Mam lub będę miał poblem.......
Zamówłem dysk 120 gb Maxtora, a później wysłałem e–maila do firmy, której produktem jest moja płyta KOB 845 NDFSX i napisali źe płyta nie obsługuje 120gb .
Kiedy podłączałem dwie 80 i 20 i wszyskto było ok. Myślełem, źe bedzie dobre a tu takie rzeczy piszą. Kiedy dostanę ten dysk mogę go jakoś podłączyć ?Kolega mówił, źe moźna go ustawić jako 30 gb i podzielić na partycje u kogoś . Napiszcie czy da sie to jakoś zrobić.
Ps. Moźe ma ktoś taki wynalazek bo jakiś dziwny jest. Nie moge uaktulanić biosu pisze, źe jest jakaś blokada ale w kśiąźeczce takie coś pominięto.
Kiedy podłączałem dwie 80 i 20 i wszyskto było ok. Myślełem, źe bedzie dobre a tu takie rzeczy piszą. Kiedy dostanę ten dysk mogę go jakoś podłączyć ?Kolega mówił, źe moźna go ustawić jako 30 gb i podzielić na partycje u kogoś . Napiszcie czy da sie to jakoś zrobić.
Ps. Moźe ma ktoś taki wynalazek bo jakiś dziwny jest. Nie moge uaktulanić biosu pisze, źe jest jakaś blokada ale w kśiąźeczce takie coś pominięto.
Odpowiedzi: 6
Ta firma KOBIAN chyba niezna swojego produktu dysk wykryło i wszysko działa jak w najlepszym porządku.
Moźe specjalnie tak powiedzieli, źeby kupić ich nowy produkt. :lol:
Moźe specjalnie tak powiedzieli, źeby kupić ich nowy produkt. :lol:
IMO powinna MOBO ten dysk znaleźć w pełnej wielkości.
Spoglądnąłem na datę BIOS'u na stronie prod. – 2002 rok nie wierzę źe nie obsługuje adresowania 48 Bitowego .Zreszta po wielkości BIOS'u widać źe jest tak jak myślę.
A moźe niech Ci ktoś poźyczy do sprawdzenia podobny dysk i będziesz na 100% pewien – rozumiem Twe wahania
Spoglądnąłem na datę BIOS'u na stronie prod. – 2002 rok nie wierzę źe nie obsługuje adresowania 48 Bitowego .Zreszta po wielkości BIOS'u widać źe jest tak jak myślę.
A moźe niech Ci ktoś poźyczy do sprawdzenia podobny dysk i będziesz na 100% pewien – rozumiem Twe wahania
to jest ten e–mail:
Dear Sir,
Thank you for using kobian product.
No this board will not support 120 GB hard disk.
Regards,
Support Team
–––––Original Message–––––
From: Jarek [mailto:szmidziak@wp.pl]
Sent: Sunday, June 13, 2004 1:54 PM
To: support@kobian.com
Subject: Motherboards
Hello,
I have motherboard KOB 845 NDFSX and I will buy hard drive maxtor 120 Gb. If my motherboard finds this drive and everything its ok.?
Dear Sir,
Thank you for using kobian product.
No this board will not support 120 GB hard disk.
Regards,
Support Team
–––––Original Message–––––
From: Jarek [mailto:szmidziak@wp.pl]
Sent: Sunday, June 13, 2004 1:54 PM
To: support@kobian.com
Subject: Motherboards
Hello,
I have motherboard KOB 845 NDFSX and I will buy hard drive maxtor 120 Gb. If my motherboard finds this drive and everything its ok.?
dzięki. Czyli moge mieć nadzieję źe go wykryje bez kontrolera?
Szmidziak dziwne to doprawdy jest źe taki e–mail dostałeś bo jeśli BIOS obsługuje 48 bitowe adresowanie LBA – to wielkośc dysku ograniczona jedyne być moźe systemem który chcesz zainstalować i niczym więcej.
Więcej w archiwum – "duźe dyski" drogowskazem lub ew. rada Rebe'go jako lek na całe "zło"
Więcej w archiwum – "duźe dyski" drogowskazem lub ew. rada Rebe'go jako lek na całe "zło"
Kontroler IDE/ATA na PCI do kupienia na parędziesiąt zł i wszelkie problemy z ograniczeniami z łowy. Oczywiście o ile najpierw w instrukcjio sprawdzisz w jakim trybie i jakie dyski obsługuje taka karta.
Strona 1 / 1