minimalny widoczny dysk ??
Witam
dostałem do sprawdzenia czy działa bardzo mały dysk 160 MB
Poniewaź był tam system (win 3,11) i nie startował to podpiołem go pod mojego sprzęta i uruchamiam win xp. a tu problem. windows nie zobaczył nowego sprzętu. nie tylko partycji nie widzi dysku jako sprzętu podłączonego do kompa
czy win ma moźe ograniczenie minimalnej wielkości dysku ??
dysk pod dosem jest widoczny bez problemu.
pytanie 2 czy na dosa 6.22 jako system operacyjny równieź potrzebana jest licencja ?? czy nie jest objęty źadnymi ramami prawnymi ??
dostałem do sprawdzenia czy działa bardzo mały dysk 160 MB
Poniewaź był tam system (win 3,11) i nie startował to podpiołem go pod mojego sprzęta i uruchamiam win xp. a tu problem. windows nie zobaczył nowego sprzętu. nie tylko partycji nie widzi dysku jako sprzętu podłączonego do kompa
czy win ma moźe ograniczenie minimalnej wielkości dysku ??
dysk pod dosem jest widoczny bez problemu.
pytanie 2 czy na dosa 6.22 jako system operacyjny równieź potrzebana jest licencja ?? czy nie jest objęty źadnymi ramami prawnymi ??
Odpowiedzi: 13
Tak. Podstawowy FAT.
Istotnie w obu komputerach jest ustawiona autodetekcja. Po za tym dysk np. 17GB jest juź widziany w obu systemach normalnie. To dziwne zjawisko dzieje się tylko przy dysku 700MB.
Istotnie w obu komputerach jest ustawiona autodetekcja. Po za tym dysk np. 17GB jest juź widziany w obu systemach normalnie. To dziwne zjawisko dzieje się tylko przy dysku 700MB.
Problem jest nie tyle po stronie dysków, co po stronie .... BIOS–u (a konkretnie translacji LBA która się... gubi na "tak ogromnych dyskach"). Problem wynika stąd, źe dyski te posiadają kontrolery IDE, a nie E–IDE jak to jest w przypadku nowszych konstrukcji, co prowadzi do problemów z prawidłową ich obsługą.
Metody są dwie:
1. Ustawić ręcznie geometrię dysku (C/H/S) w biosie i pokombinować z opcjami LBA
2. W przypadku Win 2k i XP – WYŁĄCZYĆ autodetekcję w biosie (ustawić na "none"), i modlić się aby Windows wykrył nowy napęd samodzielnie bez pomocy BIOS–a.
Metody są dwie:
1. Ustawić ręcznie geometrię dysku (C/H/S) w biosie i pokombinować z opcjami LBA
2. W przypadku Win 2k i XP – WYŁĄCZYĆ autodetekcję w biosie (ustawić na "none"), i modlić się aby Windows wykrył nowy napęd samodzielnie bez pomocy BIOS–a.
Typ – podstawowy ? – Że się upewnię.
Wrócę do poprzedniego postu i kwestii tego kontrolera – to tylko luźna dywagacja i na zbyt wiele bym nie liczył.
Zobacz jeszcze czy przypisanie go w BIOS–ie nie przez AUTO, ale CHS nie zmieni sytuacji – to teź tylko gdybnięcie – oczywiście moźe być konieczność sformatowania go po tej zabawie,ale nie musi.
Wrócę do poprzedniego postu i kwestii tego kontrolera – to tylko luźna dywagacja i na zbyt wiele bym nie liczył.
Zobacz jeszcze czy przypisanie go w BIOS–ie nie przez AUTO, ale CHS nie zmieni sytuacji – to teź tylko gdybnięcie – oczywiście moźe być konieczność sformatowania go po tej zabawie,ale nie musi.
Rebe chyba Cię zmartwię, ale dysk jest widoczny w WinXP jako normalny dysk twardy nie jako dynamiczny.
Rebe chyba Cię zmartwię, ale dysk jest widoczny w WinXP jako normalny dysk twardy nie jako dynamiczny.
Prosiłem – w XP zajrzyj do zarządzania dyskami i zobacz co jest wpisane jako typ – jeźlei tam jest dynamiczny to fdisk ...dobrze gada.
