Miejsce Na Dysku C
Witam,
ostatnio na moim dysku c, ubywa miejsca mimo ze:
– nie instaluje zadnych programow ani dodatkow lub updt
– mam wyłączone kopie zapasowe dysku
nic nie robie i miejsca ubywa, ale postaram wam sie to przyblizyć:
partycja ta ma dokladnie 7,87 GB
wolnych 4,01 GB (wczesniej z wlaczonym kopia zapasowa dysku oklo 3,0 GB
Powiedzcie mi gdzie sie podzialy te moje gb na tym dysku skoro po zaznaczeniu _wszystkich_ folderow na tym dysku mają one tylko 1,20GB wiec z prostego liczenia na moim hdd c powinno pozostac ok, 6,50 GB
moje pytanie brzmi, co to jest ? jak te miejsce odzyskac ? wpadłem na pomysł ze to moze jakies ukryte pliki windowsowe z instalacji ? ale ktore ?
dodam, ze zanim ''osiadlem'' przeinstalowywalem system chyba z 10 razy (poniewaz mialem pewnie problemy a to z internetem a to z windowsem)
i wazne, po kazdej instalcje, i formacie dysku C mimo ze windows zostal na czysto zainstalowany (nie formatowalem dysku D) nie mial wolnych oklo 6,5GB (tak jak to powinno byc bo windows zajmuje ok 1,5GB) tylko coraz mniej np. gdybym teraz znowu przenstalowal winde to zostaloby mi chyba wolnych 2 GB, mimo zeby zrobil format C, pls help, co zajmuje na C tyle GB skoro wszystkie foldery ktore zaznacze zajmują 1,5GB, licze na was.
pozdrawiam.
aha, nie robiłem defragmentacji dysku, ani razu odkad mam ten nowy komputer, powinienem ? , powinno pomoc cos ?
zrobiłem przed momentem defragmentacje nic nie pomgoło, czy mozna zrobić ja np. 2 razy pod rząd czy raczej sie nie zaleca ? ;)
ostatnio na moim dysku c, ubywa miejsca mimo ze:
– nie instaluje zadnych programow ani dodatkow lub updt
– mam wyłączone kopie zapasowe dysku
nic nie robie i miejsca ubywa, ale postaram wam sie to przyblizyć:
partycja ta ma dokladnie 7,87 GB
wolnych 4,01 GB (wczesniej z wlaczonym kopia zapasowa dysku oklo 3,0 GB
Powiedzcie mi gdzie sie podzialy te moje gb na tym dysku skoro po zaznaczeniu _wszystkich_ folderow na tym dysku mają one tylko 1,20GB wiec z prostego liczenia na moim hdd c powinno pozostac ok, 6,50 GB
moje pytanie brzmi, co to jest ? jak te miejsce odzyskac ? wpadłem na pomysł ze to moze jakies ukryte pliki windowsowe z instalacji ? ale ktore ?
dodam, ze zanim ''osiadlem'' przeinstalowywalem system chyba z 10 razy (poniewaz mialem pewnie problemy a to z internetem a to z windowsem)
i wazne, po kazdej instalcje, i formacie dysku C mimo ze windows zostal na czysto zainstalowany (nie formatowalem dysku D) nie mial wolnych oklo 6,5GB (tak jak to powinno byc bo windows zajmuje ok 1,5GB) tylko coraz mniej np. gdybym teraz znowu przenstalowal winde to zostaloby mi chyba wolnych 2 GB, mimo zeby zrobil format C, pls help, co zajmuje na C tyle GB skoro wszystkie foldery ktore zaznacze zajmują 1,5GB, licze na was.
pozdrawiam.
aha, nie robiłem defragmentacji dysku, ani razu odkad mam ten nowy komputer, powinienem ? , powinno pomoc cos ?
zrobiłem przed momentem defragmentacje nic nie pomgoło, czy mozna zrobić ja np. 2 razy pod rząd czy raczej sie nie zaleca ? ;)
Odpowiedzi: 9
Miałem to samo ubyło mi 3 gb. Po pierwsze zrób defragmentacje dysku, a po 2 zajrzyj do katalogu windows/Temp i zobacz czy nie masz tam jakis duzych plików, ja miałem i to własnie one mi zabrały miejsce.
Bobi_robert:
Jesli bingo nie tym razem to bedziemy dalej kombinować.
