Muł a nie komputer!!!!

Mam Windows XP home edition. Coś się stało z moim komputerkiem. Strasznie zmułowaciał. Wiesza się przy odpalaniu. Jest sprawdzony na okoliczność wirusów – brak. Wszystko robi bardzo wolno, czasem nie załapuje poleceń, nie jest w stanie stworzyć listy programów do dodania lub usunięcia w panelu sterowania. Przy odpalaniu zaczął za kaźdym razem sprawdzać spójność danych na dysku E.
Błagam o pomoc :oops:

Odpowiedzi: 7

adik154 – to na przyszłość zapamiętaj, prosze, źe czasem bład jest spowodowany działaniemsprzetu i źaden format na to nic nie poradzi.
Rebe
Dodano
04.02.2005 16:49:35
Bobi_robert:

adik154: Tak sobie przegladnalem dla picu Twą rodosna tworczosc i zauwazylem ze mniej wiecej w co drugim poscie proponujesz formata
Masz jakas obsesje co do tego ostatecznego rozwiazania ??

Nie przecze, bo ja nie lubie sie bawić w jakieś programy źeby jakies logi sprawdzać itd. czasem format co zajmie w moim przypadku góra 2 godzinki z wgraniem wszystkiego jest duzo szybszym rozwiązaniem niź bawienie się i skakanie po postach...
Chcesz to pomagaj inaczej, nie patrz na moje odpowiedzi jeśli cię denerwują... Jeśli ty pomoźesz w inny sposób to gratuluje ci wiedzy...
adik154
Dodano
04.02.2005 16:47:07
Na początek słów parę natóry ogólnej – ten wstęp mogą sobie darować zainteresowani wyłacznie merytoryczną stroną problemu:
Mam zdecydowanie negatywny stosunek do przyklejanych objasnień – tego i tak nikt nie czyta – dowody na ofrum w ilościach potęźnych. Tyle, źe łatwiej w takim wypadku odesłać, ale to ułatwienie nie dla pytających, a odpowiadających.
dlatego nie chce mi się tworzyć opisów co, jak , dlaczego itp.
Wsio mi ryba czy odeślę do "szukaj" czy tematu przyklejonego.

Ad rem – to bedzie o tym co sprzętowo moze "mulenie" spowodować – informacje podstawowe:
1. Uszkodzenie cache procesora, bądź wyłaczenie tej opcji w BIOS–ie – na pierwszą niedogodność lekarstwa, poza wymianą CPU, lekarstwa nie ma; na drugą jest nim ustawienie tej opcji na enable.
2. Przesada z ustawieniami pamięci bez brania pod uwagę wydolności płyty – klasyczny przykład – w ukąłdach z więcej niź jedna kość RAM – ustawienie ich w trybie 400 na chipsetach KT400 .
Rozwiązaniem jest obnizenie prędkości pamieci do 333 – w wypadku tego chipsetu.
To samo dotyczy zmiany timingów – czasem agresywne ustawienia nie powodują błedów systemu w postaci restartu czy zawieszenia, a łaśnie spowolnienie.
W tym wypadku – metodą prób i błedow naleźy dobrać właściwe parametry pracy RAM–u.
3. Nieprawidłowe dobranie ustawień BIOS–u ogólnie – tu pomocny bywa manual do płyty głównej oraz doświadczenie.
4. Zmiana trybu pracy kontrolerów IDE/ATAPI – przyczyn moźe być wiele, ale zaczynać zawsze naleźy od sprawdzenia prawidłowości podpięcia taśm sygnałowych – w wypadku HDD trzeba przy tym zwrócić uwagę na uźycie taśm 80–źyłowych i wpięcie ich w prawidłowy sposób. Trzeba czasem ownieź taśmy te wymienić – nie tylko, źe zdarzają się sytuacje, w których juź fabrycznie pakowane bywają uszkodzone, ale i ulegają one uszkodzeniem w czasie pracy.
5. Przetaktowanie FSB – podniesienie szyny , o ile sprźet nie dysponuje opcją blokady dzielników moźe mieć i cźesto ma zgubny wpływ na pracę komputera – od błedow, spowolnienia i restartów ,aź po uszkodzenie komponentów sprźetowych.

To z grubsza podstawy w częsci sprźetowej, o sofcie pisac nie bedę, bo ..........ileź moźna.
Rebe
Dodano
04.02.2005 16:12:20
adik154:
Moźesz jeszcze spróbować sformatować dysk C i zainstalowac na nowo system

Tia...

adik154: Tak sobie przegladnalem dla picu Twą rodosna tworczosc i zauwazylem ze mniej wiecej w co drugim poscie proponujesz formata
Masz jakas obsesje co do tego ostatecznego rozwiazania ??

Ameba: chkdsk na poczatek
Pozniej przegladnij taskmenagera i wyszuakaj procesy potencjalnie podejrzane o "mulenie"
Tryb pracy dysku
Sprobuj uruchomic system w awaryjnym i odinstalowac pare zbednych programow, o ktorych piszesz
Bobi
Dodano
04.02.2005 15:45:44
heh to sprawdź Nortonem Utilities, bo moźe coś z dyskiem nagle sie stało???? Musisz próbować aź dojdziesz co to
adik154
Dodano
04.02.2005 14:31:06
OK. Zdefragmentuję dyski. Ale to się stało nagle a nie powoli a tak chyba by było przy bałaganie na dyskach co?
Przeinstalowywać mie się strasznie nie chce bo nie mam czasu.
Ameba
Dodano
04.02.2005 14:15:32
Zdefragmentuj wszystkie dyski, sprawdź je np. Norton Utilities... Jeśli nie pomoźe to moźe masz po prostu przepchany system, niewiem moźe max programów w autostarcie>>>???? Moźesz jeszcze spróbować sformatować dysk C i zainstalowac na nowo system
adik154
Dodano
04.02.2005 14:07:12
Ameba
Dodano:
04.02.2005 13:55:28
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1