Maxtor

Od jakiegoś czasu uzywam przenośnego HDD Maxtor o pojemności 6 GB. Jednak od wczoraj nie działa. W BIOS wykrywa go bez problemów ale system XP go nie wykrywa. Sprawdziłen ma 2 komputerach. Oba pracują na XP.
Jak uruchomiłem dodaj urzadzenie to powiedział mi, źe "To urzadzenie działa poprawnie".
Próbowałem teź sprawdzić pod starym dobrym Norton Commnader ale teź go nie widzi. Dla pewności podłaczyłem teź inny HDD. Wszystko inne działa tylko ten mały Maxtor ma problemy.Taśmy i zworki na pewno dobrze podłaczyłem bo sprawdzałem juź kilkukrotnie. Jak moźna go uratować ?
Słyszałem o formatowaniu niskopoziomowym. Czy to moze pomóc ? I jak uźyć tego formatowania skoto XP go nie widzi ?

Odpowiedzi: 8

www.dposoft.net
Ucho
Dodano
05.12.2004 12:12:17
Nowe kompy nie mają tej opcji w biosie.

Uźyj FDISKA i komenda fdisk /mbr

komenda format c: /u

I jak narzędzia firmowe nie pomagają to chyba jego koniec.

Uźyj jeszcze HDD regenerator.
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
JNJN
Dodano
05.12.2004 12:05:31
Wobec tego nie sadze, zeby to cos pomoglo, ale spróbuj format niskopoziomowy (na zasadzie, ze tonący brzytwy się chwyta). Masz go w opcjach Bios–u. Dla bezpieczeństwa odłącz inne dyski, źebyś się nie pomylił.
Ucho
Dodano
05.12.2004 11:57:45
Podłaczenia taśmami robiłem kilkanaście razy. Nawet inny HDD podłaczałem tak samo jak ten uszkodzony HDD.
Poniewaź wszystkie moje HDD to Maxtor więc odwiedziłem stronę producenta i ściągnąłem MaxBlast 3. Program w pewnym momencie wyswietla jakiś komunikat o błedzie około 8 linijek i wyłacza się. Jeśli próbuję przetestować MaxBlast na jakimkolwiek sprawnym HDD wszystko działa.
Czy napradę nie juź moźliwości ?
Nie lubię się poddawać.
Maro24
Dodano
05.12.2004 09:02:12
Prawie zgadzam sie z JN, ale dla pewnosci sprawdz jeszcze polaczenia z tasmami. Czesto tak bywa jak nie ma gdzies styku. Najlepiej podepnij go dla próby bezposrednio na tasme z pominieciem szuflady. A moze masz inna jeszcze inna tasme (tak, zeby byc pewnym na 1000 %)
Ucho
Dodano
04.12.2004 23:47:26
Podejrzewam źe się uszkodziła elektronika i nic nie zrobisz.

Poczytaj tu:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_110645.html
JNJN
Dodano
04.12.2004 20:17:17
Obecnie ten HDD widzi tylko BIOS.
Próbowałem :
Instalka XP – Wykrył HDD o pojemności 0 MB nie moźna było zrobić źadnych partycji o firmatowaniu nie ma mowy.
Fdisk – System wystartowałem z FDD i uruchomiłem fdisk nie wykrył tego HDD.
Ten HDD nie musi być dyskiem systemowym. Ja chcę go tylko uruchomić jako kieszeń.
Co moźna z tym zrobić ?
Maro24
Dodano
04.12.2004 19:13:48
W zarzadzaniu dyskami sprawdzales czy da sie literke przypisac ?
EL NINO
Dodano
03.12.2004 20:51:20
Maro24
Dodano:
03.12.2004 20:35:09
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1