Nie pisałem przeciez o odinstalowaniu programu, poza tym po deinstalacji system nie powinien zwolnic
Na razie Trace >> Stop Tracing
Log powinien byc w C:\WINDOWS\System32\LogFiles\WMI\trace.log
hah, śmieszne to ci powiem :)
stop trace jest nieaktywne bo nawet nie rozpoczęte, bo dałem trace> optymize system
wiec jezeli nie jest roczpoczęte to loga teź nie będzie, szukałem i nie ma :) hmm, czyli wygląda na to ze to nie to. słyszałem jeszcze kiedys ze xp nie obsluguje dyskow powyzej 150 czy 140 gb nie pamietam, moze problemu nalezy szukac gdzie indziej ? moze nalezy zainstalowac jakis progs ? jezeli cos potzrebne jakies screeny, logi z hj czy cos co ulatwi to mow.
obecnie wyglada to tak: wolne jest 4,23GB/7,87GB (z wyłączonym przywracaniem + 3x defrag + czyszczenie dysku) pliki na c wszystkie zajmuja na dysku 1,41 ogolnie 1,73,
kto mi ukradł te 2GB ? 8)
mam wrazenie ze wczesniejsze reinstalki wlasnie zajmuje ta 2GB tylko czemu jezeli byl robiony kompletny format, moze to gdzie jako ukryte siedzi w system32 i mam np. po 50MB, tylko co to jest, :idea:
pozdrawiam. :roll:
jeszcze log z hj dla reguły –,–'' moze coś ujrzysz :)
staram sie raczej cpu w czystosci trzymac ^^
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 23:16:27, on 2005–03–25
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
D:\Programy\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
D:\Programy\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
D:\Programy\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe
C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon.exe
C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe
C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon.exe
C:\Program Files\Logitech\MouseWare\system\em_exec.exe
D:\Programy\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
C:\Program Files\HP\hpcoretech\hpcmpmgr.exe
D:\Program Files\Hewlett–Packard\HP Software Update\HPWuSchd2.exe
C:\WINDOWS\System32\hphmon05.exe
C:\Program Files\Common Files\Real\Update_OB\realsched.exe
C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
C:\Program Files\HP\hpcoretech\comp\hptskmgr.exe
C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\devldr32.exe
D:\Programy\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe
D:\Programy\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
D:\Programy\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe
D:\Programy\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe
C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\NeostradaTP.exe
C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\ComComp.exe
C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch.exe
D:\Programy\Opera\Opera.exe
C:\Documents and Settings\M&M\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.neostrada.pl
R1 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Window Title = Neostrada TP
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
R3 – URLSearchHook: Search Class – {08C06D61–F1F3–4799–86F8–BE1A89362C85} – C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\SEARCH~1.DLL
O2 – BHO: AcroIEHlprObj Class – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – D:\Programy\Adobe\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O4 – HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 – HKLM\..\Run: [Logitech Utility] Logi_MwX.Exe
O4 – HKLM\..\Run: [WooCnxMon] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon.exe
O4 – HKLM\..\Run: [SpeedTouch USB Diagnostics] "C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe" /icon
O4 – HKLM\..\Run: [WOOWATCH] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch.exe
O4 – HKLM\..\Run: [WOOTASKBARICON] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon.exe
O4 – HKLM\..\Run: [avast!] D:\Programy\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
O4 – HKLM\..\Run: [HPHUPD05] D:\Program Files\Hewlett–Packard\{5372B9A6–6E51–4f90–9B40–E0A3B8475C4E}\hphupd05.exe
O4 – HKLM\..\Run: [HP Component Manager] "C:\Program Files\HP\hpcoretech\hpcmpmgr.exe"
O4 – HKLM\..\Run: [HP Software Update] "D:\Program Files\Hewlett–Packard\HP Software Update\HPWuSchd2.exe"
O4 – HKLM\..\Run: [HPHmon05] C:\WINDOWS\System32\hphmon05.exe
O4 – HKLM\..\Run: [TkBellExe] "C:\Program Files\Common Files\Real\Update_OB\realsched.exe" –osboot
O4 – HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
O4 – Global Startup: Adobe Gamma Loader.lnk = C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe
O9 – Extra button: Related – {c95fe080–8f5d–11d2–a20b–00aa003c157a} – C:\WINDOWS\web\related.htm
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links – {c95fe080–8f5d–11d2–a20b–00aa003c157a} – C:\WINDOWS\web\related.htm
O16 – DPF: {BFA1F11D–3121–AFE1–4112–894323212DAC} (GameDesire Word Games) – http://67.15.101.3/g_bin/pl/words_2_0_0_36.cab
O16 – DPF: {FDDBE2B8–6602–4AD8–946D–94C5A32FA6C4} (GameDesire Pool Training) – http://67.15.101.3/g_bin/pl/billardt_2_0_0_21.cab
O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{B050387C–9528–43CD–B883–5A0556B80B6B}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164
O23 – Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) – Unknown owner – D:\Programy\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
O23 – Service: avast! Antivirus – Unknown owner – D:\Programy\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
O23 – Service: avast! Mail Scanner – Unknown owner – D:\Programy\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing)
O23 – Service: avast! Web Scanner – Unknown owner – D:\Programy\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing)
O23 – Service: Kerio Personal Firewall 4 (KPF4) – Kerio Technologies – D:\Programy\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe
O23 – Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) – NVIDIA Corporation – C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
Jesli bingo nie tym razem to bedziemy dalej kombinować.
