modem przerywa połączenia
Tak jak w temacie u mojego kolegi na win 98 na modemie pentagram diablo przerywają sie połączenia. Kiedyś przerywało co 30 minut a teraz co 1 minute ! Co z tym fantem zrobić?
Odpowiedzi: 7
Przemeksik:
No nie za bardzo słaba jakość bo to światłowód ma dopiero rok nowokładziony i ja mieszkam naprzeciwkoniego i mam inny modem i nie przerywa!
Ten światłowód to chyba do samego gniazda modemu doprowadzony nie jest co?
Instalacja w mieszkaniu jest jak rozumiem prowadzona tradycyjnie , czyli drutem . To bym sprawdził w
pierwszej kolejności.
W opcjach modemu powinno być coś takiego do zaptaszenia by wymuszał niezawodne połaczenie. Ponadto mozna pewne parametry ustawic komendami AT.
Jest jeszcze jedna rzecz która mi do głowy przychodzi, ktoś podnosi słuchawkę telefonu w tym czasie jak trwa połaqczenie z internetem i tak zachwiewa napięciem na linii źe modem się rozłącza
Mialem kiedys podobnie. Okazalo sie, ze jest to zwiazane z tym jak odbieralem poczte. Po prostu jakims cudem zaznaczylo sie okienko "rozlacz po odebraniu poczty" :)
Mogę się mylić ale moźe masz włączoną funkcję "Rozłącz przy bezczynności dłuźszej niź", trzeba tego ptaszka odhaczyć. Standardowo jest to chyba ustawione na 20 minut ale moźe ktoś przy tym majstrował i ustawił minutę. Pozdrawiam.
Z MTU popróbować moźesz. Róźne winmodemy na róźnych MTU sprawniej chodzą. Metodę prób i błędów lub guglarkę polecam Ci.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Jeśli instalacja innych sterowników nie pomoźe, to przerywanie moźe świadczyć o jakiejś usterce modemu.
No nie za bardzo słaba jakość bo to światłowód ma dopiero rok nowokładziony i ja mieszkam naprzeciwkoniego i mam inny modem i nie przerywa!
Słaba jakość linii telefonicznej :roll:
Strona 1 / 1