym trzeba, że goły XP miewał problemy z kopiowaniem dużych ilości danych - tak właśnie koło 600MB - i lekarstwa , poza używaniem dodatkowych programów, na to nie znaleziono.</DIV>

tomala13
Dodano:
24.06.2006 01:08:15
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1