Mam problem [bsis_lib.dll]

mam problem z systemem xp professional a konkretnie z jednym z plików ,po załadowaniu systemu pojawia się tabliczka z taką zawartością:"Wystąpił błąd podczas ładowania c:\windows\bsis_lib.dll nie moźe odnaleźć modułu" i nie wiem o co chodzi.Czy ktoś wie moźe co to oznacza :?: Po zamknięciu tabliczki z tym komunikatem system niby pracuje normalnie chociaź po kaźdym wylogowaniu i zalogowaniu powtórnym tabliczka pojawia sie na nowo z tym samym komunikatem.
PS:Problem pojawił sie podczas walki z wirusami moźe niświadomie wyrzuciłem zaraźony plik systemowy.Prosze o pomoc.Czy jest mozliwość naprawy tego błędu np.z płyty instalacyjnej systemu xp?czy pozostawić to tak jak jest czy formatowanie jest nieuniknione??

Odpowiedzi: 9

Nie ma sprawy.
P.S. Raczej nie o rozszerzenie chodzi a o odpowiednie połoźenie cudzysłowów ew. ukośników.
Cóź poradzić, jak widać w systemie nie wszystkie domyślne wartosci są do końca poprawne... przynajmniej u mnie :P
Bobi
Dodano
22.09.2005 01:27:48
Ok juz znlazlem, powinn byc tak
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\Shell]
@="Register"

[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\Shell\Register]

[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\Shell\Register\command]
@="regsvr32 "%1"
[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\Shell\Unregister]

[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\Shell\Unregister\command]
@="regsvr32 /u "%1"

Czyli powinno byc bez rozszerzenia exe, tak jak sie to wpisuje w oknie uruchom. Dzieki Bobi za pomoc :)
mettal
Dodano
22.09.2005 01:20:31
Niech jeszcze sprawdzi:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\dllfile
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\.dll
Albo najlepiej niech zapoda wszystkie cztery.

P.S. Jeszcze takie coś:

@="regsvr32.exe \"%1\""

[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\Shell\UnRegister]

[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\Shell\UnRegister\command]
@="regsvr32.exe /u \"%1\""

Probowałem tego wyźej i teź wypluwa DllRegisterServer
Bobi
Dodano
22.09.2005 01:18:23
Niestety nie dzila. Zawsze jest kmunikat, czy to register, czu unregister – "Nie mzna odnalezc okreslonego modulu. na przykladzie pliku CDRip.dll

U kumpa w ogole nie ma takich kluczy i wartosci w rejestrze.

U nie go po kliknieci na ten sam plik, czyli CDRip.dll ungegister, czy register, system znajduje ten plik i wyswietla komunikat "Załadowano plik (sciezka dostepu)CDRip.dll, ale nie mozna znalezc punktu wejscia dla DllRegisterServer.

To przyklad
mettal
Dodano
22.09.2005 01:09:05
Nie wiem czy to będzie identycznie jak u kolegi ale zobaczymy.
Ogólnie modyfikowane są klucze:
HKEY_CLASSES_ROOT\.dll (choć niekoniecznie)
HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile
I dodany jest command

Spróbuj czegos takiego:
Windows Registry Editor Version 5.00

@="Register"

@="regsvr32.exe %1"

[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\Shell\Unregister]

[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\Shell\Unregister\command]
@="regsvr32.exe /u %1"

Napisz czy zadziałoło. Jesli nie to poproś kolegę o wyeksportowanie tego/tych kluczy.
Bobi
Dodano
22.09.2005 00:50:58
A ja przepraszam autora tematu ze zasmiecam i zrobie maly OT:

Bobi mam pytanie do Ciebie:
Wyrejestrowanie biblioteki dll mzna zrobic takze w inny sposob, niz komenda z Uruchom, chodzi mi o cos takiego jak na obrazku, ze rejestrowanie biblioteki i wyrejestrowanie, mamy w menu kontekstowym po kliknieciu na plik DLL. Zrzut mam od kumpla, on nie pamieta skad to ma, pamieta tylko tyle ze przez jakis wpis w rejestrze mozna cos takiego utworzyc, i pytanie do Ciebie, czy orientujesz sie moze jak, by dodac ta opcje do menu ?

mettal
Dodano
22.09.2005 00:38:41
Cholera wie co to za biblioteka, źadnej informacji w necie nie widać. Wyrejestruj ją z uruchom: regsvr32 /u c:\windows\bsis_lib.dll
Plik znajdź i usuń go. Sprawdź sobie system na obecność szkodliwych aplikacji, zdaje się źe moźesz mieć coś na dysku jeszcze.
Bobi
Dodano
22.09.2005 00:30:30
sory,,ale kilka dni nie zaglądałem na forum–problem z wyskakującą tabliczką po załadowaniu systemu nie znikł plik z tabelki napisałem poprawnie c:/windows/bsis_lib.dl a pod tym –nie moźna odnaleźć określonego modułu–Dzięki źe odpisałeś probowałem juź odwracania systemu i nic.Dałeś mi wskazówki co robić–ale nie wiem co robic dalej bo nie bardzo jeszcze kumam dopiero się uczę –proszę jeśli moźesz o dokładniejsze wskazówki po kolei......
jozue
Dodano
22.09.2005 00:05:54
Jesteś pewny, źe poprawnie napisałeś nazwę tego pliku?
Wydaje mi się, źe o ile nie jest to komponent jakiegoś egzotycznego, moźe specjalistycznego programu, będzie to pozostałość po śmieciach, usuniętych podczas procedury "walki z wirusami", o której napomknąłeś.

Przejrzyj listę uruchamianych wraz ze startem systemu aplikacji (Start > Uruchom > wpisz msconfig); ewentualnie zgłoś się na forum Bezpieczeństwo i wykonaj zalecenia dotyczące programu HijackThis.
Amon–Ra
Dodano
17.09.2005 21:00:31
jozue
Dodano:
17.09.2005 20:43:31
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1