mam nowy dysk i co dalej??
kupilem dysk seagate 60GB. teraz chce go uruchomic jako systemowy.nie ma innego w komputerze dysku..na razie co udalo mi sie zrobic to to ze w bios widzi moj dysk...co dalej.......
Odpowiedzi: 7
Osobiście polecam NTFS – jest to znacznie bezpieczniejszy system plików.
Posiadam NTFS na dysku 40 GB od dwóch miesięcy i nie miałem źadnej awarii.
Co prawda dysk z systemem NTFS zamyka i otwiera się nieco wolniej, ale za to tworzy coś w rodzaju jednorazowej kopii bezpieczeństwa – nie zajmuje to miejsca na dysku. W kaźdej chwili moźesz wyłączyć komputer z sieci (odłączyć prąd) – i to mu nie zaszkodzi – system FAT32 moźe zgubić pliki składowe systemu i nie odpalić – moźe nawet uszkodzić dysk.
w FAT32 masz "niezdrowy" dla dysku Scandisk – w NTFS nie jest to potrzebne.
Mógłbyś mnie spytać czy na NTFS działa większość aplikacji – tak – wszystko działa jak naleźy.
Jeśli będziesz chciał podzielić dysk na kilka partycji – to niech główną będzie NTFS – inaczej moźe ci się trochę sypać.
alpin19@poczta.onet.pl
Posiadam NTFS na dysku 40 GB od dwóch miesięcy i nie miałem źadnej awarii.
Co prawda dysk z systemem NTFS zamyka i otwiera się nieco wolniej, ale za to tworzy coś w rodzaju jednorazowej kopii bezpieczeństwa – nie zajmuje to miejsca na dysku. W kaźdej chwili moźesz wyłączyć komputer z sieci (odłączyć prąd) – i to mu nie zaszkodzi – system FAT32 moźe zgubić pliki składowe systemu i nie odpalić – moźe nawet uszkodzić dysk.
w FAT32 masz "niezdrowy" dla dysku Scandisk – w NTFS nie jest to potrzebne.
Mógłbyś mnie spytać czy na NTFS działa większość aplikacji – tak – wszystko działa jak naleźy.
Jeśli będziesz chciał podzielić dysk na kilka partycji – to niech główną będzie NTFS – inaczej moźe ci się trochę sypać.
alpin19@poczta.onet.pl
Jak komuś nie zaleźy na dostepie do kompa spod DOSa, to oczywiście NTFS. Jednak jak sie przytrafi jakaś awaria, to sprawa się komplikuje. Wtedy potrzebne są specjalne progsy. Ale na forum o tym było juź mnóstwo postów.
aha jeszcze do ryszarda 233, polecam system fat32 a nie ntfs, chociaź zdania sa podzielone :D :D :D :D
A ja odwrotnie :D :D
:roll: :roll: :roll: nie wiem czy jest to najlepszy pomysł, formatowania partycji po instalacji windowsa i z jego poziomu, ja preferuję zawsze format z dosa, jak sa wszystki sformatowane to wtedy sytuacja jest klarowna, nie wiem moźe to kwestia przyzwyczajenia, aha jeszcze do ryszarda 233, polecam system fat32 a nie ntfs, chociaź zdania sa podzielone :D :D :D :DJak juź zainstalujesz windowsa to sformatuj reszte partycji.
:roll: :roll: :roll: nie wiem czy jest to najlepszy pomysł, formatowania partycji po instalacji windowsa i z jego poziomu, ja preferuję zawsze format z dosa, jak sa wszystki sformatowane to wtedy sytuacja jest klarowna, nie wiem moźe to kwestia przyzwyczajenia, aha jeszcze do ryszarda 233, polecam system fat32 a nie ntfs, chociaź zdania sa podzielone :D :D :D :DJak juź zainstalujesz windowsa to sformatuj reszte partycji.
Dokładnie.
Wrzuć płytke instalacyjną XP i przy instalacji będziesz miał wybór partycji, stwórz sobie tyle ile chcesz (oczywiśćie dobierz wilekość) a później sformatuj partycje c.
Jak juź zainstalujesz windowsa to sformatuj reszte partycji.
Pozdrówki
Wrzuć płytke instalacyjną XP i przy instalacji będziesz miał wybór partycji, stwórz sobie tyle ile chcesz (oczywiśćie dobierz wilekość) a później sformatuj partycje c.
Jak juź zainstalujesz windowsa to sformatuj reszte partycji.
Pozdrówki
neo340:
no musisz postawić partycje, sformatować i zainstalować system, :D :D :D
Wszystkie te elementy dodtępne na płycie instalacyjnej Xp :D :wink:
Ps. w instalatorze.
Strona 1 / 1