Mandrake Power Pack 10.0 – problem

Otoź niedawno zainstalowałem sobie w.w system i mam powaźny problem, postanowiłem doinstalować parę programów z płyty, a więc wybieram interesujący mnie programik wszystko pięknie, ładnie a tu nagle wyskakuje zonk źe niby płyty w napędzie nie ma(instalka jest na DVD i jest włoźona do napędu z którego instalowałem system),najlepsze jest to źe mandrake prosząc o płytkę z instalką wysuwa mi tackę od zwykłej nagrywarki cdrw która nawet nie ma moźliwości odczytu płyt DVD :? Jak uporać się z tym problemem ?

Odpowiedzi: 20

gusioo:
Wejśc do konsoli – wpisać: mcc – wybrać: Zarządzanie pakietami – wykasować wszystko co tam jest.
Potem włóź płyte do DVD i dodaj nowe repozytorium – jako scieźkę wskaź napęd DVD:
Dokładnie znajdź plik: synthesis.hdlist.cz
Znajduje sie w: \Mandrake\RPMS

Dzięki gusioo :D Pomogło ,fakt źe zagapiłem się trochę i dodałem cały napęd i na końcu wyskoczyły jakieś błędy źe niby nośnika nie dodało ale wszystko jest ok :)(przy najbliźszej okazji poprawię to i dodam sam plik synthesis.hdlist.cz, tak jak pisałeś)
Damianos:
Mam ogromne wątpliwości co do zbierzności twojego wczesniejszego wytłumaczenia, a tym które podane jest w linku. Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Podałes jakąś głupią porade, której i tak początkujący uźytkownik linuksa by nie zrozumiał.

Jestem początkujący ale pierwsza odpowiedź mi wystarczyła,podanego linka nawet nie ruszałem.
Damianos:
Ja uwaźam sie za początkującego ale przynajmniej umiem porządnie na pytanie odpowiedzieć a jak nie umiem czegoś wytłumaczyc to sie za to nie biore.

Liczą się dobre chęci :), tylko po co od razu innych obraźać :?
maq123
Dodano
14.05.2005 18:30:31
Damianos:
Przepraszam najmocniej za kłopoty i postanawiam sie poprawić i naprawde doceniam zawansowanie gusiaa w dziedzinie informatyki, ale czesami on mnie poprostu draźni. Nie wiem czemu ale jego styl wypowiedzi jest jakiś taki (bez obrazy gusioo) arogancki.

Z natury jestem mało wylewny to i piszę zwięźle. Czasami to moźe być odebrane w ten sposób.
Damianos:
Nie chce nikogo obraźać i wiem źe popełniłem błąd wyzywając go. Przepraszam cie gusioo

Jakoś to przeźyję.

Teraz do i dla ciebie specjalnie gusioo – albo przyjmij przeprosiny, albo nie komentuj ich w taki sposób, jak to uczyniłes, bo o zamiłowanie do ..góralskiej muzyki posadząc być moźesz.
Rebe

Przeprosiny przyjołem vide post – faktycznie źle się wyraziłem. Mea Culpa.
Gusioo
Anonymous
Dodano
14.05.2005 16:54:54
Przepraszam najmocniej za kłopoty i postanawiam sie poprawić i naprawde doceniam zawansowanie gusiaa w dziedzinie informatyki, ale czesami on mnie poprostu draźni. Nie wiem czemu ale jego styl wypowiedzi jest jakiś taki (bez obrazy gusioo) arogancki. Nie chce nikogo obraźać i wiem źe popełniłem błąd wyzywając go. Przepraszam cie gusioo i myśle źe wiele razy pomoźesz innym na tym forum i miejmy nadzieje ja bede umiał pomóc tobie jesli napotkasz na swojej drodze jakieś problemy. Przepraszam wszystkich forumowiczów źe musieli czytać moje wygłupy.
Damianos
Dodano
14.05.2005 16:01:55
Rebe:
gusioo – teź juź skończ tę wymianę uprzejmości, bo nie tyle nazwany zostaniesz i le wyjdziesz – w jej wyniku – na ..... .

