Mandrake Power Pack 10.0 – problem
Otoź niedawno zainstalowałem sobie w.w system i mam powaźny problem, postanowiłem doinstalować parę programów z płyty, a więc wybieram interesujący mnie programik wszystko pięknie, ładnie a tu nagle wyskakuje zonk źe niby płyty w napędzie nie ma(instalka jest na DVD i jest włoźona do napędu z którego instalowałem system),najlepsze jest to źe mandrake prosząc o płytkę z instalką wysuwa mi tackę od zwykłej nagrywarki cdrw która nawet nie ma moźliwości odczytu płyt DVD :? Jak uporać się z tym problemem ?
Odpowiedzi: 20
gusioo:Wejśc do konsoli – wpisać: mcc – wybrać: Zarządzanie pakietami – wykasować wszystko co tam jest.
Potem włóź płyte do DVD i dodaj nowe repozytorium – jako scieźkę wskaź napęd DVD:
Dokładnie znajdź plik: synthesis.hdlist.cz
Znajduje sie w: \Mandrake\RPMS
Dzięki gusioo :D Pomogło ,fakt źe zagapiłem się trochę i dodałem cały napęd i na końcu wyskoczyły jakieś błędy źe niby nośnika nie dodało ale wszystko jest ok :)(przy najbliźszej okazji poprawię to i dodam sam plik synthesis.hdlist.cz, tak jak pisałeś)
Damianos:Mam ogromne wątpliwości co do zbierzności twojego wczesniejszego wytłumaczenia, a tym które podane jest w linku. Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Podałes jakąś głupią porade, której i tak początkujący uźytkownik linuksa by nie zrozumiał.
Jestem początkujący ale pierwsza odpowiedź mi wystarczyła,podanego linka nawet nie ruszałem.
Damianos:Ja uwaźam sie za początkującego ale przynajmniej umiem porządnie na pytanie odpowiedzieć a jak nie umiem czegoś wytłumaczyc to sie za to nie biore.
Liczą się dobre chęci :), tylko po co od razu innych obraźać :?
Damianos:Przepraszam najmocniej za kłopoty i postanawiam sie poprawić i naprawde doceniam zawansowanie gusiaa w dziedzinie informatyki, ale czesami on mnie poprostu draźni. Nie wiem czemu ale jego styl wypowiedzi jest jakiś taki (bez obrazy gusioo) arogancki.
Z natury jestem mało wylewny to i piszę zwięźle. Czasami to moźe być odebrane w ten sposób.
Damianos:Nie chce nikogo obraźać i wiem źe popełniłem błąd wyzywając go. Przepraszam cie gusioo
Jakoś to przeźyję.
Teraz do i dla ciebie specjalnie gusioo – albo przyjmij przeprosiny, albo nie komentuj ich w taki sposób, jak to uczyniłes, bo o zamiłowanie do ..góralskiej muzyki posadząc być moźesz.
Rebe
Przeprosiny przyjołem vide post – faktycznie źle się wyraziłem. Mea Culpa.
Gusioo
Przepraszam najmocniej za kłopoty i postanawiam sie poprawić i naprawde doceniam zawansowanie gusiaa w dziedzinie informatyki, ale czesami on mnie poprostu draźni. Nie wiem czemu ale jego styl wypowiedzi jest jakiś taki (bez obrazy gusioo) arogancki. Nie chce nikogo obraźać i wiem źe popełniłem błąd wyzywając go. Przepraszam cie gusioo i myśle źe wiele razy pomoźesz innym na tym forum i miejmy nadzieje ja bede umiał pomóc tobie jesli napotkasz na swojej drodze jakieś problemy. Przepraszam wszystkich forumowiczów źe musieli czytać moje wygłupy.
Rebe:gusioo – teź juź skończ tę wymianę uprzejmości, bo nie tyle nazwany zostaniesz i le wyjdziesz – w jej wyniku – na ..... .
A pewnie źe skończę ;)
Damianos – zakładam, źe cytat w poscie gusioo'a jest z Twojej wypowiedzi, bo jakoś nie widze byś się od niego nie przyznał, a tylko treść edycji poddałeś.
Jeźeli raz jeszcze wyskoczysz na forum ze swoją "wiedzą medyczną" to .wyskoczysz z forum.
Przykład ówniarstwa juź dałeś. teraz zaś "Małczy i ruki pa szwam".
PS.
jeźeli trudno zauwaźyć Ci róznicę między MC, a mcc to moze lepiej albo idź na spacer i daj oczom odpocząc, albo uznaj, źe jednak nie tyle jesteś poczatkującym uźytkownikiem, a bardzo poczatkującym.
gusioo – teź juź skończ tę wymianę uprzejmości, bo nie tyle nazwany zostaniesz i le wyjdziesz – w jej wyniku – na ..... .
Jeźeli raz jeszcze wyskoczysz na forum ze swoją "wiedzą medyczną" to .wyskoczysz z forum.
Przykład ówniarstwa juź dałeś. teraz zaś "Małczy i ruki pa szwam".
PS.
jeźeli trudno zauwaźyć Ci róznicę między MC, a mcc to moze lepiej albo idź na spacer i daj oczom odpocząc, albo uznaj, źe jednak nie tyle jesteś poczatkującym uźytkownikiem, a bardzo poczatkującym.
gusioo – teź juź skończ tę wymianę uprzejmości, bo nie tyle nazwany zostaniesz i le wyjdziesz – w jej wyniku – na ..... .
