Minidump - restart stop 0x000000d1

Witam

Najpierw kilka suchych danych:

Podgląd zdarzeń:

Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów. Wyniki tej operacji były następujące: 0x000000d1 (0xaaed824e, 0x00000002, 0x00000008, 0xaaed824e). Zrzut zapisano w: C:\WINDOWS\MEMORY.DMP.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.

Identyfikator zdarzenia 1001 (oczywiście w pomocy ms nic nie ma)

Odczytałem dzięki Debugging tools for windows Savedump-a

Oto wynik: 

WARNING: Whitespace at end of path element

Microsoft (R) Windows Debugger  Version 6.6.0007.5
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.

Loading Dump File [C:\WINDOWS\Minidump\Minidump.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: SRV*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols
Executable search path is:
Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) MP (2 procs) Free x86 compatible
Product: WinNt
Built by: 2600.xpsp_sp2_rtm.040803-2158
Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055c700
Debug session time: Mon Dec 25 19:57:05.937 2006 (GMT+1)
System Uptime: 0 days 5:23:42.651
Loading Kernel Symbols
........................................................................................................................................................
Loading User Symbols
Loading unloaded module list
....................
ERROR: FindPlugIns 8007007b
*                                                                                                *
*                        Bugcheck Analysis                                           *
*                                                                                                *

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck D1, {a6c3724e, 2, 8, a6c3724e}

Unable to load image \??\C:\WINDOWS\system32\drivers\HookCentre.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for HookCentre.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for HookCentre.sys
Probably caused by : HookCentre.sys ( HookCentre+1d25 )

Followup: MachineOwner

Dostaje taki restart i savedumpa gdy komp chodzi powyżej 10h. Np zostawie go w włączonego bo z pracy chcę coś pobrać etc.

Nie jestem pewien ale plik HookCentre.sys to chyba plik AntiViren Kit 2007 ( takowy program antywirusowy zakupiłem w grudniu tego roku)

Zrzuty pojawiły się dopiero teraz (czyli po prawie 2 miesiącach używania programu). Denerwuje mnie to już (nie moge usunąć tego pliku bo po restarcie znajduje się tam gdzie był wcześniej). Może jakaś pomoc ??

Info o systemie:

Win xp pro sp2 pl

proc: amd64 x2 4200+

ram: 2x512MB Kingstone

MB: Gigabyte k8ultra sli (nforce 4)

grafika: Radek x850pro

muzyka: (mb wyłączona), sb audigy ls

Odpowiedzi: 1

Odinstaluj antywirusa i sprawdź czy restarty będa sie pojawiać.
Żółty
Dodano
22.01.2007 23:43:20
  • enzo006 23.01.2007 16:14:19

<p>HEHE</p><p>Samobójca nie jestem, nie podłączę komputera do sieci bez antyvira.</p><p>Poza tym napisałem że ten plik to prawdopodobnie jest z programu antivirenkit. Ale tego pewien nie jestem.&nbsp;</p><p>&nbsp;W GData dowiedziałem się że HookCentre to plik odpowiadający za ochronę rejestru. Możliwe że mój program antywirusowy gryzie się po prostu z outpostem. Tam z tego co pamiętam też jest ochrona "komponentów" czyli zmian plików i rejestru.</p><p><br>Dziś będę się bawił w wyłączenie niektórych funkcji w antyvirze jak i outpoście.<br>&nbsp;</p>

• Żółty 23.01.2007 16:17:16

<p>Ten plik jest od tego antywirusa.</p><p>&nbsp;</p><p>Skoro się obawiasz podłączania do sieci komputera bez antywirusa to zainstaluj w jego miejsce innego - testowo - aby przekonać się czy problem leży tylko w antywirusie czy gdzies głębiej (np w sterownikach do karty sieciowej). &nbsp;</p>

• enzo006 23.01.2007 16:30:26

<p>&nbsp;</p><p>Nie sądzę że to wina kart sieciowych, nie wywala żadnego innego drivera. A tak jak napisałem wyżej to raczej coś z ochroną rejestru. Wiec narazie pójdę w tym kierunku.</p><p>&nbsp;</p>

enzo006
Dodano:
22.01.2007 23:11:58
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1