Nie pisałem przeciez o odinstalowaniu programu, poza tym po deinstalacji system nie powinien zwolnic
Bobi_robert:
Bingo plik który zajmuje Ci miejsce i na dodatek wciaź sie rozrasta to log BootVisa
Zatrzymaj tracking i usun go.
Zreszta to tez w przyklejonym zawarłem.
no nie wiemc czy bingo :roll: bo bootvisa instalowalem dop 3 godziny temu :roll:
mógłbyś mi powiedzić jak zatrzymac ten tracking i co usunac bo w tym przyklejonym napisales tylko jak z niego korzystac.
pozatym jak usune ten log boostvisa to winda znowu zacznie sie wolno ladowac ?
pozdrawiam.
Bingo plik który zajmuje Ci miejsce i na dodatek wciaź sie rozrasta to log BootVisa
Bobi_robert:
Tak sie jeszcze spytam, masz Nortona albo BootVisa ??
Jesli nie usuwałes dllcache to jest to katalg ukryty, systemowy i znajduje sie w system32
tak mam bootvisa i strasznie przyspieszyl mi ladowanie systemu, tak probowalem juz odkrywac ukryte pliki ale tam tego katalogu nie ma :roll:
moze bootvis mi go zmienil bo mam tam cos takiego jak: dcache i pisze ze jest to plik bootvis trace file, bo dalem trace i optymize system.
Tak sie jeszcze spytam, masz Nortona albo BootVisa ??
Jesli nie usuwałes dllcache to jest to katalg ukryty, systemowy i znajduje sie w system32
1. skanowalem, mam fire walla, i duza iloscia innych antyvirow, nic nie wyrktyo
2. napisalem ze mam wylaczone
3. no wlanise sa ukryte, ale ktore wywalic ?
4. dobrze pokazuje.
5. bad sektory by defragmentator wykryl, jest czysty.
please ludzie help !
aha dysk ma 160GB Samsung gdyby to mialo znaczenie.
czytałem jeszcze z wywalenie katalogu dllcache zwolni troche miejsca ale ja tego katalogu nie mam
:roll:
2. napisalem ze mam wylaczone
3. no wlanise sa ukryte, ale ktore wywalic ?
4. dobrze pokazuje.
5. bad sektory by defragmentator wykryl, jest czysty.
please ludzie help !
aha dysk ma 160GB Samsung gdyby to mialo znaczenie.
czytałem jeszcze z wywalenie katalogu dllcache zwolni troche miejsca ale ja tego katalogu nie mam
:roll:
witam!
1.Lepiej zeskanuj sobie dysk antyvirem – to po pierwsze...
2.Sprawdz czy masz wlaczone przywracanie systemu – sporo zajmuje...
3.Pliki ukryte...
4.Sprawdz czy window oby dobrze pokazuje ilosc wolnego miejsca – sprawdz za pomoca scandisku (gruntowny)
5.Bad Sektory – dysk moze zaczal sie "pruc" i niestety ale bedzie sie nadawla tylko do wymiany (o ile jest na gwar)
Pozdrawiam
PS
To so tylko niektore mozliwosci, przez ktore mogles utracic miejsce na dysku.
1.Lepiej zeskanuj sobie dysk antyvirem – to po pierwsze...
2.Sprawdz czy masz wlaczone przywracanie systemu – sporo zajmuje...
3.Pliki ukryte...
4.Sprawdz czy window oby dobrze pokazuje ilosc wolnego miejsca – sprawdz za pomoca scandisku (gruntowny)
5.Bad Sektory – dysk moze zaczal sie "pruc" i niestety ale bedzie sie nadawla tylko do wymiany (o ile jest na gwar)
Pozdrawiam
PS
To so tylko niektore mozliwosci, przez ktore mogles utracic miejsce na dysku.
Strona 1 / 1