Damianos:Napisałemto po co odpisujesz? Ja nie pisałem źe jestem jakimś tam wirtuozem na temat linuksa więc po co wszystkich z góry krytykujesz za niewiedze?Uwaźam temat za zamknięty
Zacytuję coś: :arrow:
Ty nie masz pojęcia o czym piszesz.
To jak wiesz co ja napisałem, czy dalej źyjesz w błogiej nie wiedzy ?
Damianos:MC skojarzyło mi sie z midnight commanderem ale skoro gusioo obrońca uciśnionych musiał coś napisać aby dokręcić śrube i troche sie nade mną popastwić.
Nie odpisuj juź więcej bo jeszcze bardziej mnie zdenerwujesz.
Doprawdy boję się – co nazwiesz mnie idiotą ? Chyba to tylko potrafisz. Żadnej porządnej polemiki z Twoją osobą nie da się prowadziać, gdyź jak kończą Ci się argumenty to zaczynasz obraźać ludzi.
EOT.
Napisałem
to po co odpisujesz? Ja nie pisałem źe jestem jakimś tam wirtuozem na temat linuksa więc po co wszystkich z góry krytykujesz za niewiedze? MC skojarzyło mi sie z midnight commanderem ale skoro gusioo obrońca uciśnionych musiał coś napisać aby dokręcić śrube i troche sie nade mną popastwić.Uwaźam temat za zamknięty
Damianos:jaki down
Teraz kolego przesadziłeś – Downem to moźesz sobie kolegow nazywać, jak wcześniej w ryj nie dostaniesz.
bez komentarza
Damianos:Mam ogromne wątpliwości co do zbierzności twojego wczesniejszego wytłumaczenia, a tym które podane jest w linku.
Widziasz, napisałem dokładnie to samo, a po wpisaniu w konsoli mcc pojawi sie (graficzny) ekran zarządzania oprogramowaniem vide link.
Damianos:Ty nie masz pojęcia o czym piszesz.
Za to Ty masz, czego dałeś dowód w poscie powyźej
Damianos:Podałes jakąś głupią porade, której i tak początkujący uźytkownik linuksa by nie zrozumiał.
Sprawdzałeś ? Moźe tylko Ty nie rozumniesz.
Damianos:Ja uwaźam sie za początkującego ale przynajmniej umiem porządnie na pytanie odpowiedzieć a jak nie umiem czegoś wytłumaczyc to sie za to nie biore.
Czego dałeś wyraz powyźej. Twoje umiejętności są doprawdy ogromne.
Damianos:Uwaźam temat za zamknięty.
:lol:
Dla Twojej informacji (będe pisał wolno, źebyś nadązył):
W linku jest napisane:
System –> Konfiguracja –> Pakiety –> Menedźer nośników oprogramowania...
Po wpisaniu mcc zaczniesz od miejsca:
System –> Konfiguracja –> Pakiety –> Menedźer nośników oprogramowania...
Mam ogromne wątpliwości co do zbierzności twojego wczesniejszego wytłumaczenia, a tym które podane jest w linku. Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Podałes jakąś głupią porade, której i tak początkujący uźytkownik linuksa by nie zrozumiał. Ja uwaźam sie za początkującego ale przynajmniej umiem porządnie na pytanie odpowiedzieć a jak nie umiem czegoś wytłumaczyc to sie za to nie biore.
Uwaźam temat za zamknięty.
Uwaźam temat za zamknięty.
Damianos:Midnight comander. Tak mi sie bynajmniej wydaje.
Człowieku – Ty nie masz pojęcia o czym piszesz.
MCC – Mandrake Control Center.
coyote_xp – http://forum.mandrake.pl/showthread.php?t=10814
Midnight comander. Tak mi sie bynajmniej wydaje.
Damianos:Ja jak instalowałem mandrake to mcc nie był zainstalowany, więc zwróciłem na to uwage, ale coyote musi sobie sam to sprawdzić.
A wiesz co to chociaź mcc ?
Ja jak instalowałem mandrake to mcc nie był zainstalowany, więc zwróciłem na to uwage, ale coyote musi sobie sam to sprawdzić.
Damianos:Czyli uwaźasz gusioo źe to co napisałem jest błędnym mysleniem?
Tak.
Damianos:PS: skąd wziąłes ten avatar? Dał bym go sobie jako tapete.
Zapomniałem.
Czyli uwaźasz gusioo źe to co napisałem jest błędnym mysleniem?
PS: skąd wziąłes ten avatar? Dał bym go sobie jako tapete.
PS: skąd wziąłes ten avatar? Dał bym go sobie jako tapete.
Damianos:Obawiam sie źe jesli coyote_xp nie zaznaczył podczas instalacji aby mandrake zainstalował mcc to tego programu poprostu nie bedzie i wywali mu kolejny błąd. Trzeba go najpierw doinstalować. Spróbuj dotrzeć do tego pliku w trybie graficznym i pamiętaj źe musisz być zalogowany jako root.
:lol:
I tyle.
Coyote – zrób jak powiedziałem.
Obawiam sie źe jesli coyote_xp nie zaznaczył podczas instalacji aby mandrake zainstalował mcc to tego programu poprostu nie bedzie i wywali mu kolejny błąd. Trzeba go najpierw doinstalować. Spróbuj dotrzeć do tego pliku w trybie graficznym i pamiętaj źe musisz być zalogowany jako root.
Wejśc do konsoli – wpisać: mcc – wybrać: Zarządzanie pakietami – wykasować wszystko co tam jest.
Potem włóź płyte do DVD i dodaj nowe repozytorium – jako scieźkę wskaź napęd DVD:
Strona 1 / 1