A pewnie źe skończę ;)
Anonymous
Dodano
14.05.2005 14:52:09
Damianos – zakładam, źe cytat w poscie gusioo'a jest z Twojej wypowiedzi, bo jakoś nie widze byś się od niego nie przyznał, a tylko treść edycji poddałeś.
Jeźeli raz jeszcze wyskoczysz na forum ze swoją "wiedzą medyczną" to .wyskoczysz z forum.
Przykład ówniarstwa juź dałeś. teraz zaś "Małczy i ruki pa szwam".

PS.
jeźeli trudno zauwaźyć Ci róznicę między MC, a mcc to moze lepiej albo idź na spacer i daj oczom odpocząc, albo uznaj, źe jednak nie tyle jesteś poczatkującym uźytkownikiem, a bardzo poczatkującym.

gusioo – teź juź skończ tę wymianę uprzejmości, bo nie tyle nazwany zostaniesz i le wyjdziesz – w jej wyniku – na ..... .
Rebe
Dodano
14.05.2005 14:48:43
Damianos:
Napisałem
Uwaźam temat za zamknięty
to po co odpisujesz? Ja nie pisałem źe jestem jakimś tam wirtuozem na temat linuksa więc po co wszystkich z góry krytykujesz za niewiedze?

Zacytuję coś: :arrow:
Ty nie masz pojęcia o czym piszesz.

To jak wiesz co ja napisałem, czy dalej źyjesz w błogiej nie wiedzy ?
Damianos:
MC skojarzyło mi sie z midnight commanderem ale skoro gusioo obrońca uciśnionych musiał coś napisać aby dokręcić śrube i troche sie nade mną popastwić.
Nie odpisuj juź więcej bo jeszcze bardziej mnie zdenerwujesz.

Doprawdy boję się – co nazwiesz mnie idiotą ? Chyba to tylko potrafisz. Żadnej porządnej polemiki z Twoją osobą nie da się prowadziać, gdyź jak kończą Ci się argumenty to zaczynasz obraźać ludzi.
EOT.
Anonymous
Dodano
14.05.2005 14:31:13
Napisałem
Uwaźam temat za zamknięty
to po co odpisujesz? Ja nie pisałem źe jestem jakimś tam wirtuozem na temat linuksa więc po co wszystkich z góry krytykujesz za niewiedze? MC skojarzyło mi sie z midnight commanderem ale skoro gusioo obrońca uciśnionych musiał coś napisać aby dokręcić śrube i troche sie nade mną popastwić.
Nie odpisuj juź więcej bo jeszcze bardziej mnie zdenerwujesz.
Damianos
Dodano
14.05.2005 14:25:09
Damianos:
jaki down

Teraz kolego przesadziłeś – Downem to moźesz sobie kolegow nazywać, jak wcześniej w ryj nie dostaniesz.
Anonymous
Dodano
14.05.2005 14:17:39
bez komentarza
Damianos
Dodano
14.05.2005 14:15:16
Damianos:
Mam ogromne wątpliwości co do zbierzności twojego wczesniejszego wytłumaczenia, a tym które podane jest w linku.

Widziasz, napisałem dokładnie to samo, a po wpisaniu w konsoli mcc pojawi sie (graficzny) ekran zarządzania oprogramowaniem vide link.
Damianos:
Ty nie masz pojęcia o czym piszesz.

Za to Ty masz, czego dałeś dowód w poscie powyźej
Damianos:
Podałes jakąś głupią porade, której i tak początkujący uźytkownik linuksa by nie zrozumiał.

Sprawdzałeś ? Moźe tylko Ty nie rozumniesz.
Damianos:
Ja uwaźam sie za początkującego ale przynajmniej umiem porządnie na pytanie odpowiedzieć a jak nie umiem czegoś wytłumaczyc to sie za to nie biore.

