Menadżer Zadań
Na kompie mam kilku userów, każdy z nich jest na parametrach administatora. W jednym z tych kont chciałbym wyłączyć Menadżer Zadań, jak to zrobić? I czy jest taka możliwość?
Odpowiedzi: 7
W wbudowanym koncie Administrator jet ukryta gdzieś funkcja zabraniania dostępu do menegera.Ale gdzie to ....
Nie bawilem sie(nie musialem) samo mi zablokowalo. NA WSZYSTKICH KONTACH...
Jest - regedit i załaduj gałąź rejestru po zaznaczeniu HKEY_USERS - wskazujesz plik ntuser.dat z profilu który chcesz edytować. Nie zapomnij zwolnić tej gałęzi no i oczywiście ściezki inne sa (zależne od tego jaką nazwę nadałeś podłaczanej gałęzi).
a jest może możliwość zablokowania menadżera zadań z innego konta?
Np chcę zablokować konto 2 z konta 1
Tu -> [url]http://www.centrumxp.pl/WindowsXP/788,1,Rejestr_sytemu.aspx[/url] masz początek. Klucze, jeżeli ich nie ma, tworzysz - bądź z menu Edycja -. Nowy bądź z menu kontekstowego dostepnego pod prawym klawiszem myszy.
REG_DWORD to jeden z typów danych przechowywanych w rejestrze - w menu "Nowy" jest takie coś jak "Wartość DWORD"
super że jest taka możliwość, ale jak byś mógł troche bliżej (jestem laikiem)
wiem, że trzeba wejść w rejestrt (to naszczęście umiem), odnaleść ten klucz który podałeś,
ale co dalej? mam go jakoś edytować? - jeszcze nic nie robiłem w rejestrze więc nie wiem co znaczy
wpis "dword" itd
Jest taka możliwość. Na jego koncie w kluczu HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System wprowdź wpis typu dword o nazwie DisableTaskMgr i ustaw wartoś 1 dla tego wpisu.
Nie - Admin jest admin i co inni z tej grupy moga i on może.
Strona 1 / 1