Muł a nie komputer!!!!
Mam Windows XP home edition. Coś się stało z moim komputerkiem. Strasznie zmułowaciał. Wiesza się przy odpalaniu. Jest sprawdzony na okoliczność wirusów – brak. Wszystko robi bardzo wolno, czasem nie załapuje poleceń, nie jest w stanie stworzyć listy programów do dodania lub usunięcia w panelu sterowania. Przy odpalaniu zaczął za kaźdym razem sprawdzać spójność danych na dysku E.
Błagam o pomoc :oops:
Błagam o pomoc :oops:
Odpowiedzi: 7
adik154 – to na przyszłość zapamiętaj, prosze, źe czasem bład jest spowodowany działaniemsprzetu i źaden format na to nic nie poradzi.
Bobi_robert:
adik154: Tak sobie przegladnalem dla picu Twą rodosna tworczosc i zauwazylem ze mniej wiecej w co drugim poscie proponujesz formata
Masz jakas obsesje co do tego ostatecznego rozwiazania ??
Nie przecze, bo ja nie lubie sie bawić w jakieś programy źeby jakies logi sprawdzać itd. czasem format co zajmie w moim przypadku góra 2 godzinki z wgraniem wszystkiego jest duzo szybszym rozwiązaniem niź bawienie się i skakanie po postach...
Chcesz to pomagaj inaczej, nie patrz na moje odpowiedzi jeśli cię denerwują... Jeśli ty pomoźesz w inny sposób to gratuluje ci wiedzy...
Na początek słów parę natóry ogólnej – ten wstęp mogą sobie darować zainteresowani wyłacznie merytoryczną stroną problemu:
Mam zdecydowanie negatywny stosunek do przyklejanych objasnień – tego i tak nikt nie czyta – dowody na ofrum w ilościach potęźnych. Tyle, źe łatwiej w takim wypadku odesłać, ale to ułatwienie nie dla pytających, a odpowiadających.
dlatego nie chce mi się tworzyć opisów co, jak , dlaczego itp.
Wsio mi ryba czy odeślę do "szukaj" czy tematu przyklejonego.
Ad rem – to bedzie o tym co sprzętowo moze "mulenie" spowodować – informacje podstawowe:
1. Uszkodzenie cache procesora, bądź wyłaczenie tej opcji w BIOS–ie – na pierwszą niedogodność lekarstwa, poza wymianą CPU, lekarstwa nie ma; na drugą jest nim ustawienie tej opcji na enable.
2. Przesada z ustawieniami pamięci bez brania pod uwagę wydolności płyty – klasyczny przykład – w ukąłdach z więcej niź jedna kość RAM – ustawienie ich w trybie 400 na chipsetach KT400 .
Rozwiązaniem jest obnizenie prędkości pamieci do 333 – w wypadku tego chipsetu.
To samo dotyczy zmiany timingów – czasem agresywne ustawienia nie powodują błedów systemu w postaci restartu czy zawieszenia, a łaśnie spowolnienie.
W tym wypadku – metodą prób i błedow naleźy dobrać właściwe parametry pracy RAM–u.
3. Nieprawidłowe dobranie ustawień BIOS–u ogólnie – tu pomocny bywa manual do płyty głównej oraz doświadczenie.
4. Zmiana trybu pracy kontrolerów IDE/ATAPI – przyczyn moźe być wiele, ale zaczynać zawsze naleźy od sprawdzenia prawidłowości podpięcia taśm sygnałowych – w wypadku HDD trzeba przy tym zwrócić uwagę na uźycie taśm 80–źyłowych i wpięcie ich w prawidłowy sposób. Trzeba czasem ownieź taśmy te wymienić – nie tylko, źe zdarzają się sytuacje, w których juź fabrycznie pakowane bywają uszkodzone, ale i ulegają one uszkodzeniem w czasie pracy.
5. Przetaktowanie FSB – podniesienie szyny , o ile sprźet nie dysponuje opcją blokady dzielników moźe mieć i cźesto ma zgubny wpływ na pracę komputera – od błedow, spowolnienia i restartów ,aź po uszkodzenie komponentów sprźetowych.