Czego dałeś wyraz powyźej. Twoje umiejętności są doprawdy ogromne.
Damianos:
Uwaźam temat za zamknięty.

:lol:
Dla Twojej informacji (będe pisał wolno, źebyś nadązył):
W linku jest napisane:
System –> Konfiguracja –> Pakiety –> Menedźer nośników oprogramowania...

Po wpisaniu mcc zaczniesz od miejsca:
System –> Konfiguracja –> Pakiety –> Menedźer nośników oprogramowania...
Anonymous
Dodano
14.05.2005 14:13:34
Mam ogromne wątpliwości co do zbierzności twojego wczesniejszego wytłumaczenia, a tym które podane jest w linku. Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Podałes jakąś głupią porade, której i tak początkujący uźytkownik linuksa by nie zrozumiał. Ja uwaźam sie za początkującego ale przynajmniej umiem porządnie na pytanie odpowiedzieć a jak nie umiem czegoś wytłumaczyc to sie za to nie biore.
Uwaźam temat za zamknięty.
Damianos
Dodano
14.05.2005 14:08:28
Damianos:
Midnight comander. Tak mi sie bynajmniej wydaje.

Człowieku – Ty nie masz pojęcia o czym piszesz.
MCC – Mandrake Control Center.
coyote_xp – http://forum.mandrake.pl/showthread.php?t=10814
Anonymous
Dodano
14.05.2005 14:01:49
Midnight comander. Tak mi sie bynajmniej wydaje.
Damianos
Dodano
14.05.2005 14:00:15
Damianos:
Ja jak instalowałem mandrake to mcc nie był zainstalowany, więc zwróciłem na to uwage, ale coyote musi sobie sam to sprawdzić.

A wiesz co to chociaź mcc ?
Anonymous
Dodano
14.05.2005 13:56:04
Ja jak instalowałem mandrake to mcc nie był zainstalowany, więc zwróciłem na to uwage, ale coyote musi sobie sam to sprawdzić.
Damianos
Dodano
14.05.2005 13:50:58
Damianos:
Czyli uwaźasz gusioo źe to co napisałem jest błędnym mysleniem?

Tak.
Damianos:
PS: skąd wziąłes ten avatar? Dał bym go sobie jako tapete.

Zapomniałem.
Anonymous
Dodano
14.05.2005 13:49:06
Czyli uwaźasz gusioo źe to co napisałem jest błędnym mysleniem?

PS: skąd wziąłes ten avatar? Dał bym go sobie jako tapete.
Damianos
Dodano
14.05.2005 13:47:57
Damianos:
Obawiam sie źe jesli coyote_xp nie zaznaczył podczas instalacji aby mandrake zainstalował mcc to tego programu poprostu nie bedzie i wywali mu kolejny błąd. Trzeba go najpierw doinstalować. Spróbuj dotrzeć do tego pliku w trybie graficznym i pamiętaj źe musisz być zalogowany jako root.

:lol:
I tyle.
Coyote – zrób jak powiedziałem.
Anonymous
Dodano
14.05.2005 13:41:19
Obawiam sie źe jesli coyote_xp nie zaznaczył podczas instalacji aby mandrake zainstalował mcc to tego programu poprostu nie bedzie i wywali mu kolejny błąd. Trzeba go najpierw doinstalować. Spróbuj dotrzeć do tego pliku w trybie graficznym i pamiętaj źe musisz być zalogowany jako root.
Damianos
Dodano
14.05.2005 10:32:02
Wejśc do konsoli – wpisać: mcc – wybrać: Zarządzanie pakietami – wykasować wszystko co tam jest.
Potem włóź płyte do DVD i dodaj nowe repozytorium – jako scieźkę wskaź napęd DVD:
Dokładnie znajdź plik: synthesis.hdlist.cz
Znajduje sie w: \Mandrake\RPMS
Anonymous
Dodano
13.05.2005 18:31:07
maq123
Dodano:
13.05.2005 17:43:54
Komentarzy:
20
Strona 1 / 1