Modernizacja kompa
Czy na plycie abit BE6 po zamontowaniu przejsciuwki na procesor z slot 1 na fcpga bedzie dzialal procesor na 133 mhz jak plyta obsluguje 100 mhz ??
Odpowiedzi: 1
Będzie działał i to powinien nawet na 133 –warunek to obsługa napięć na przejściówce .
Komponenty PCI/AGP teź raczej powinny wytrzymać odstępstwo od specyfikacji.
Uźywałem płyty z takim chipsetem z szyną 140 ( BX oficjalnie 133 nie wspierął, ale były płyty z taką magistralą na nim produkowane i Intel nie protestował ) – czasem tylko karty graficzne się burzły, ale nie wszystkie.
Mam tylko wątpliwość czy nie prościej zamiast kombinować z przjeściówką kupić jakiegoś PIII Slot 1 i podciągnąć go do szyny 133 – znacznie większa pewność poprawności działania.
Komponenty PCI/AGP teź raczej powinny wytrzymać odstępstwo od specyfikacji.
Uźywałem płyty z takim chipsetem z szyną 140 ( BX oficjalnie 133 nie wspierął, ale były płyty z taką magistralą na nim produkowane i Intel nie protestował ) – czasem tylko karty graficzne się burzły, ale nie wszystkie.
Mam tylko wątpliwość czy nie prościej zamiast kombinować z przjeściówką kupić jakiegoś PIII Slot 1 i podciągnąć go do szyny 133 – znacznie większa pewność poprawności działania.
Strona 1 / 1