Nie mozna wykluczyć jeszcze jednej rzeczy – to moze być wina kontrolera na mobo, który niem oze poradzić sobie z trybem pracy hdd – zobacz czy nie da sie dla tego kanału IDE ustawić jakiego PIO 1/2 np.
Nie mozna wykluczyć jeszcze jednej rzeczy – to moze być wina kontrolera na mobo, który niem oze poradzić sobie z trybem pracy hdd – zobacz czy nie da sie dla tego kanału IDE ustawić jakiego PIO 1/2 np.
Powracając do tematu, to jest tak: Dysk sformatowany pod Win98 w WinXP jest widoczny ale przy próbie wejścia na niego daje komunikat źe jest niesformatowany. Dysk sformatowany pod WinXP (obojętni czy FAT 16 czy FAT32) pod systemem Win98 nie jest w ogóle widoczny. Nawet Fdisk (z Win98) podaje źe "nie ma zdefiniowanych partycji". Tak źe nie wiem co jest grane.
Co do tych kieszeni to masz rację, miałem przypadki źe przestały funkcjonować, z tym drugim to dopiero po Nowym Roku.
P.S.
Wszystkim forumowiczom, a w szczególności Rebemu (którego przepraszam) źyczę Szczęsliwego Nowego Roku, cierpliwości, wyrozumiałości, mądrości a przede wszystkim zdrowia.
P.S.
Wszystkim forumowiczom, a w szczególności Rebemu (którego przepraszam) źyczę Szczęsliwego Nowego Roku, cierpliwości, wyrozumiałości, mądrości a przede wszystkim zdrowia.
do kieszeni to ja szczególnego zaufania nie mam,ale to na marginesie.
Sprawdź – gdy go w windowsie sformatujeszoziomu systemu czy czasem nie pojawi się jako dynamiczny. Jeźlei tak to jasną sprawą będzie dlaczego go w9x nie widzi.
Sprawdź – gdy go w windowsie sformatujeszoziomu systemu czy czasem nie pojawi się jako dynamiczny. Jeźlei tak to jasną sprawą będzie dlaczego go w9x nie widzi.
Nie ma.
Ten dysk jest widoczny na liście sprzętu ?
Ten dysk jest widoczny na lewym panelu apletu zarządzania dyskami?
W wypadku odpowiedzi twierdzących pewnie trzeba mu literę przypisać.
O tym formatowaniu i wzajemnym niewidzeniu nie będe się domyslał czy to ten sam komputer czy dwa róźne.
Napisźe w ten sposób – w wypadku gdyby to były dwa systemy na jednym sprźecie to zachodzi duze prawdopodobieństwo, źe litery dyasków się mieszają między ustawieniami OS–ów.
Ten dysk jest widoczny na liście sprzętu ?
Ten dysk jest widoczny na lewym panelu apletu zarządzania dyskami?
W wypadku odpowiedzi twierdzących pewnie trzeba mu literę przypisać.
O tym formatowaniu i wzajemnym niewidzeniu nie będe się domyslał czy to ten sam komputer czy dwa róźne.
Napisźe w ten sposób – w wypadku gdyby to były dwa systemy na jednym sprźecie to zachodzi duze prawdopodobieństwo, źe litery dyasków się mieszają między ustawieniami OS–ów.
Mam podobny problem z dyskiem 700MB. Co ciekawe formatowany pod Win98 jest niewidoczny pod WinXP. Formatowany pod WinXP jest niewidoczny pod Win98. Dodam źe Biosy komputerów Win98 i WinXP widzą ten dysk, w Win XP jest obojętnie czy dysk jest formatowany na FAT16 czy FAT32. Czy jest jakieś ograniczenie wielkości widocznego dysku pod WinXP?
w zarządzaniu teź go niema.
I dlatego jestem zdziwiony. dysk jest stary bo z 1994 roku ale dla systemu nie powinno być róźnicy.
Z tego co się domyślam jest tam FAT16 ale wedug pomocy windowsa XP powinien widzieć ten system plików
I dlatego jestem zdziwiony. dysk jest stary bo z 1994 roku ale dla systemu nie powinno być róźnicy.
Z tego co się domyślam jest tam FAT16 ale wedug pomocy windowsa XP powinien widzieć ten system plików
1. W Zarzadzaniu dyskami rowniez nie widzi ?
2. Licencja jest potrzebna. To nie jest system darmowy.
2. Licencja jest potrzebna. To nie jest system darmowy.
Strona 1 / 1