menu kontekstowe
jak usunąc wpisy z menu(prawoklik na foldery nie pliki) patrz zrzut pt.menu kontekstowe.I jeszcze jedno dlaczego w narzedzia–opcje folderów–typy plików–foldery–zawansowane mam niedzialajace przyciski usun i edytuj.
Odpowiedzi: 17
Ok dzieki. Rozumiem, ze jak cos to tylko wpisuje ta sama komende tylko bez –u.
Przydaloby sie jeszcze usunac ten spyware od Outposta...
Przydaloby sie jeszcze usunac ten spyware od Outposta...
Programu Videozilla juz nie uzywasz jak sądze? Więc nic się nie dzieje.
Mozesz skasowac biblioteke shctxex z system32 i po sprawie, to dll–ka tego programu.
Mozesz skasowac biblioteke shctxex z system32 i po sprawie, to dll–ka tego programu.
Hmmm ciekawe, wykonalem komende i 2 polecenia zniknely (zostal ten od spyware ale on jest od Outposta – nie ma w nim chyba opcji odnosnie menu konteksotwego).
Ciekaw jestem co jeszcze sie przy tym usunelo?
Ciekaw jestem co jeszcze sie przy tym usunelo?
W takim razie powiedzmy, ze ja wiem co robię, wpisz to polecenie w uruchom.
W razie czego przedtem wyeksportuj HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers bo zdaje się ze tam te wejscia siedzą.
W razie czego przedtem wyeksportuj HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers bo zdaje się ze tam te wejscia siedzą.
To widnieje w prawokliku wszystkiego co sie kliknie.
A z tym uruchom: regsvr32 –u shctxex.dll to moglbys wytlumaczyc? Na goglach nic nie znalazlem a wolalbym nie uruchamiac polecen ktorych nie znam.
A z tym uruchom: regsvr32 –u shctxex.dll to moglbys wytlumaczyc? Na goglach nic nie znalazlem a wolalbym nie uruchamiac polecen ktorych nie znam.
Podstawowe pytanie, te pozycje widnieją w prawokliku na katalogu? Moze na jakimś innym typie pliku?
Znalazłem w necie coś takiego, start – uruchom: regsvr32 –u shctxex.dll
Znalazłem w necie coś takiego, start – uruchom: regsvr32 –u shctxex.dll
Bobi:
HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell
Tu nie ma wszystkiego. U mnie np w tym miejscu sa polecenia zwiazane tylko z WinAmpem.
A jak usunac te polecenia co pod spodem? Nie mam juz programu lub nie mozna tego wylaczyc spod nich a polecenia pozostaly. W rejestrze nie znajduje nic pod nazwa np "convert", "spyware", "videozilla". Jedyny programik jaki znam wyswietlajacy rozszerzenia shella to jv16 ale tam tez sie moge doszukac tych polecen.
tytus05:
Oj sorry Lia,gdzie ja miałem oczy :oops: :lol:
Zapatrzyłeś się w menu kontekstowe :wink:
Oj sorry Lia,gdzie ja miałem oczy :oops: :lol:
tytus05:
tak jak Lia wskazywał
wskazywaŁA (bo dziewczynka jestem :))
część juź wywaliłem winrara tak jak Lia wskazywał a resztę wg. wskazówek Bobiego z rejestru(niektóre były w podkluczu Folder–shell).Faktycznie większość da się wywalic z menu zmieniając w ustawieniach konkretnego programu.Dzięki serdeczne.A propos 2 antywirów to zgadza się mam dwa.Najpierw miałem jeden kaspra a potem chciałem przetestowac noda32(kasper był wtedy wyłączony).Po 3 m–cach właczylem kaspra przy działającym nodzie i okazało ze się nie "gryzą" i pracują obydwa.Ale okazało się źe kasper wykrył mi(gdy miałem tylko noda32) dwa wiry i jednego trojana :oops: .Ale narazie noda nie usuwam.
Takźe uwaźam źe kaspersky jest lepszy.
Takźe uwaźam źe kaspersky jest lepszy.
Bobi:
Czyli jednak chyba się nie mylilem :D
Lia:
To jest polecenie na usunięcie z prawoklika jak na przykład klikniesz na pulpit i dasz "Nowy". W ten sposób usuwaja sie te nowe: typu nowy dokument tekstowy, nowy dokument word itp.
Jeśli tak to sorry za błąd. :oops:
wojtt:
punkt 10.
To jest polecenie na usunięcie z prawoklika jak na przykład klikniesz na pulpit i dasz "Nowy". W ten sposób usuwaja sie te nowe: typu nowy dokument tekstowy, nowy dokument word itp.
tytus05:
jak usunąc wpisy z menu(prawoklik na foldery nie pliki) patrz zrzut pt.menu kontekstowe.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=7943
punkt 10.
tytus05:
I jeszcze jedno dlaczego w narzedzia–opcje folderów–typy plików–foldery–zawansowane mam niedzialajace przyciski usun i edytuj.
Ja teź tak mam, ale tylko do folderów. Dlaczego – nie wiem, nigdy tego nie uzywałem.
(tak z innej beczki: dwa antywirusy masz...?)
Jeśli chodzi o menu kontekstowe, to bardzo często moźesz opcje związane z danym programem usunąć w opcjach tego programu (na przykład opcje winrana: opcje––>ustawienia––>zakładka integracja i 'powłoka' i wybierasz co chcesz miec w menu kontekstowym).Chyba, źe koledzy doradzą ci usunąć to spod rejestru.
Jeśli chodzi o menu kontekstowe, to bardzo często moźesz opcje związane z danym programem usunąć w opcjach tego programu (na przykład opcje winrana: opcje––>ustawienia––>zakładka integracja i 'powłoka' i wybierasz co chcesz miec w menu kontekstowym).Chyba, źe koledzy doradzą ci usunąć to spod rejestru.
Strona 1 / 1