menu start– jak usunąć grupę programy??
Czy ktoś wie w jaki sposób usunąć grupę programy z menu start. Interesuje mnie tylko odpowiednia modyfikacja rejestru, a nie proste usunięcie skrótów lub ukrycie folderu. Próbowałem usunąć to poprzez modyfikację następujących kluczy:
1.HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders
2.HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerShell Folders
W drugim kluczu usunięcie wartości Programs nic nie daje gdyź, po przelogowaniu wartość wraca do poprawnej ścieźki. Taki sam efekt jest po zmianie wartości na nieprawidłową (liczyłem źe oszukam Windowsa ;–)).
W pierwszym kluczu usunięcie nie daje źadnego efektu.
Będę wdzięczny za kaźdą sugestię.
1.HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders
2.HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerShell Folders
W drugim kluczu usunięcie wartości Programs nic nie daje gdyź, po przelogowaniu wartość wraca do poprawnej ścieźki. Taki sam efekt jest po zmianie wartości na nieprawidłową (liczyłem źe oszukam Windowsa ;–)).
W pierwszym kluczu usunięcie nie daje źadnego efektu.
Będę wdzięczny za kaźdą sugestię.
Odpowiedzi: 11
Udało się!! Co prawda jeśli zrobiłem to wg. opisu Error 5 to równieź zablokowało dostęp do Menu Start dla wszystkich uźytkowników, ale pokombinowałem i udało się.
Dla potomnych pozostawiam opis:
Naleźy skopiować klucz:
HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{5b4dae26–b807–11d0–9815–00c04fd91972} do:
HKEY_CURRENT_USERSoftwareclassesCLSID
a następnie usunąć wszystkie wartości.
Dzięki ogromne za pomoc El Nino i Error 5.
Naleźy skopiować klucz:
Udało się!! Co prawda jeśli zrobiłem to wg. opisu Error 5 to równieź zablokowało dostęp do Menu Start dla wszystkich uźytkowników, ale pokombinowałem i udało się.
Naleźy skopiować klucz:
Naleźy skopiować klucz:
Aby osiągnąć efekt opisany przez EL NINO, ale dla pojedynczego uźytkownika tworzysz klucz
HKEY_CURRENT_USERSoftwareclassesCLSID{5b4dae26–b807–11d0–9815–00c04fd91972} i wartości domyślnej dajesz dane " ".
Następnie tworzysz klucz HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{5b4dae26–b807–11d0–9815–00c04fd91972}InProcServer32 i wartości domyślnej dajesz " " oraz tworzysz wartość ciągu o nazwie ThreadingModel i dajesz jej dane " "
HKEY_CURRENT_USERSoftwareclassesCLSID{5b4dae26–b807–11d0–9815–00c04fd91972} i wartości domyślnej dajesz dane " ".
Następnie tworzysz klucz HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{5b4dae26–b807–11d0–9815–00c04fd91972}InProcServer32 i wartości domyślnej dajesz " " oraz tworzysz wartość ciągu o nazwie ThreadingModel i dajesz jej dane " "
majzel, jesli system masz na NTFSie, zablokuj po prostu uzytkownikowi w jego profilu w Dokumenty i Ustawienia dostep do folderu Programy lub tez nawet Menu Start. W profilu All Users rowniez :wink: .
Ano właśnie sposób El Nino dobry i skuteczny, bo blokuje wszystkich, ale mnie nie urządza. ja potrzebuje zablokować tylko konkretnego uźytkownika.
Generalnie chcę,aby uźytkownik na swoim profilu nie mógł zrobic absolutnie nic, po wycięciu całego menu start (klasycznego) w polisach, pozostała tylko zakładka Programy (której w polisach nie da się ukryć)
Troszke nad tym juź siedzę i widze źe nie jest to łatwe,tak jak w pierwszym poście napisałem ścieźki do grupy Programs jakimś magicznym sposobem są przywracane nawet po usunięciu odpowiedniego klucza. Sprawę w pewien sposób rozwiązuje usunięcie z:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders
klucza Common Programs, ale wówczas stosuje sie do wszystkich uźytkowników (i znowu z tyłu d....)
Dlatego pytam czy moźe da się zablokować tak aby po naciśnięciu START nie rozwijało się Menu. Na razie niestety się motam.
Generalnie chcę,aby uźytkownik na swoim profilu nie mógł zrobic absolutnie nic, po wycięciu całego menu start (klasycznego) w polisach, pozostała tylko zakładka Programy (której w polisach nie da się ukryć)
Troszke nad tym juź siedzę i widze źe nie jest to łatwe,tak jak w pierwszym poście napisałem ścieźki do grupy Programs jakimś magicznym sposobem są przywracane nawet po usunięciu odpowiedniego klucza. Sprawę w pewien sposób rozwiązuje usunięcie z:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders
klucza Common Programs, ale wówczas stosuje sie do wszystkich uźytkowników (i znowu z tyłu d....)
Dlatego pytam czy moźe da się zablokować tak aby po naciśnięciu START nie rozwijało się Menu. Na razie niestety się motam.
majzel:
Chyba źe ktoś wie jak w ogóle zablokować Menu Start
A chcesz zablokować dla wszystkich uźytkowników czy tylko dla konkretnych, bo sposób El Nino zadziała dla wszystkich
Co ma nie wiedziec ?majzel:
Chyba źe ktoś wie jak w ogóle zablokować Menu Start
HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{5b4dae26–b807–11d0–9815–00c04fd91972}
przed CLSIDem ladujesz "–" (minus)
{–5b4dae26–b807–11d0–9815–00c04fd91972}
Wiec usun ale z HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders
Wpisanie NoStartMenuMorePrograms do HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
owszem rozwiązuje problem, ale przy Menu Start XP ukrywając zakładkę: Wszystkie programy , a nie klasycznym Menu Start(a na takim mi zaleźy).
Usunięcie wpisów z HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders dotyczy wszystkich kont, a ja chcę tylko dla poszczególnych uźytkowników pomijając np. administratorów.
Chyba źe ktoś wie jak w ogóle zablokować Menu Start,bo zakładka programy to jedyna z którą nie mogę sobie poradzić.
Dzięki za odpowiedzi.
owszem rozwiązuje problem, ale przy Menu Start XP ukrywając zakładkę: Wszystkie programy , a nie klasycznym Menu Start(a na takim mi zaleźy).
Usunięcie wpisów z HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders dotyczy wszystkich kont, a ja chcę tylko dla poszczególnych uźytkowników pomijając np. administratorów.
Chyba źe ktoś wie jak w ogóle zablokować Menu Start,bo zakładka programy to jedyna z którą nie mogę sobie poradzić.
Dzięki za odpowiedzi.
Wystarczy:
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
wpis: NoStartMenuMorePrograms
wartosc: 1
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
wpis: NoStartMenuMorePrograms
wartosc: 1
Jak juź te wartości usuwasz to spróbuj oprucz nich zmodyfikować (usunąć) wartość Common Programs z klucza HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders i restart.
Moźe coś da :)
Moźe coś da :)
Strona 1 / 1