To z grubsza podstawy w częsci sprźetowej, o sofcie pisac nie bedę, bo ..........ileź moźna.
Mam zdecydowanie negatywny stosunek do przyklejanych objasnień – tego i tak nikt nie czyta – dowody na ofrum w ilościach potęźnych. Tyle, źe łatwiej w takim wypadku odesłać, ale to ułatwienie nie dla pytających, a odpowiadających.
dlatego nie chce mi się tworzyć opisów co, jak , dlaczego itp.
Wsio mi ryba czy odeślę do "szukaj" czy tematu przyklejonego.
Ad rem – to bedzie o tym co sprzętowo moze "mulenie" spowodować – informacje podstawowe:
1. Uszkodzenie cache procesora, bądź wyłaczenie tej opcji w BIOS–ie – na pierwszą niedogodność lekarstwa, poza wymianą CPU, lekarstwa nie ma; na drugą jest nim ustawienie tej opcji na enable.
2. Przesada z ustawieniami pamięci bez brania pod uwagę wydolności płyty – klasyczny przykład – w ukąłdach z więcej niź jedna kość RAM – ustawienie ich w trybie 400 na chipsetach KT400 .
Rozwiązaniem jest obnizenie prędkości pamieci do 333 – w wypadku tego chipsetu.
To samo dotyczy zmiany timingów – czasem agresywne ustawienia nie powodują błedów systemu w postaci restartu czy zawieszenia, a łaśnie spowolnienie.
W tym wypadku – metodą prób i błedow naleźy dobrać właściwe parametry pracy RAM–u.
3. Nieprawidłowe dobranie ustawień BIOS–u ogólnie – tu pomocny bywa manual do płyty głównej oraz doświadczenie.
4. Zmiana trybu pracy kontrolerów IDE/ATAPI – przyczyn moźe być wiele, ale zaczynać zawsze naleźy od sprawdzenia prawidłowości podpięcia taśm sygnałowych – w wypadku HDD trzeba przy tym zwrócić uwagę na uźycie taśm 80–źyłowych i wpięcie ich w prawidłowy sposób. Trzeba czasem ownieź taśmy te wymienić – nie tylko, źe zdarzają się sytuacje, w których juź fabrycznie pakowane bywają uszkodzone, ale i ulegają one uszkodzeniem w czasie pracy.
5. Przetaktowanie FSB – podniesienie szyny , o ile sprźet nie dysponuje opcją blokady dzielników moźe mieć i cźesto ma zgubny wpływ na pracę komputera – od błedow, spowolnienia i restartów ,aź po uszkodzenie komponentów sprźetowych.
To z grubsza podstawy w częsci sprźetowej, o sofcie pisac nie bedę, bo ..........ileź moźna.
adik154:
Moźesz jeszcze spróbować sformatować dysk C i zainstalowac na nowo system
Tia...
adik154: Tak sobie przegladnalem dla picu Twą rodosna tworczosc i zauwazylem ze mniej wiecej w co drugim poscie proponujesz formata
Masz jakas obsesje co do tego ostatecznego rozwiazania ??
Ameba: chkdsk na poczatek
Pozniej przegladnij taskmenagera i wyszuakaj procesy potencjalnie podejrzane o "mulenie"
Tryb pracy dysku
Sprobuj uruchomic system w awaryjnym i odinstalowac pare zbednych programow, o ktorych piszesz
heh to sprawdź Nortonem Utilities, bo moźe coś z dyskiem nagle sie stało???? Musisz próbować aź dojdziesz co to
OK. Zdefragmentuję dyski. Ale to się stało nagle a nie powoli a tak chyba by było przy bałaganie na dyskach co?
Przeinstalowywać mie się strasznie nie chce bo nie mam czasu.
Przeinstalowywać mie się strasznie nie chce bo nie mam czasu.
Zdefragmentuj wszystkie dyski, sprawdź je np. Norton Utilities... Jeśli nie pomoźe to moźe masz po prostu przepchany system, niewiem moźe max programów w autostarcie>>>???? Moźesz jeszcze spróbować sformatować dysk C i zainstalowac na nowo system
Strona 1 / 1