mniejszy HDD niź w rzeczywistości HELP
siema! kupilem Seagata 160 GB ATA ST3160023A i jest lipa bo widzimi max 33 GB w biosie i disc wizard i fdisk tez.. juz po 50 razy probowalem
sprawdzalem na plytach FIC ANI19 (na niej chodza spoko 3 dyski 40 GB) oraz plyta ABIT NF7 (na niej spoko chodzi dysk 80GB) nie wiem co jest grane.. zworki nie mam ograniczajacej w biosie LBA lata spox.. dysk tez nie powinien byc zepsuty bo swiezy ze sklepu.. szukalem odp na forum ale lipa z tamtymi odpowiedziami bo bios mam nowy i wpis w windowsie nie ratuje mnie przed tym ze bios nie widzi dysku tak jakbym chcial..
pozdro!:)
sprawdzalem na plytach FIC ANI19 (na niej chodza spoko 3 dyski 40 GB) oraz plyta ABIT NF7 (na niej spoko chodzi dysk 80GB) nie wiem co jest grane.. zworki nie mam ograniczajacej w biosie LBA lata spox.. dysk tez nie powinien byc zepsuty bo swiezy ze sklepu.. szukalem odp na forum ale lipa z tamtymi odpowiedziami bo bios mam nowy i wpis w windowsie nie ratuje mnie przed tym ze bios nie widzi dysku tak jakbym chcial..
pozdro!:)
Odpowiedzi: 15
Elo chopaki!:@ thx za help ale dysk okazał sie skopany.. wymieniłem na maxtory diamondmax 10 i smiga spokojnie.. w biosie widzi 163 GB:) disc wizard tez z nim nie mial problemow.. heh.. no i stalem sie szczesliwym wlascicielem dodatkowo MSI K7N2 Delta2 FSR :))) krece teraz ile sie da:)
szukasz w rejestrze (Start, Uruchom, wpisz Regedit) szukasz gałęzi :HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesAtapiParameters i tworzysz klucz EnableBigLba typu REG_DWORD i nadajesz mu wartosc 0x1
trzeba odpalic jeszcze raz kompa ale jak Bios nie obsluguje, to i tak nic nie pomoze
Powodzenia
PS. Mam nadzieje, ze mnie Admin nie wywali za kolejny opis :D
trzeba odpalic jeszcze raz kompa ale jak Bios nie obsluguje, to i tak nic nie pomoze
Powodzenia
PS. Mam nadzieje, ze mnie Admin nie wywali za kolejny opis :D
mmaryan:
jeśli moźesz opisać to chętnie spróbuję to jeszcze raz zrobić.. prośba opisz..thx! :)
Jak tak będziesz czekał na opis Ucha to w między czasie
moźsz w archiwum pobuszować, a tam z pewnością wpisując w szukajce: "duźe dyski", dział "sprzęt" autor : piszacy ten post , znajdziesz dokładny opis co i jak zrobić
mmaryan:
jeśli moźesz opisać to chętnie spróbuję to jeszcze raz zrobić.. prośba opisz..thx! :)
Jak tak będziesz czekał na opis Ucha to w między czasie
moźsz w archiwum pobuszować, a tam z pewnością wpisując w szukajce: "duźe dyski", dział "sprzęt" autor : piszacy ten post , znajdziesz dokładny opis co i jak zrobić
moge opisac dokladnie, jak jeszcze aktualne
trzeba wlaczyc 48–bitowe adresowanie LBA dla dyskow ATA i w XP i w Biosie (artykulik w ostatnim Chip–ie, str. 168
Uźywaj opcji
źeby coś dopisać.
A o LBA i wpisie do rejestru jest niejeden topic na forum.
SLAY3R
Uźywaj opcji

A o LBA i wpisie do rejestru jest niejeden topic na forum.
SLAY3R
tylko, ze XP nie obsluguje dyskow wiekszych niz 137 GB. Trzeba poprawic Rejestr (ale plyta powinna wykryc prawidlowo)
wiec ustawilem obsługe duzych dysków..
w biosie kombinowalem ile sie da
plyta na pewno obsluguje duze dyski.. a juz na pewno robi to ABIT NF7 na którym był sprawdzany
a przy porównaniu heads cyls i sectors wyraz fizyczny jest taki sam jak logiczny i tutaj chyba lezy bląd.. doszedłem do wniosku ze chyba to jest wina dysku... jutro zwrot w sklepie zrobie:D
tylko był jeden przeswit na tym dysku wlacza sie opcja nie wieksza niz 137 GB przy disc wizardzie spod dosa (jednoczesnie informujac ze to jest 160GB.. ale pozwala ustawic max 137GB).. ale tylko wtedy kiedy jest obecny drugi dysk na którym jest XP zainstalowany.. pozdro i dzieks za help
w biosie kombinowalem ile sie da
plyta na pewno obsluguje duze dyski.. a juz na pewno robi to ABIT NF7 na którym był sprawdzany
a przy porównaniu heads cyls i sectors wyraz fizyczny jest taki sam jak logiczny i tutaj chyba lezy bląd.. doszedłem do wniosku ze chyba to jest wina dysku... jutro zwrot w sklepie zrobie:D
tylko był jeden przeswit na tym dysku wlacza sie opcja nie wieksza niz 137 GB przy disc wizardzie spod dosa (jednoczesnie informujac ze to jest 160GB.. ale pozwala ustawic max 137GB).. ale tylko wtedy kiedy jest obecny drugi dysk na którym jest XP zainstalowany.. pozdro i dzieks za help
Moźe twoja płyta nie obsługuje dysków powyźej 130mb
Eeee tam. Bez tej obslugi byloby tylko pincet mega :P .gusioo:
A w FDISK włączyłeś obsługę duźych dysków ?
Ta opcja to pierwszy ekran po uruchomieniu Fdiska i tu trza zatwierdzic
gusioo:
Ja mam Fdiska z dyskietka startowa od 98se i niemam takiej opcji :( Gdzie ona jest :?:
Przestawiałeś w biosie (Standart CMOS Features) Access Mode na Large lub Auto? Porównaj takźe wartości: Cylinder, Head, Precomp, itd. z wartościami wypisanymi na tabliczce znamionowej dysku. Powinny być takie same.
Strona 1 / 1