Matura z Informatyki

Mam pytanie do wszystkich fanatych informatyki ktorzy zdawali badz zamierzają zdawać z niej maturę (podstawową i rozszerzoną). Czy wiecie jakie zagadnienia obowiązują na NOWĄ MATURĘ co jest wymagane.

Odpowiedzi: 20

1. www.borland.pl –> pobierz Borland C++ Personal (wersja darmowa), moźesz teź uźywać Dev–C++, mniej waźy, bo jakieś 9 MB
2. Format pliku to standartowo *.c – dla klasycznego c, a *.cpp dla C++.
3. Najlepszy dla mnie to Borland C++ 6 Personal.
Ale dla Ciebie Dev–C++ zupełnie wystarczy.
Jak będziesz miał jakieś pytanie to chętnie pomogę: 5114983 – (do 14 – 15 pracuję, wiec mnie nie ma)
Anonymous
Dodano
13.09.2005 13:41:32
a więc pytania dotyczące pierwszej lekcji :)

Program piszemy w notatniku? jeśli działamy pod windowsem .
Do jakiego formatu zapusujemy program .
Lub jaki jest najlepszy edytor do pisania programów w C . Jaki kompilator , jaki linker .
Lipton
Dodano
13.09.2005 12:52:10
Lekcja pierwsza:
#include
void main(void)
{
printf("Hallo World") ;
}

Zaś z ksiąźek (bo tego typu kursów jestem zwolennikiem) polecam Ci:
Kernighan & Richie – "Ansii C"
Anonymous
Dodano
13.09.2005 09:58:07
tak , ale ja pytam o jakiś sprawdzony , na którym moze ktoś z Was się go nauczył , google to dobre narzędzie , znajduje wiele śmieci
Lipton
Dodano
13.09.2005 08:50:47
tak , ale ja pytam o jakiś sprawdzony , na którym moze ktoś z Was się go nauczył , google to dobre narzędzie , znajduje wiele śmieci
Lipton
Dodano
13.09.2005 08:50:47
Lipton:
W tym roku szkolnym mamy uczyć się języka C :) i tu jest moje pytanie , czy znacie jakiś kurs dla początkujących tego języka :>

wpisz na np. google kurs C a wyskoczy ci tyle znalezionych źe...
MetaVirus
Dodano
12.09.2005 23:12:52
W tym roku szkolnym mamy uczyć się języka C :) i tu jest moje pytanie , czy znacie jakiś kurs dla początkujących tego języka :>
Lipton
Dodano
12.09.2005 18:53:54
ja np mam zamiar wybrac sie na UJ, dział Matematyka i Informatyka gdzie brana pod uwage jest matematyka i informatyka a z kolei o fizyce nei ma nic mowy :P
adik154
Dodano
12.09.2005 00:41:23
adik154:
musisz zdać maturke z matmy (kierunki inf), a jesli potem zdasz jeszcze fize i infe to pod uwage bedzie brany tylko ten przedmiot na który wskazesz. A zreszta chłopie przejrzyj kryteria szkół, tam wszystko pisze :wink:

na tych na których patrzałem, w kryteriach nie ma nic o maturze z infy :)
MetaVirus
Dodano
11.09.2005 23:20:53
musisz zdać maturke z matmy (kierunki inf), a jesli potem zdasz jeszcze fize i infe to pod uwage bedzie brany tylko ten przedmiot na który wskazesz. A zreszta chłopie przejrzyj kryteria szkół, tam wszystko pisze :wink:
adik154
Dodano
11.09.2005 17:33:53
adik154:
czterech_:
przemyslales to? matury z informatyki w tym roku nie bylo praktycznie nigdzie w wymaganiach na studia...

o ile wiem to wiele uczelni jako przedmiot na maturze dla kierunków Informatycznych wymaga:

>> Matematyki (rozszeźonej) [obowiązkowo]
>> oraz Fizyki lub Informatyki jako przedmiot dodatkowy, wiec Informatyke jak najbardziej warto zdawać (jesli ktos nie chce fizyki) i ja zamieźam za rok własnie z infy maturke pisać.

A co jest wymagane, no oczywiście C++

Pozdrawiam

A jeźli ktoś napisze fizyke i informatyke, to co jest brane pod uwagę?? To z czego sie ma więcej punktów, samemu moźna wybrać, czy to zaleźy od uczelni??
MetaVirus
Dodano
11.09.2005 16:50:02
ERROR 5:
Ale przecieź zaczynając od c++ teź moźna się najpierw uczyć unii struktór itp :wink:

Ale to nie jest podejście obiektowe.
Fachowo zaś pisząc: Poziom abstrakcji zupełnie inny.
Anonymous
Dodano
10.09.2005 14:11:52
gusioo:
Znowu uwaźam, źe lepiej zacząć od klasycznego C, a potem C++
Dlaczego ?
C++ z załoźenia jest językiem obiektowym (klasy, konstruktory, destruktory).
w C masz unie i struktury co jest o wiele łatwiejsze do nauki niź klasy i ichnie konstruktory (kopiujące)
;)

Ale przecieź zaczynając od c++ teź moźna się najpierw uczyć unii struktór itp :wink:
MetaVirus
Dodano
10.09.2005 14:07:11
gusioo:
Dlaczego ?
w C masz unie i struktury co jest o wiele łatwiejsze do nauki niź klasy i ichnie konstruktory (kopiujące)
;)

Całkowicie zgadzam się. Przejrzystość większa jest. Ale nie banalność. A jak juź ktoś sposobu myślenia nauczy się to źaden język problemem nie będzie.
Nawet dla Gusia Java :)

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
09.09.2005 22:42:36
Dlaczego ?
;)
Anonymous
Dodano
09.09.2005 12:11:10
hehe gusioo, ja kiedys (w gimnazjum) przygotowywujac sie do olimpady z infy uczyłem sie programu ELI 2.0 i chyba to mi wystarczyło do załapania tegoź

"algorytmicznego myślenia"

teraz ucze sie C++ z kursów jednego z nauczycieli od nas z miasta i jakoś idzie :wink:
adik154
Dodano
08.09.2005 18:21:21
adik154:
Darkone:
Co do Wymagań to Pascla !! oraz c++. :wink:

od Pascala sie odchodzi wiec nie warto sie go uczyć. C++

Warto – nauczysz sie algorytmicznego myślenia.
Ale nie warto uczyć sie obiektów w Pascalu.
Anonymous
Dodano
08.09.2005 17:04:35
Darkone:

od Pascala sie odchodzi wiec nie warto sie go uczyć. C++
adik154
Dodano
08.09.2005 16:47:58
Darkone
Dodano
08.09.2005 11:37:47
Aby dostac sie na dobre studia infomatyczne nalezy zdawać:

>> polski [z obowiazku]
>> Angielski [ najlepiej i to na rozszerzonym]
>> Matematyke [ to musisz zdawac na roszerzonym]

oraz:
>> Informatyke lub Fizyke wedle gustu.

Lipton:
na maturze zdajesz obowiązkowo j.polski j.obcy i dodatkowo matematyke/fizyke/wiedze o tańcu itp . Moźesz wybrać czwarty przedmiot według własnej woli np tą informatyke .Moźna wybrać max3 dodatkowe przedmioty . W tamtym roku matura z infy była strasznie trudna :(

nom, była bardzo bardzo trudna, zbyt mało czasu było a zbyt trudny program do napisania.
adik154
Dodano
07.09.2005 23:36:34
mr_duck
Dodano:
07.09.2005 19:16:11
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2