mam problem z nagrywarką na SCSI

Witam
mam problem z nagrywarka Yamaha 4/4/16 CDRW na SCSI chodzi mi o to źe gdy jest podłączona do komputera i chce go uruchomić komputer widzi wszystkie napędy nawet ta nagrywarke ale potem wogóle nie chce wejść do windowsa i nie wiem co jest grane prosze o pomoc lub na gg 2081224 dzieki jeźeli ktos to wie i moźe pomóc prosze o kontakt

Odpowiedzi: 14

nic to nie dało te f8 ale dziękuje za pomoc wydaje mi się źe po prostu ten kontroler nie będzie działał z ta płytą. Jeszcze raz dzięki
marso123
Dodano
26.06.2005 19:23:39
1.Zobacz czy komp z kontrolerem SCSI odpala w trybie awaryjnym,przy starcie F8.

2.Wyjmij wszystkie karty PCI z kompa i włóź do 2 slotu PCI licząc od AGP kontroler SCSI,wyjmij baterie na 30 minut,ustaw bios i start normalnie oraz tryb awaryjny F8 przy starcie.
Później wsadź reszte kart PCI.

3.Zgraj dane i świeźy system,najpierw porządna konserwacja kompa oraz obsadzone wszystkie sloty PCI – kontroler SCSI zostaw w 2 slocie PCI licząc od AGP.

Pomoc.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048

4.Wgraj najnowszy bios do płyty głównej.

5.Jak to co wyźej nic nie da,czyli płyta główna nie radzi sobie z kartą SCSI lub się nie lubią i koniec i nowa karta SCSI.

6.Nie mam więcej pomysłów.

7. Asrock K7VT4A+ płyta bardzo niskich lotów,więc moźna spodziewać się wszystkiego.
JNJN
Dodano
26.06.2005 19:10:17
na innym kompie odpala bez problemów
moźe napisze na jaka płyte chce go wsadzić czyli na ta która nie działa jest to płyta nowa firmy Asrock K7VT4A+ a na Epox 8k9a9i działa bez problemów moźe to cos wam powie
marso123
Dodano
26.06.2005 18:40:27
Czyli wygląda na uszkodzony kontroler SCSI – sprawdź go na innym kompie.
JNJN
Dodano
26.06.2005 17:30:52
Czyli wygląda na uszkodzony kontroler SCSI – sprawdź go na innym kompie.
JNJN
Dodano
26.06.2005 17:30:52
sprawdziłem specyfikacje płyty głównej i tam pisze PCI 2.2
złącze stykowe oczyściłem
włoźyłem kontroler do PCI licząc 2 od AGP
wyjąłem baterie na 30 min
po włączeniu kompa nie moge wejść do biosu przez tem kontroler gdy go wyjąłem to weszłem bez problemów i ustawiłem wszystko według ksiąźki i włoźyłem kontroler spowrotem i nic dalej nie umie wejść do windowsa chociasz wykrywa przy starcie ten kontroler po prostu miga kursor i stoi tak jakby zatracał boot sektor startowy
marso123
Dodano
26.06.2005 15:19:19
Dalej nie wiem czy kontroler SCSI sprawdzony na innym kompie,bo moźe uszkodzony – bo tak to sobie będziemy pisać i pisać.

Sprawdź specyfikacje swojej płyty odnośnie PCI jaki twoja płyta obsługuje,bo moźe twoja płyta obsługuje PCI 2.1,a kontroler SCSI wymaga PCI2.2 lub 2.3 i tu problem.

Oczyść dokładnie złącze stykowe kontrolera SCSI.

Włóź kontroler SCSI do 2 slotu PCI licząc od AGP.

Wyjmij baterie z płyty na 30 minut,włóź i start i wejdź do biosu i ustaw date i godzine i tylko co trzeba i start i zobacz.

Posiłkuj się ksiąźką do płyty głównej.

Do poczytania i przejrzenia.

http://www.treiber–world.de/treiber–SCSI–AdvanSys–ABP392500–download–1101400249.html
JNJN
Dodano
26.06.2005 12:42:49
kontroler to Advansys ABP–3925–00 na PCI po sprawdzeniu we wszystkich slotak PCI wykrywa go przy starcie komputera i potem juz zaczyna migac kursor i nie umie wejśc do windowsa
marso123
Dodano
25.06.2005 22:40:40
Czyli mam rozumieć źe kontroler,kabel i nagrywara sprawdzona na innym kompie i działa.

Co to za kontroler SCSI na ISA czy PCI.

Czy komp jak wsadzisz kontroler SCSI go wykrywa.

Moźe być konflikt sprzętowy lub kontroler SCSI nie jest obsługiwany przez twoją płytę główną(standard PCI)lub sprzęt uszkodzony.

Zainstaluj najpierw kontroler w kompie i go uruchom aby pracował poprawnie i komp nie zgłaszał błędów i się poprawnie uruchamiał.
Unikaj I slotu PCI licząc od AGP,gdyby był problem przekładaj kontroler w slotach i sprawdzaj.

Czy kontroler SCSI pracuje poprawnie sprawdź w menadzeźe urządzeń – kontrolery SCSI lub karta SCSI lub podobnie.

Dopero później podłącz nagryware do kontrolera i zobacz czy komp ją widzi i ją zainstalował poprawnie.Wszystko menadzer urządzeń.

Na końcu oprogramowanie do nagrywania.
JNJN
Dodano
25.06.2005 18:57:30
Czyli mam rozumieć źe kontroler,kabel i nagrywara sprawdzona na innym kompie i działa.

Co to za kontroler SCSI na ISA czy PCI.

Czy komp jak wsadzisz kontroler SCSI go wykrywa.

Moźe być konflikt sprzętowy lub kontroler SCSI nie jest obsługiwany przez twoją płytę główną(standard PCI)lub sprzęt uszkodzony.

Zainstaluj najpierw kontroler w kompie i go uruchom aby pracował poprawnie i komp nie zgłaszał błędów i się poprawnie uruchamiał.
Unikaj I slotu PCI licząc od AGP,gdyby był problem przekładaj kontroler w slotach i sprawdzaj.

Czy kontroler SCSI pracuje poprawnie sprawdź w menadzeźe urządzeń – kontrolery SCSI lub karta SCSI lub podobnie.

Dopero później podłącz nagryware do kontrolera i zobacz czy komp ją widzi i ją zainstalował poprawnie.Wszystko menadzer urządzeń.

Na końcu oprogramowanie do nagrywania.
JNJN
Dodano
25.06.2005 18:57:30
tak wszystko jest ok jak i z kontrolerem tak i z nagrywarką po prostu gdy to włoźyłem kom nie chce wejśc do windowsa gdy to wszystko wyjme to wchodzi windows
marso123
Dodano
25.06.2005 15:13:36
A masz w kompie kontroler SCSI.
Jak masz czy pracuje dobrze,sprawdziłeś.
Nagrywara sprawna.
Kabel sygnałowy sprawny i taki jak trzeba.

Standard SCSI kontrolera i nagrywary zgodny sprawdź ich specyfikacje.
JNJN
Dodano
25.06.2005 13:38:41
chodzi mi o to źe windows juz dawno jest zrobiony tylko chce dołoźyc nagrywarke na SCSI czyli kolejny napęd nie chce instalowac windowsa na nowo po prostu dołoźyc dodatkowy napęd
marso123
Dodano
24.06.2005 22:22:24
A sterowniki do SCSI zapodałeś przy instalacji XP?
Seeker
Dodano
24.06.2005 20:22:57
marso123
Dodano:
24.06.2005 19:50:31
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1