Mam pytanie odnośnie rejestracji
Spotkałem się z sytuacja, źe numer seryjny był wzięty od komputera z systemem zainstalowanym przez Opti...i numer ten działa, po rejestacji na innym komputerze. Jak to jest moźliwe, aby działały dwa systemy na jednym numerze naraz. Zaznacę, źe pierwszy komp nie jest podłączony do neta.
Odpowiedzi: 6
Abstrachując od tego iź jest to nie leganle i łamiesz warunki umowy licencyjnej to:
"jak Microsoft to odróźnia od aktywacji na innym kompie?? "
– Ano w taki źe klucz prodkutu jest przypisany do konfiguracji kompa i jego podzespołów, czyli są tam nómery płytki głównej, procka, dysków itd.
Pozatym jesli uda Ci sie aktywować wina przez tel. na innym komputerku, a nie usuniesz wina z 1 (bo oto Ci hyba chodzi), to i tak nie pobierzesz źadnych łatek.
Poczytaj bazy wiedzy M$ jak i licencję, polecam ciekawa lektura :) .
"jak Microsoft to odróźnia od aktywacji na innym kompie?? "
– Ano w taki źe klucz prodkutu jest przypisany do konfiguracji kompa i jego podzespołów, czyli są tam nómery płytki głównej, procka, dysków itd.
Pozatym jesli uda Ci sie aktywować wina przez tel. na innym komputerku, a nie usuniesz wina z 1 (bo oto Ci hyba chodzi), to i tak nie pobierzesz źadnych łatek.
Poczytaj bazy wiedzy M$ jak i licencję, polecam ciekawa lektura :) .
nie mozesz miec jednego klucza na kilku komputerach, po pierwsze jak masz wersje OEM i bedziesz aktywowal go na roznych komputerach to mozesz miec pozniej problem, mianowicie:
win xp oem mozna aktywowac o ile sie nie myle na 3 roznych plytach glownych, wiec jesli bedziesz chcial wymienic kiedys plyte glowna to licz sie z tym ze mozesz nie aktywowac oryginalnego windowsa
jesli sie myle to poprawcie mnie:]
win xp oem mozna aktywowac o ile sie nie myle na 3 roznych plytach glownych, wiec jesli bedziesz chcial wymienic kiedys plyte glowna to licz sie z tym ze mozesz nie aktywowac oryginalnego windowsa
jesli sie myle to poprawcie mnie:]
No ok, ale chodzi mi głównie o następującą sytuację:
– komputer zakupiony z zainstalowanym oprogramowaniem ( czyli przeprowadzona rejestracja)
– ten sam system zainstalowany na innym komputerze i teź przeprowadzona rejestracja...
Wynika z tego, źe są zarejestrowane dwa takie same systemy na jednym kluczu??
I teraz mam pytanie w jaki sposób Microsof zapobiega temu. Czy chodzi o to, źe głownie nie mogą mieć tego samego klucza komputery podłączone do internetu??Bo przecieź moźliwy jest format i ponowna rejestracja przez net, jak Microsoft to odróźnia od aktywacji na innym kompie??
– komputer zakupiony z zainstalowanym oprogramowaniem ( czyli przeprowadzona rejestracja)
– ten sam system zainstalowany na innym komputerze i teź przeprowadzona rejestracja...
Wynika z tego, źe są zarejestrowane dwa takie same systemy na jednym kluczu??
I teraz mam pytanie w jaki sposób Microsof zapobiega temu. Czy chodzi o to, źe głownie nie mogą mieć tego samego klucza komputery podłączone do internetu??Bo przecieź moźliwy jest format i ponowna rejestracja przez net, jak Microsoft to odróźnia od aktywacji na innym kompie??
System pewnie dodają w wersji OEM czyli na chłopski rozum powinno się go aktywować.
Inna moźliwość to taka źe złoźony sprzet sprzedają razem z zainstalowanym juź systeme,m który w takiej sytuacji nie wymaga od włąściciela rejestracji on–line.
Za którymś tam razem przez neta nie zaaktywujesz, trzeba łapać za telefon i dodzwaniać się.
Inna moźliwość to taka źe złoźony sprzet sprzedają razem z zainstalowanym juź systeme,m który w takiej sytuacji nie wymaga od włąściciela rejestracji on–line.
Za którymś tam razem przez neta nie zaaktywujesz, trzeba łapać za telefon i dodzwaniać się.
Dzięki no mam jeszcze jedno pytanie...to jak system został w Opti.. zainstalowany bez rejestracji?Jest teź na przykład opcja reinstalacji?? i wtedy jak moźna zarejestrować system legalny?
Działać będzie, tzn. system na nim zainstalujesz bez problemu, dopiero podczas rejestracji zaczną się schody.
Gbybyś jednak neta załaczył na tym komputerze np. dla potrzeb skorzystania z WU to poprawek w ten sposób nie sciągniesz, gdyź klucz jest juź w bazie.
Gbybyś jednak neta załaczył na tym komputerze np. dla potrzeb skorzystania z WU to poprawek w ten sposób nie sciągniesz, gdyź klucz jest juź w bazie.
Strona 1 / 1